Hamvas rétihéja (Circus pygargus) kutatás

A hamvas rétihéja (Circus pygargus) hazánkban fokozottan védett faj, gondoskodni kell a mezőgazdasági területeken lévő veszélyeztetett fészkek védelméről. A 2004-re visszatekintő hagyományokat újraélesztve a bükki helyi csoport működési területén segíteni szeretnénk, hogy az állomány újra megerősödhessen. Csapatunkba érdeklődők jelentkezését várjuk!

2004-re visszatekintő hagyományokat újraélesztve a térségben csoportunk a hamvas rétihéjákat (Circus pygargus) szeretné segíteni, hogy állományuk újra megerősödhessen. Célunk, hogy a csapat minél több fészket megtaláljon és megmentsen a betakarító gépektől. 2014-ben 20 hamvas rétihéja pár élt a BNPI területén aminek túlnyomó többsége a Borsodi-Mezőséghez köthető. Jellemzőek a gabonás költések, de vannak természetesek is. A 2013-as és az előtte lévő évek igen rossznak számítanak a faj szempontjából; részben alulkutatott volt, de országosan is nagyon kevés pár fordult elő belőlük. A fészekkeresések nemes feladata igen bonyolultnak és reménytelennek tűnhet, de a Marcal-medence területén tovább finomított fészekkereső-módszereket alkalmazva elég jó eredményekkel számolhatunk. A terepi munkában a türelem és az optimizmus nélkülözhetetlen, a kint töltött idő alatt azonban sokszor egyéb fajok is előkerülhetnek, a megfigyelés tapasztalatai pedig hasznosak lehetnek más fajoknál is a későbbiekben. 

Amennyiben van kedved hobbiból, tanulmányi-, fajismereti célból kifolyólag önkéntesként bekapcsolódni a munkánkba (akár egy-egy alkalommal), jelezd 2015. április 6-ig a bukk@mme.hu e-mail címen felénk! Célunk a gyakorlati haszon mellett a jó hangulatú terepi elfoglaltság és a hosszú távú együttműködés kezdete. :)

Az első találkozó és személyes megbeszélés várható időpontja: Április vége (a nászrepülési időszak),
Az első felmérés várható időpontja: Június eleje.

A Marcal-menti táborokról:
http://penyafoto.blogspot.hu/2012/06/2012-05-26-29.html
http://marcal.extra.hu/galeria.html

A hamvas rétihéja (Forrás: Fatér 2014) hazánkban fokozottan védett faj, közepes testméretű ragadozómadár, a héjánál (Accipiter gentilis) kisebb, és annál jóval karcsúbb, könnyebb. A rétihéjákra (Circus spp.) jellemzően hosszú hegyes szárnyú, farka keskeny és hosszú, teste nyúlánk, feje kisméretű. A hím kékesszürke, a szárnyvégeken fekete színezetű, szárnyán fekete sávokkal. A tojó barnás színezetű, farka keresztcsíkozott, erős fehér faroktővel. Gondoskodni kell a mezőgazdasági területeken lévő veszélyeztetett fészkek aktív védelméről.

Információ, tagszervezés: 
Turny Zoltán, fajkoordinátor (e-mail: hamvasretiheja@mme.hu)
Hák Flóra (e-mail: bukk@mme.hu, tel.: 06-70-977-6147)