Darvak megfigyelése a Hortobágyon

Az október végi hűvös napokban 46 fő vett részt a szervezett túráinkon, melyek célja a Hortobágyi Nemzeti Park területén pihenő, táplálkozó darvak nappali megfigyelése és a Hortobágy-halastavi  éjszakázó helyükre való esti behúzásuk megtekintése volt.

Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)

Idén szerencsére sok madár tartózkodott a területen, így senki nem maradt le erről a hangulatos őszi, pusztai élményről.

A kilátogatók útközben sok mindent megtudhattak a darvakról, szokásaikról, védelmükről, kutatásukról vagy épp arról, hogy ezek a madarak hogyan épültek be hagyományaink, mondáink, szimbólumaink közé.

A Hortobágy folyót elhagyva a tarlókon táplálkozó darvakat sikerült teleszkópon keresztül megfigyelni, de előkerült a nagy őrgébics, az egerészölyv, a kékes rétihéja vagy a vörös vércse is. Kisebb-nagyobb átrepülő nagy lilik és nyári lúd csapatokat is gyakran lehetett látni.

Megfigyelés (Fotó: Koczka András)

Megfigyelés


Megfigyelők csapata (Fotó: Koczka András)
Megfigyelők csapata
(Fotók: Koczka András)


Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)
Darvak vonulása
(Fotó: Orbán Zoltán)


Később, az egyre csípősebb alkonyatban a hatalmas, krúgatva szálló darucsapatok látványával zárult a nap.
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Koczka András
MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoport

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.