Daru túra

Az október végi hűvös napokban 46 fő vett részt a szervezett túráinkon, melyek célja a Hortobágyi Nemzeti Park területén pihenő, táplálkozó darvak nappali megfigyelése és a Hortobágy-halastavi  éjszakázó helyükre való esti behúzásuk megtekintése volt. Idén szerencsére sok madár tartózkodott a területeken, így senki nem maradt le erről a hangulatos őszi, pusztai élményről.

 

Madáretető túra (Fotó: Farkas Emese)

A kilátogatók út közben sok mindent megtudhattak a darvakról, szokásaikról, védelmükről, kutatásukról vagy épp arról, ezek a madarak hogyan épültek be hagyományaink, mondáink, szimbólumaink közé.

A Hortobágy folyót elhagyva a tarlókon táplálkozó darvakat sikerült teleszkópon keresztül megfigyelni, de előkerült a nagy őrgébics, az egerészölyv, a kékes rétihéja vagy a vörös vércse is. Kisebb-nagyobb átrepülő nagy lilik és nyári lúd csapatokat is gyakran lehetett látni.

Később, az egyre csípősebb alkonyatban a hatalmas, krúgatva szálló darucsapatok látványával zárult a nap.
 

Megfigyelők csapata (Fotó: Koczka András)
Madárodú kihelyezése Debrecenbe
(Fotó: Koczka András)

November elején az MME először vett részt a Debreceni Egyetem Hallgatói Önkormányzatának Környezetvédelmi Bizottsága által szervezett Zöld Börzén, a DE Élettani Központjában.

A DEHÖK Környezetvédelmi Bizottsága szerint a rendezvény fő célja az olyan szervezetek bemutatkozása, amelyek nem csak beszélnek a környezetvédelemről, természetvédelemről, hanem tesznek is érte.

A résztvevők között volt a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatósága, a Tiszántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség, az Országos Erdészeti Egyesület és még sokan mások.

 

 

 

Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!

 

Koczka András
MME Hajdu-Bihar Megyei Helyi Csopor