IX. Tiszalúci Gyűrűzőtábor (2022 07.23.-08.07.)

2022. július 23. 05.00 - 2022. augusztus 7. 15.00

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület 34. számú Bükki Helyi Csoportjának szervezésében, a gyűrűző szakemberek és helyi csoportunk önkéntes gárdájának közreműködésével, idén kilencedik alkalommal valósul meg a Tiszalúci Gyűrűzőtábor. A tábor minden évben július utolsó és augusztus első hetében várja a természet és a madárvilág iránt érdeklődőket.

Időpont

2022 07. 23. (szombat, táborállítás) - 08.07. (vasárnap, táborbontás)

Hol?

Kesznyéteni Tájvédelmi Körzet, Tiszalúc, Bátka-köz

A táborba Tiszalúctól Tiszadob felé haladva a községtől kb. 4 km-re az egyetlen betonozott úton kell jobbra lefordulni és bemenni a tanyáig. Itt újra jobbra kell fordulni és a földúton kb. 300 m megtétele után ismét jobbra fordulva a bokroson keresztül vezető úton jutunk arra a nyílt területre, ahol már meglátni a sátrakat. A műúton és további két lekanyarodási helyen táblák jelzik a tábor irányát.

Nézd meg a Google Maps-on vagy írd be a koordinátát: 48°00'46.94"É, 21°05'23.41"K  (WGS84); 802367 Y, 298594 X (EOV).

Programok

Madárfogás, madárgyűrűzés és megfigyelés; madártani és természetvédelmi ismeretek elsajátítása. Emellett csend, nyugalom és a kint alvóknak kóstoló az igazi tábori életből; tábortűz és bográcsozás, gyönyörű csillagos éjszakák, melyeken alkalmanként még az aranysakálok "koncertje" is hallható (persze az állatok semmilyen veszélyt nem jelentenek a táborlakókra).

A táborba látogatók a színpompás jégmadárral is találkozhatnak (Fotó: Kurti Gábor)

A táborba látogatók a színpompás jégmadárral is találkozhatnak (Fotó: Kurti Gábor)
 

E vizes élőhelyen, a község határában a fás élőhelyekhez kötődő madárfajokat, pl. rigókat, cinegéket, pintyeket figyelhetünk meg, emellett pedig a nádasok énekesmadaraival is megismerkedhetünk. A tábor közelében nádas és bokros terület is fekszik, így mindkét növényzeti típushoz kötődő madárfajok a hálóba kerülhetnek, mely igazán változatossá teszi a programot. A megfigyelhető csoportok, fajok a következők: nádiposzáták, tücsökmadarak, függőcinege, törpegém, cinegék, poszáták, gébicsek, rigók. A hálóba került fajokon kívül gyakran figyelünk meg a tábor környékén a kaszálón vagy a vízben élelmet keresgélő, esetleg épp felettünk termikelő madarakat, így fekete- és fehér gólyákat, récéket, vízicsibéket, különböző ölyveket, sasokat, de a tanyához kisétálva találkozhatunk szalakótával, búbos bankával, hantmadárral és csuk fajokkal is!

 

Nádirigó gyakran akad a hálónkba (fotó: Kurti Gábor)

Nádirigó gyakran akad a hálóba (Fotó: Kurti Gábor)

Szállás, étkezés, fürdés

A szállást nomád körülmények között, az étkezést pedig többnyire önellátóan oldjuk meg egy-egy közös bográcsozással vagy sütögetéssel megfűszerezve! Fürdés nap melegítette vízzel, ponyvával körülvett tábori zuhanyban lehetséges, valamint WC-t is helyezünk ki.

Költségek

Az MME tagsággal nem rendelkezők 500 Ft/nap adomány ellenében látogathatják a tábort. A táborépítésben és bontásban való közreműködéssel le lehet dolgozni a részvételi díjat! :)

Mire készüljünk? - Ajánlott ruházat, felszerelés

A vizes élőhely miatt folyamatosan kell számítani a szúnyogok jelenlétére, nappal pedig előfordulnak különböző légyalkatúak (pl. szuronyos istállólégy). Ezért ajánlott napközben is a zárt cipő vagy bakancs, szellős hosszú nadrág és hosszú ujjú ing, kalap, illetve szúnyogriasztó használata a csípések megelőzésére. Táborunkat folyamatosan fejlesztjük, így már a legtöbb hálóállás pallósoron megközelíthető (bár idén tavasszal a rendkívül magas vízállás miatt most ezeket is víz borítja – az aktuális helyzetről célszerű az érkezés előtt a lentebbi telefonszámon érdeklődni!). Az eddig leírt ruházaton kívül ajánlott a melegebb zárt ruházat estére, gumicsizma, esőkabát, papucs, elemlámpa. Olvasnivaló, esetleg kisebb társasjátékok napközbenre, amikor kevesebb a madár. Távcső, fényképezőgép. Tányér, evőeszköz, pohár, papírtörlő; tisztálkodószerek, törölköző, egyéni gyógyszerek. Aki kint alszik, annak sátor, polifoam és hálózsák, illetve amire ehhez szüksége van.

A gyönyörű kékbegy is a rendszeresen szerepel a gyűrűzött fajok között (Fotó: Kurti Gábor)

A kékbegy rendszeresen szerepel a gyűrűzött fajok listáján (Fotó: Kurti Gábor)

A tábor az elmúlt időszakban egy állandó kis házikóval és esőbeállóval is bővült, így van hova menekülni a kedvezőtlen időjárási körülmények elől ;)

Mivel az időjárás sajnos egyre kiszámíthatatlanabb, javasoljuk (főleg a több napot folyamatosan kint töltőknek), hogy hozzanak magukkal olyan tárolót (nejlonzsák, kisebb hordó, láda stb), melybe nagyobb felhőszakadás vagy eső alkalmával bepakolva szárazon tartható a nem viselt ruházat, elektronikai eszközök, hálózsák stb.

Házirendünk szerint továbbra is igaz, hogy aki több alkalommal visszatér a táborba és sátrazik, sátrát a távozásakor minden alkalommal köteles összepakolni, vagy felállítva hagyva más táborlakó rendelkezésére bocsáthatja, amíg ő távol van. Ha arra senki nem tart igényt, az előbbi szabály lép érvénybe!

Jelentkezés, további információ

Előzetes bejelentkezés a (30) 207-0225 telefonszámon vagy emailban  spsomoskoi@gmail.com, Somoskői Péter Bükki HCs alelnöknél lehetséges! Várjuk mind a madarászni vágyók, mind a lelkes "táborlakó", segédkező önkéntesek jelentkezését! Minden érdeklődőt várunk, nem csak gyakorlott madarászokat! Találkozzunk idén is!

A táborban 14 év alatti gyerekek csak szülő vagy nagykorú kísérő felügyeletével vehetnek részt! Kutyát hozni nem ajánlott!