Évről évre - Jávorkút

Helyi csoportunk több éve rendez őszi madárgyűrűzési bemutatókat Jávorkúton.  A program fő célja a hazánkban költési időszakban csak szórványosan előforduló és inkább/vagy csak téli vendégként érkező fajok bemutatása, illetve a csapatépítés, közös sütögetés.

Zsezse

Lassan hagyománnyá válik a novemberi madárgyűrűzés Jávorkúton. Persze nem csak itt és ebben az egy időpontban szervezünk programot, de ez köthető ahhoz az örömteli pillanathoz, mikor az egyre komorodó időjárásért úgymond kárpótolva, szép számmal megérkeznek végre a „téli színezőelemek”. Szó szerint színezők, akár az őszi falevelek; a gyönyörű kontrasztokkal rendelkező, narancs-fekete-szürke fenyőpintyek, az élénk vörösesnarancs süvöltők, a citrom-fekete mintás csízek és a fenyveseket birtokba vevő keresztcsőrűek. Persze akadnak „szürkébb arcok” is, mint a kormosfejű cinegék, a léprigók, fenyőrigók és még sorolhatnánk, de nekik is ugyanúgy örülünk, hiszen a téli tájkép nélkülözhetetlen díszítőelemei. Vannak továbbá ritkább beugrók, mikor-hol-milyenek.

Közép fakopáncs (Fotó: Juhász Csaba)
Közép fakopáncs (Fotó: Juhász Csaba)

Sárgafejű királyka (Fotó: Juhász Csaba)
Sárgafejű királyka (Fotó: Juhász Csaba)

Idén is jó hangulatban telt az esemény, az időjárás is kedvezett nekünk, így sikerült teljesíteni az úgymond elvárt minimumot, sőt… A gyűrűzött fajok között szerepelt 5 cinege faj, így a barát-, szén-, kék-, fenyves- és kormosfejű cinege, csuszka, hegyi fakusz, sárgafejű királyka és közép fakopáncs. Nagy szerencsénkre egy zsezse is a hálóba akadt (további infó a fajról: http://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-carmea). Bár a faj szempontjából inváziós évnek nevezhetjük az ideit, ugyanis országszerte folyamatosan gyűlnek a megfigyelések, mégis nagy öröm kézből megcsodálni ezt a szép énekesmadarat. Megfigyeltünk továbbá több rigó fajt, süvöltőket és a szép időnek köszönhetően látványos volt a nyüzsgő madarak által életre keltett, pihenni készülő erdő.

Kék cinegével (Fotó: Sallai István)
Kék cinegével (Fotó: Sallai István)

Ezúton is hálásan köszönjük kitartó tagjaink/önkénteseink segítségét, akik nélkül ezek a programok nem valósulhatnának meg így!

Csoportkép (Fotó: Sallai István)
Csoportkép (Fotó: Sallai István)

 

Godó Laura

2017. 11. 18.