Egy ritka megkerülés

Egy 2003. szeptember 13-án, az Ócsai Madárvártán megjelölt kormos légykapó (Ficedula hypoleuca) tetemét találták meg Portugália déli partvidékén, ez év március 1-én. Ez a megkerülési adat a közel 100 éves hazai madárgyűrűzési adatbázisban jelenleg a negyedik külföldi vonatkozású ismert megkerülése a madárfajnak.

A korábbiak közül kettő Oroszországban (1961) és Észtországban (1983) jelölt fióka, amelyek Magyarországon kerültek meg, egy pedig Komárom-Esztergom megyében jelölt (1990) madár volt, amelyik 17 nap múlva Dél-Franciaországban került meg, 1359 km-re a gyűrűzés helyétől.

1974 óta hazánkban valamivel több, mint ötezer kormos légykapót jelöltek meg, a legtöbbet - az összes mennyiség egy harmadát - éppen az Ócsai Madárvártán. Az eddig megjelölt kormos légykapók 80%-át az őszi vonulás alatt (augusztus - szeptember) sikerült befogni, ám ez elsősorban annak köszönhető, hogy a legtöbb hazai madárgyűrűző tábor éppen ebben az időszakban működik, és csak részben tükrözi a költő és az átvonuló madarak arányát. Magyarországon a legkorábban megfogott példány március 31-én, a legkésőbbi pedig október 20-án került hálóba.

A változatos típusú erdei élőhelyeket benépesítő kormos légykapó elterjedési területe Nyugat-Szibériától Észak- és Közép-Európán át Burgundiáig folytonos, Délnyugat Európában és a Brit-szigeteken elszórt állományai vannak. Elterjedésének déli határa nagyjából a Kárpát-medence magasságában húzódik.

A kormos légykapó nagy számban vonul Európa szerte, leginkább délnyugati irányban, az Ibériai félsziget felé, ahol a Gibraltári szoroson keresztül éri el Afrikát. Telelőterülete Nyugat-Afrika szavannai övezete, elsősorban a Guienai-öböl partvidékén. A hazai megkerülések, bár számuk elenyésző, szépen jelzik a vonulásuk irányát.

Kapcsolódó információk:
Ócsai Madárvárta: 1983-tól standard módszerekkel működő madárvonulás-kutató tábor. Egész éven át működik, a tavasz és az őszi vonulás idején folyamatosan.

Egyik hazai megkerülésünk Radetzky Jenő nevéhez fűződik, aki a Velencei-tó és élővilágának neves ismerője és az agárdi Madárvárta megteremtője volt.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.