Széleskörű összefogással sikerült megmenteni egy mérgezett rétisast

A Fővárosi Állat- és Növénykert, a Bükki Nemzeti Park, az MME és nem utolsó sorban a bejelentő együttműködésének volt köszönhető, hogy sikerült megmenteni azt a rétisast, amelyet a Nógrád megyei Cered határában találtak a múlt hét közepén. Az fokozottan védett madarat megmérgezték.

sas elengedés (fotó: Papp Ferenc)


A sast a helyi vadász találta, aki azonnal értesítette az MME Nógrád Megyei Helyi Csoportját. Elmondása szerint az állat közeledésre sem repült el, csak gyalog menekült és meg lehetett fogni. Az MME értesítette a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság munkatársait, akik átvették a madarat, és másnap a budapesti állatkertbe szállították. Itt állapították meg, hogy egy újabb mérgezéssel állnak szemben.


Csak a példás összefogásnak köszönhető, hogy életben maradt


A gondos állatorvosi kezelésnek köszönhetően a sas már a hétvégére teljesen magához tért, ezért hétfőn a szabadon engedése mellett döntöttek a szakemberek. A madarat meggyűrűzték és az Ipoly folyó árterében, egy nyílt, jól belátható területen elengedték. A hatalmas állat nagyon hamar, két-három kör megtétele után már a magasban volt és gyorsan eltávolodott az emberektől. A környéken lévő szarkák, csókák, dolmányos varjak rögtön "csatlakoztak" hozzá és hangos károgással próbálták "elhajtani". Reméljük, hogy soha többé nem találkozik méreggel.

Az elengedésről készült videót itt nézhetik meg >>


A sikeres elengedés után (fotók: Papp Ferenc)


Kérjük, amennyiben Ön is legyengült, vagy sérült madárral találkozik, értesítse az illetékes nemzeti parkot vagy az MME-t!
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Papp Ferenc, Szász Péter
A fenti kis képen a gyógyult rétisas látható
(fotó: Papp Ferenc)

Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...