2011.10.26
Ragadozómadár-védelmi Szakosztály

Széleskörű összefogással sikerült megmenteni egy mérgezett rétisast




A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Bükki Nemzeti Park, az MME és nem utolsó sorban a bejelentő együttműködésének volt köszönhető, hogy sikerült megmenteni azt a rétisast, amelyet a Nógrád megyei Cered határában találtak a múlt hét közepén. Az fokozottan védett madarat megmérgezték.


A sast a helyi vadász találta, aki azonnal értesítette az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportját. Elmondása szerint az állat közeledésre sem repült el, csak gyalog menekült és meg lehetett fogni. Az MME értesítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, akik átvették a madarat, és másnap a budapesti állatkertbe szállították. Itt állapították meg, hogy egy újabb mérgezéssel állnak szemben.


Csak a példás összefogásnak köszönhető, hogy életben maradt


A gondos állatorvosi kezelésnek köszönhetően a sas már a hétvégére teljesen magához tért, ezért hétfőn a szabadon engedése mellett döntöttek a szakemberek. A madarat meggyűrűzték és az Ipoly folyó árterében, egy nyílt, jól belátható területen elengedték. A hatalmas állat nagyon hamar, két-három kör megtétele után már a magasban volt és gyorsan eltávolodott az emberektől. A környéken lévő szarkák, csókák, dolmányos varjak rögtön "csatlakoztak" hozzá és hangos károgással próbálták "elhajtani". Reméljük, hogy soha többé nem találkozik méreggel.

Az elengedésről készült videót itt nézhetik meg >>


A sikeres elengedés után (fotók: Papp Ferenc)


Kérjük, amennyiben Ön is legyengült, vagy sérült madárral találkozik, értesítse az illetékes nemzeti parkot vagy az MME-t!











Papp Ferenc, Szász Péter
A fenti kis képen a gyógyult rétisas látható
(fotó: Papp Ferenc)