Önkéntes segítőink, a 10 Magyarországon élő bagolyfaj

A bölcsesség jelképe, a tanulás és a diákballagások elmaradhatatlan díszítőeleme ez a madár, melynek nyolc faja rendszeresen, kettő pedig alkalmanként költ Magyarországon.

Éjjeli vadászok, akik követik az embert a mezőgazdasági területeken túl a településekre is, mivel a megtermelt élelmiszerhulladék a baglyok legfőbb táplálékát, egerek és patkányok sokaságát vonzza magához.

Vigyázzunk rájuk és bagolyvédelmi eszközökkel segítsük őket, hogy a fenntartható, mérgektől mentes életmód érdekében a közelünkben élhessenek ezek a lenyűgöző, önkéntes rágcsáló- és rovarirtók.

A baglyok számára megfelelő költőládák és fészkelőkosarak kihelyezésével és a lakossági bagolyszámlálásokon való részvételével közvetlenül is segítheti fajvédelmi munkánkat.

Fogyatkozó költőhelyek, veszélyes repülés, mérgezett táplálék

Költésükhöz első sorban korhadt, üreges fákra van szükségük, de fajtól függően elhagyott varjú- vagy gólyafészkekbe is rakhatják tojásaikat. Az odút rejtő öreg fák kivágása és a számukra is alkalmas fészket építő madarak számának csökkenése veszélyezteti költőhelyeiket.

A búvósávok nélkül maradt agrárterületek szintén nem adnak lehetőséget fészkelésre, a termőterületeken mérgekkel és permetezőszerekkel való rágcsáló- és rovarirtás pedig táplálékuktól is megfosztja őket, a mérgezett zsákmánytól pedig el is pusztulhatnak.

A települések környékére húzódó baglyok gyakran esnek gázolás áldozatául. Különösen komoly veszélyforrás a járművekből kidobott élelmiszer, kihullott gabona, mely különböző rágcsálókat vonz az autóutakra. Ezek könnyű, de az éjszakai forgalom miatt gyakran végzetes zsákmányt jelentenek a baglyoknak.

Ha a fenti problémákról egyre többen tudnak, nagyobb eséllyel érhetünk el változásokat, melyek pozitívan hatnak a bagolyállományokra.

Mit teszünk értük?

- Rendszeres felméréseink segítségével mérjük fel állományaikat és annak változásait

- Mesterséges odúk, vesszőkosarak kihelyezésével új költőhelyeket biztosítunk számukra

- Fajvédelmi programokban veszünk részt

- A gazdasági döntéshozók előtt képviseljük a baglyok érdekeit

- Tájékoztatjuk a lakosságot a bagolyvédelmi lehetőségekről

Támogassa Ön is a bagolyvédelmet!

  • 2500 forinttal hozzájárulhat monitortevékenységünkhöz és az állományfelméréshez
  • 5000 forinttal hozzájárulhat fészkelőodúk készítéséhez és kihelyezéséhez
  • 10000 forinttal hozzájárulhat a fészekkamerás megfigyelésekhez

Köszönjük!

 

 

 

1.

Teljes összeg
Adja meg adatait
Dátum formátum (1974-01-06)

Kérem adja meg a Felhasználó nevet a fiók létrehozásához.

Már van fiókja? Lépjen be, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!
Máskor is adományozna? Regisztráljon, hogy ne kelljen újra kitöltenie az adatait!