Daruvonulás a Hortobágyon

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület idén is szervez, őszi daruvonulást megtekintő buszos túrákat a Hortobágyra. A kirándulás során a résztvevők megismerkedhetnek a darvak szokásaival, vonulásuk jellegzetességeivel, Magyarország szerepével a daruvonulásban, a terület sajátosságaival. Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

A túrák időpontjai:
Október 20. (vasárnap) 15.00 óra:  indulás Debrecenből, a Dósa Nádor térről
Október 25. (péntek) 15.00 óra: indulás Debrecenből, a Dósa Nádor térről
Október 26. (szombat) 15.00 óra: indulás Debrecenből, a Dósa Nádor térről

Igény szerint ezeken az időpontokon túl is indulhatnak buszos túrák!

Részvételi díj (adomány): 1700 Ft/fő, mely tartalmazza a Hortobágyra való eljutást, a szakvezetést és a spektíves, távcsöves madármegfigyelést, meleg teát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tagjainak a részvételi díj (adomány): 1500 Ft/fő.

Daruvonulás (Fotó: Orbán Zoltán)
Daruvonulás


A megfigyelők ilyenkor már lúdcsapatokkal, récefélékkel is nagy számban találkozhatnak az alkonyat előtti órákban, amikor a behúzás zajlik. Fontos az évszaknak megfelelő, réteges öltözet, esetleg elemózsia. Érkezés Debrecenbe sötétedés után.

Darvak leszálláskor (Fotó: Orbán Zoltán)
Darvak leszálláskor
(Fotók: Orbán Zoltán)


Jelentkezni az alábbi módon lehet:

mmehbcs@gmail.com, koczka.andras@mme.hu e-mail címeken, vagy telefonon Koczka András 20/430-3166. Kérjük adják meg az összlétszámot.

Iskolás csoportok esetén 25 fő felett 2 fő kísérő részére az út ingyenes.

Jelentkezési határidők:

Az október 20-ai túrára: október 17. 14.00 óra
Az október 25-ei és 26-ai túrára: október 22. 14.00 óra
Fenntartjuk a program elmaradásának lehetőségét, kevés résztvevő vagy rossz időjárás esetén.

MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!

 Koczka András
MME Területi Iroda vezető

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.