Gratulálunk Szitta Tamásnak!

A mai napon Magyarország agrárminisztere miniszteri elismerést adományozott a Bükki Helyi Csoport (MME) elnöke számára; az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát!

Vándorsólyom gyűrűzésen (Fotó: dr. Földes-Leskó Gabriella)

Fészekőrzések, ragadozómadár védelem, többek közt (!) kerecsensólyom-, parlagi sas-, kék vércse-, békászó sas-, vándorsólyom-, kígyászölyv-, hamvas rétihéja-, szalakóta védelem.. Szitta Tamás nevét sokan ismerjük, nemcsak a Bükki Helyi Csoport elnökeként és a Bükki Nemeti Park Igazgatóság oszlopos munkatársaként, hanem a hazai természetvédelem kiemelkedő alakjaként is! A mai napon (2020.10.22.) Magyarország agrárminisztere miniszteri elismerést adományozott számára; az Életfa Emlékplakett Bronz Fokozatát! 


Az Agrárminisztériumban (Fotó: Korompainé Szitta Emese)

Tamás a főiskolán biológia-rajz szakon, majd az egyetemen biológia szakon végzett. Rövid pedagógiai munkája után a Zirci Természettudományi Múzeumban, majd néhány év múlva a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságon (BNPI) állt munkába. Az állatok közül a gerincesek állnak hozzá legközelebb- szinte mindegyik kategóriával foglalkozott - és foglalkozik ha teheti a mai napig is. Legtöbbet a veszélyeztetett fajok- főleg a nappali ragadozó madarak aktív védelmében tevékenykedett. Hogy csak legutóbbi munkáiból mazsolázzunk: nyáron 217 db szalakóta odú leellenőrzéséért felelt, s munkáját éppoly dinamikusan és tetterősen végezte, mint 25 éve - e faj gyakorlati védelmének kezdetén! 

Csoportunknak 6 éve az elnöke, aki Somoskői Péter-, Godó Laura-, Vig Zsófia-, és Hák Flóra tisztségviselők-, az aktív tagtársak, valamint a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság támogatásával működteti a szervezetet. 


Már több mint 25 éve a szalakóták védelmében (Fotó: Somoskői Péter)


Egy fészeknyi kerecsensólyom fióka (Fotó: Szitta Tamás)

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság honlapján Dudás György (általános igazgatóhelyettes) részletesen bemutatja Tamás életútját, főbb munkáit: https://www.bnpi.hu/hu/hir/kituntettek-kollegankat

"Nyugdíjba vonulása nem jelentette a szakmától való elszakadását, sőt, az addig kötelező adminisztratív tevékenységekre fordított energiáit is aktív természetvédelmi tevékenységekre fordítja. Aktív terepember, az MME Bükki Helyi Csoportjának meghatározó alakja, az utánpótlást folyamatosan képzi, tanítja. Szervezőként is részt vesz természetvédelmi táborok megvalósításában. Folyamatos kapcsolatot ápol egykori kollégáival, közös terepnapokon, közös programokon dolgozik velük együtt. A BNPI természetvédelmi őrszolgálatának számos, azóta kitüntetésben is részesült tagja tanítványai közül került ki."

Büszkék vagyunk Rád Tamás, és köszönjük a munkádat amit nemcsak a természet-, hanem az emberek és az utánpótlás érdekében is végzel!

Tamás eddigi kitüntetései: Chernel István emlékplakett, Pro Natura emlékplakett, Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszt, Kerecsensólyom díj.

Hák Flóra
2020.10.22.