Díjazott lett Magyarország madáratlasza

A Highlights of Hungary 2014-től mutatja be a legkiválóbb magyar teljesítményeket az egész Kárpát-medencében, amelyek közé 2021-ben egyesületünk programja is bekerült. Köszönjük a jelölést Trellay Leventének és köszönjük a szavazatokat, amelyek alapján a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Magyarország madáratlasza programja a 2. helyen végzett.

A 2. helyezésen túl a KPMG fenntarthatósági különdíjával is gazdagodtunk, amely megjelenésekkel, bemutatkozási lehetőségekkel, tanácsadással segíti majd madár- és természetvédelmi munkánkat.

A most díjazott kötet közel 2000 önkéntes munkája eredményeként, tízéves előkészítés, tervezés, adatgyűjtés, adatfeldolgozás és -elemzés, írás, lektorálás után jelent meg 2021. szeptember végén, amely a 2019 év végéig hazánkban természetes módon előfordult 420 madárfaj állományáról, elterjedéséről, állományváltozásáról és természetvédelmi helyzetéről rendelkezésre álló ismereteket foglalja össze. Ha a kedvtelésből terepre járó emberek egységes módszerrel, szervezetten gyűjtik adataikat, ahogyan azt egyesületünk teszi, megsokszorozható e hobbi eredménye és létrejöhet egy kötet, mely 800 oldalon, 1,5 millió karakternyi szöveggel, 1700 térképpel és grafikonnal, másfélszáz fotóval mutatja be, a vadon előforduló hazai madárfajaink elterjedését, állománynagyságát, természetvédelmi helyzetét. A 30 millió adatrekordból, nemzetközi szinten is kiemelkedő modellezéssel előállított térképek és grafikonok, a 64 szerző által készített leírásokkal együtt a lehető legteljesebb képet adják a hazai madárfajok állományáról. Az eredmények a természetvédelmet is segítik, az emberiség számára is hosszú távon élhető környezet megóvásában. Így lesz egy országot lefedő közösség kedvtelésből végzett munkájából, a civil és az állami szféra együttműködésével, a közösséget, mindannyiunkat szolgáló eredmény.

A könyv nyomdai előkészítését és nyomtatását az Agrárminisztérium, mint kedvezményezett szervezet által koordinált a KEHOP-4.3.0.-VEKOP-15-2016-00001 számú, „A közösségi jelentőségű természeti értékek hosszú távú megőrzését és fejlesztését, valamint az EU Biológiai Sokféleség Stratégia 2020 célkitűzéseinek hazai szintű megvalósítását megalapozó stratégiai vizsgálatok” című projekt finanszírozta.

https://www.mme.hu/madaratlasz (magyar)

https://www.mme.hu/birdatlas (angol)

https://www.facebook.com/madartaniegyesulet/photos/a.329257011390/10159267722596391/

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.