Egyezmény a vonuló vízimadarak védelmére

Idén 10 éves az a 117 országra kiterjedő egyezmény, amelyet az afrikai-eurázsai vonuló vízimadárfajokkal védelméért hoztak létre Hágában.

A megállapodás csak a dokumentum megszületése után négy évvel, 1999-ben lépett hatályba, miután a szükséges 14 ország törvénybe iktatta. Az AEWA (African-Eurasian Migratory Waterbird Agreement) 235 vizes élőhelyekhez kötődő madárfajt oltalmaz, a búvárokon, récéken át a dél-afrikai pingvinekig.

Az egyezmény hatálya alá eső terület egészen Kanada és Oroszország északi részétől Afrika legdélibb pontjáig nyúlik, az itt található 117 országból eddig 48 ratifikálta az AEWA-t. Az aláíró felek széleskörű védelmi akciókra vállalnak kötelezettséget, amelyek kiterjednek a faj- és élőhelyvédelemre, kutatásra, monitoringra, oktatásra, és az emberi tevékenységek kezelésére is.

Az Európai Unió tagországai az AEWA-ban foglalt terveket a Wetlands International és a BirdLife International segítségével valósítják meg, különös figyelmet fordítva a kedvezőtlen védelmi helyzetű, illetve veszélyeztetett fajokra.

A résztvevő országok a következő kötelezettségeket vállalják:

  • Tiltják a veszélyeztetett fajok egyedeinek elejtését, befogását;
  • Megőrzik a veszélyeztetett fajok élőhelyeit,
  • Kijelölik azokat a területeket, ahol az egyezmény hatálya alá tartozó vízimadarak előfordulnak, és a területekből hálózatot alakítanak ki a vonulási útvonalak mentén,
  • Megszüntetik, illetve csökkentik a vándorlási útvonalakon a vándorlást akadályozó emberi tevékenységet,
  • Az országhatárokon áthúzódó vizes élőhelyek megmentése érdekében együttműködnek a szomszédos országokkal,
  • Megtiltják a nem-őshonos vízimadárfajok betelepítését, illetve felszámolják ezek állományait,
  • Közös kutatási és monitoring programokat indítanak, felmérik az állományok nagyságát, gyűrűzési programokkal vizsgálják a vonulási útvonalakat,
  • Kiemelten figyelmet szentelnek az ismeretterjesztő, szemléletformáló munkának, kutatási eredmények megismertetésének,
  • A megállapodáshoz tartozó akciótervet, amely részletesen leírja az elvégzendő feladatokat, rendszeresen felülvizsgálják és kiegészítik.

A Megállapodáshoz hazánk 2002. december 17-én csatlakozott, és a 2003. évi XXXIII. törvény hirdette ki.


További információ:
Megjelent az MME Vízimadár-védelmi Szakosztályának új hírlevele

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.