Ettől betojsz!

Negyed évszázada a szalakóta védelmében.

Szalakóta – nem hiába nevezik pusztáink ékkövének (Fotó: Kurti Gábor)

A cím elsőre furcsán hathat, azonban tényleg sokat teszünk azért, hogy a madarak szó szerint betojjanak tőlünk. Komolyra fordítva a szót, az idei tavaszunk is igen pörgősre sikerült, hiszen a pandémia ellenére a természet – szerencsére – nem állt meg egy percre sem. Elvégeztük hát újra a szalakótáknak kihelyezett odúk karbantartását és újak is kerültek ki számukra. Nagy örömünkre az állomány sokszorosára nőtt a pár tíz évvel ezelőtti méretéhez képest. Ebben helyi csoportunknak is kiemelkedő szerepe volt, jelenleg pedig már a Bükki Nemzeti Park Igazgatósággal karöltve folyik a munka. Sőt, egyéb segítőink is akadnak!


A legifjabb generáció sem rest kivenni a részét a munkából (Fotó: Szitta Tamás)


Viszont a meló nem is mindig olyan egyszerű... (Fotó: Korompainé Szitta Emese)

Huszonöt év – talán nem tűnik olyan soknak. Ha belegondolunk azonban, hogy minden egyes tavasszal csak egyetlen faj miatt több napot, hetet dolgozunk végig, már kicsit más a helyzet. Kezdődik a már említett „odúzással”, majd jön a dolog igazán izgalmas része: májusban megérkeznek a lakók! 


Szalakóta (Fotó: Kurti Gábor)


Nem árt hamar a tárgyra térni :) (Fotó: Szitta Tamás)

Vagyis, a lakók gyakran már sokkal hamarabb ott vannak… A szalakótáknak kihelyeztt „D” típusú odút ugyanis nem csak ők kedvelik, hanem számos más faj is otthonára lel bennük. A leggyakoribb potyázók között említhetjük a seregélyeket és mezei verebeket, akiknek azonban a kezdeti öröme nem mindig marad tartós; a szalakóták előszeretettel költöztetik ki őket idő előtt. Igaz, ha szerencséjük van, az odúfoglaló pár később érkezik, így még éppen kirepülhetnek fiókáik, de olyan is akad, hogy a szalakóta – lévén egy úr – megvárja, míg a lakók önként távoznak. A seregélyeken és a verebeken túl alkalomadtán kuvikok és füleskuvikok is elfoglalják az odút. Az ő erőviszonyaik már közel sem olyan egyértelműek, mint a korábbi esetben, így a találkozásnak sokféle kimenetele lehet.


Seregély (Fotó: Kurti Gábor)


És a potyázó fészke (Fotó: Szitta Tamás)

Az izgalom tehát mindig megvan, mikor az első ellenőrzéskor kinyitjuk egy odú tetejét, amolyan felnőtteknek való Kinder Meglepetés, ami sok mindent rejthet magában. Néha olyat is, amivel már a mi erőviszonyaink sincsenek kellően tisztázva…

De ne szaladjunk ennyire előre. Egyelőre türelmesen várunk, hogy elkezdhessük nyitogatni az idei meglepetéseinket, amiről természetesen beszámolunk majd Nektek. Addig is, ha többet szeretnétek tudni helyi csoportunk szalakótavédelmi tevékenységéről, látogassatok el ERRE AZ OLDALRA, ahol további érdekességek és fotók várnak! :)