Darvak megfigyelése a Hortobágyon

Az október végi hűvös napokban 46 fő vett részt a szervezett túráinkon, melyek célja a Hortobágyi Nemzeti Park területén pihenő, táplálkozó darvak nappali megfigyelése és a Hortobágy-halastavi  éjszakázó helyükre való esti behúzásuk megtekintése volt.

Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)

Idén szerencsére sok madár tartózkodott a területen, így senki nem maradt le erről a hangulatos őszi, pusztai élményről.

A kilátogatók útközben sok mindent megtudhattak a darvakról, szokásaikról, védelmükről, kutatásukról vagy épp arról, hogy ezek a madarak hogyan épültek be hagyományaink, mondáink, szimbólumaink közé.

A Hortobágy folyót elhagyva a tarlókon táplálkozó darvakat sikerült teleszkópon keresztül megfigyelni, de előkerült a nagy őrgébics, az egerészölyv, a kékes rétihéja vagy a vörös vércse is. Kisebb-nagyobb átrepülő nagy lilik és nyári lúd csapatokat is gyakran lehetett látni.

Megfigyelés (Fotó: Koczka András)

Megfigyelés


Megfigyelők csapata (Fotó: Koczka András)
Megfigyelők csapata
(Fotók: Koczka András)


Darvak megfigyelése (Fotó: Orbán Zoltán)
Darvak vonulása
(Fotó: Orbán Zoltán)


Később, az egyre csípősebb alkonyatban a hatalmas, krúgatva szálló darucsapatok látványával zárult a nap.
Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!Koczka András
MME Hajdú-Bihar Megyei Helyi Csoport

Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) „Év madara” rajzpályázatot hirdet óvodás, alsó tagozatos, felső tagozatos, középiskolás és felnőtt kategóriákban!

Fotó: Simay Gábor

A VVM felmérések első eseménye most januárban lesz, az év első hóközepi felmérésével, mely egybe esik az európai télközepi számlálással. Az idei első hóközepi számlálást január 13. és 16. között kell elvégezni.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület  (MME) 1979-ben indította el az "Év madara" akciót, melynek célja természetvédelmi problémákkal érintett fajok, madárcsoportok társadalmi szintű bemutatása. Ezt követően indult el hasonló céllal az Év hüllője / Év kétéltűje (évenként váltakozva) program 2012-ben, majd az Év lepkéje 2023-ban.