Darvak megfigyelése a Hortobágyon

Az október végi hűvös napokban 46 fő vett részt a szervezett túráinkon, melyek célja a Hortobágyi Nemzeti Park területén pihenő, táplálkozó darvak nappali megfigyelése és a Hortobágy-halastavi  éjszakázó helyükre való esti behúzásuk megtekintése volt.

Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)

Idén szerencsére sok madár tartózkodott a területen, így senki nem maradt le erről a hangulatos őszi, pusztai élményről.

A kilátogatók útközben sok mindent megtudhattak a darvakról, szokásaikról, védelmükről, kutatásukról vagy épp arról, hogy ezek a madarak hogyan épültek be hagyományaink, mondáink, szimbólumaink közé.

A Hortobágy folyót elhagyva a tarlókon táplálkozó darvakat sikerült teleszkópon keresztül megfigyelni, de előkerült a nagy őrgébics, az egerészölyv, a kékes rétihéja vagy a vörös vércse is. Kisebb-nagyobb átrepülő nagy lilik és nyári lúd csapatokat is gyakran lehetett látni.

Megfigyelés (Fotó: Koczka András)

Megfigyelés


Megfigyelők csapata (Fotó: Koczka András)
Megfigyelők csapata
(Fotók: Koczka András)


Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)
Darvak vonulása
(Fotó: Orbán Zoltán)


Később, az egyre csípősebb alkonyatban a hatalmas, krúgatva szálló darucsapatok látványával zárult a nap.








Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!



Koczka András
MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoport

Kapcsolódó hírek

A tavaly útjára indított TermészetLesen adatgyűjtő program moduljai közül három jelenleg is aktív, s ennek apropóján a felmérésekhez kedvet érző önkénteseknek elindítunk egy két hónapos kihívást.

fecskeles

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Fecskeles, leánykori nevén Fecskefigyelő. A 13 éves adatbázis a fecskék védelmének évében, 2010-ben indult, így ideje volt egy frissítésnek! A TermészetLesen program többi adatbázisához hasonlóan a Fecskeles célja a lakosság bevonása a környezetünkben élő madarak...

Május 12-én, pénteken zajlott a felső tagozatosoknak rendezett MADARAK ÉS FÁK NAPJA ORSZÁGOS CSAPATVERSENY döntője Budapesten. A csapatoknak nádi madarakkal, az év fájával, az év kétéltűjével, az év lepkéjével és a Duna-Ipoly Nemzeti Parkkal kapcsolatos kérdésekre kellett válaszolnia, valamint lejátszott madárhangok felismerésében is összemérték tudásukat.