Széleskörű összefogással sikerült megmenteni egy mérgezett rétisast

A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Bükki Nemzeti Park, az MME és nem utolsó sorban a bejelentő együttműködésének volt köszönhető, hogy sikerült megmenteni azt a rétisast, amelyet a Nógrád megyei Cered határában találtak a múlt hét közepén. Az fokozottan védett madarat megmérgezték.

sas elengedés (fotó: Papp Ferenc)


A sast a helyi vadász találta, aki azonnal értesítette az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportját. Elmondása szerint az állat közeledésre sem repült el, csak gyalog menekült és meg lehetett fogni. Az MME értesítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, akik átvették a madarat, és másnap a budapesti állatkertbe szállították. Itt állapították meg, hogy egy újabb mérgezéssel állnak szemben.


Csak a példás összefogásnak köszönhető, hogy életben maradt


A gondos állatorvosi kezelésnek köszönhetően a sas már a hétvégére teljesen magához tért, ezért hétfőn a szabadon engedése mellett döntöttek a szakemberek. A madarat meggyűrűzték és az Ipoly folyó árterében, egy nyílt, jól belátható területen elengedték. A hatalmas állat nagyon hamar, két-három kör megtétele után már a magasban volt és gyorsan eltávolodott az emberektől. A környéken lévő szarkák, csókák, dolmányos varjak rögtön "csatlakoztak" hozzá és hangos károgással próbálták "elhajtani". Reméljük, hogy soha többé nem találkozik méreggel.

Az elengedésről készült videót itt nézhetik meg >>


A sikeres elengedés után (fotók: Papp Ferenc)


Kérjük, amennyiben Ön is legyengült, vagy sérült madárral találkozik, értesítse az illetékes nemzeti parkot vagy az MME-t!
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Papp Ferenc, Szász Péter
A fenti kis képen a gyógyult rétisas látható
(fotó: Papp Ferenc)

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.