Jelentkezz a Beretzk Péter Madártani Versenyre!

Az MME Csongrád Megyei Helyi Csoportja online madártani versenyt hirdet általános- és középiskolások részére.

Miről szól a Beretzk Péter Madártani Verseny?

A Beretzk Péter emlékére elnevezett verseny egy novembertől áprilisig zajló online madárismereti vetélkedő, melyet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Csongrád Megyei Helyi Csoportja szervez. A versenyen résztvevő diákoknak a Magyarország élővilágával kapcsolatos, elsősorban a hazai madárfaunát érintő kérdéseket kell megválaszolniuk.

Kik jelentkezhetnek?

A versenyfeladatok meghirdetése két korosztályban, általános- és középiskolai kategóriában történik. A versenyre az egész országból várjuk a diákok jelentkezését! Aki az elmúlt évben már ért el helyezést - vagyis részt vehetett jutalomtáborban - is elindulhat, és megmérettetheti magát, ám az új indulókra való tekintettel őt díjazni nem fogjuk.

Hogyan tudok csatlakozni?

Kövesd a csoportunk Facebook oldalát (http://www.facebook.com/mmecsongrad/), ahol novembertől minden hónap utolsó napján közzéteszünk egy 10 feladatból álló tesztsort. A megoldásokat elektronikusan a helyi csoportunk e-mail címére várjuk: palyazat@mme.hu

Mit nyerhetek?

A verseny első 6-6 helyezettje részt vehet az 2. Beretzk Péter Természettudományos Táborban. A szegedi Fehér-tavon, a Szalakóta Látogatóközpontban rendezett ötnapos nyári tábor során a résztvevők megismerkedhetnek a Dél-Alföld egyik kiemelkedő vizes élőhelyével, betekintést nyerhetnek a terület élővilágát érintő tudományos kutatásokba, illetve megismerhetik e páratlan természeti értékek védelméért folytatott természetvédelmi tevékenységeket.


Beretzk Péter Természettudományos Tábor résztvevői a pallósoron

Ki volt Beretzk Péter?

Dr. Beretzk Péter a múlt század egyik kiemelkedő ornitológusa volt, aki évtizedeken keresztül kutatta a szegedi Fehér-tó madárvilágát. Áldozatos munkájának köszönhetően itt alakult meg az ország egyik első védett madárrezervátuma. A madártani kutatások mellett kiemelt figyelmet fordított az érdeklődő fiatalokra is, így madarászok egész generációját nevelte ki a Dél-Alföld térségében. Tevékenysége elismeréseképpen a hálás utókor „A Fehér-tó atyja” névvel illeti a kiváló tudóst.


Dr. Beretzk Péter egy függőcinegével


Dr. Beretzk Péter a szegedi Fehér-tavon