Mentsük meg a méheket és a gazdákat!

„Mentsük meg a méheket és a gazdákat!”

Ezzel a szlogennel szólítja meg a felelősen gondolkodó állampolgárokat az EU szintű kezdeményezés, melyhez helyi csoportunk is csatlakozott. 

Zengőlégy faj (Fotó: Kónya Máté)

Ha méhek, akkor méz… ami nagyon ízletes és egészséges táplálék az emberek számára (is), de ennél sokkal többet tesznek értünk ezek a rovarok! Ők azok, akik sok más rokonukkal együtt elvégzik a termesztett növények megtermékenyítését, aminek köszönhetően azok táplálékul szolgáló terméseket képesek hozni. Élelmiszereink jelentős részét rovarmegporzású növényekből nyerjük, tehát ha szeretnénk, hogy unokáink tudjanak majd táplálkozni hozzánk hasonlóan, akkor a beporozók védelmének jelentősége egyértelmű!

Házi méh (Fotó: Tarjáni Stella)
Házi méh (Fotó: Tarjáni Stella)

De miért fontos ez az ügy a természetvédelem szempontjából?

A beporzást végző rovarok a természetes ökoszisztémák kihagyhatatlan elemei. Nélkülük a táplálékhálózatok alapját képező termelő szervezetek, a növények jelentős része nem képes fennmaradni. A modern mezőgazdaság velejárói, úgymint a szintetikus növényvédő szerek használata, az óriási kiterjedésű monokultúrák további terjeszkedése és ezzel együtt a természetes élőhelyek folyamatos eltűnése azonban komoly veszélyt jelentenek a beporzók számára is. 

Fontos hangsúlyozni, hogy ez a problémakör korántsem csak a méhekre vonatkozik! A háziméh és a vadméhfajok mellett lényeges szerepet játszanak a beporzásban a poszméhek, nappali és éjszakai lepkék, legyek, de rajtuk kívül bogarak, poloskák, egyes darázsfajok is kiveszik a részüket a növények megporzásában.

A beporzó rovarok mennyisége már most is töredéke a korábbinak és számuk napjainkban is csökken. A folyamat megállítása létfontosságú, ha meg akarjuk őrizni a még meglévő természeti környezetet, és ha szeretnénk, hogy utódaink is változatosan étkezhessenek, vagy megihassanak egy csésze kávét. Mostanra egyértelművé vált, hogy szükség van a mezőgazdaság természetkímélő modelljének kialakítására, melyet a következő részcélokon keresztül lehet megvalósítani:

- A szintetikus növényvédő szerek fokozatos kivonása az EU mezőgazdaságából 2035-ig.

- A természetes ökoszisztémák helyreállítása a mezőgazdaságra használt területeken.

- A kisüzemi, diverzifikált és fenntartható gazdálkodási formák támogatása. 

Földi poszméh (Fotó: Szitta Tamás)
Földi poszméh (Fotó: Szitta Tamás)

Jó hír, hogy a kezdeményezést mindannyian támogathatjuk a Magyar Természetvédők Szövetségének oldalán közzétett petíció aláírásával, melyet a linkre kattintva érhet el minden felelősen gondolkodó ember:

http://www.mtvsz.hu/mehek

A kezdeményezés saját weboldala: https://www.savebeesandfarmers.eu/eng/ 

Bundásbogár a védett tavaszi héricsen (Fotó: Deák Balázs)
Bundásbogár a védett tavaszi héricsen (Fotó: Deák Balázs)

Fecskefarkú lepke bükkönyön (Fotó: Vig Zsófia)
Fecskefarkú lepke kaszanyűg bükkönyön (Fotó: Vig Zsófia)

A fémdarázs fajok egyik kedvelt növénye a vadmurok (Fotó: Godó Laura)
A fémdarázs fajok egyik kedvelt növénye a vadmurok. Igaz, itt épp a "háza" felett napozik egyikük :) (Fotó: Godó Laura)

Közönséges gyöngyházlepke ligeti zsályán (Fotó: Juhász Csaba)
Közönséges gyöngyházlepke ligeti zsályán (Fotó: Juhász Csaba)

Bogácslepke imolán (Fotó: Juhász Benedek)
Bogácslepke imolán (Fotó: Juhász Benedek)

Sok fásszárú számára is létfontosságúak a beporzók, mint ez a poszméh is (Fotó: Bóta Gábor)
Sok fásszárú számára is létfontosságúak a beporzók, mint ez a poszméh faj is (Fotó: Bóta Gábor)

A beporzókat otthonünk körül és akár a városok zöldövezeteiben is támogathatjuk, ha a rövidre nyírt "golfpálya" gyep helyett egy kicsit magasabb vegetációjú és változatosabb gyepet tartunk fent. Mellékesként, még a virágokban is gyönyörködhetünk (Fotó: Deák Balázs)
A beporzókat otthonünk körül és akár a városok zöldövezeteiben is támogathatjuk, ha a rövidre nyírt "golfpálya" gyep helyett egy kicsit magasabb vegetációjú és változatosabb gyepet tartunk fent. Mellékesként, még a virágokban is gyönyörködhetünk! :) (Fotó: Deák Balázs)