Él a kihaltnak hitt királyharkály

A királyharkály a világ egyik legnagyobb és leglátványosabb harkálya, amelyet utoljára 1944-ben láttak Észak-Amerika erdeiben. Arkansas keleti részén a Mississippi medencéjében azonban nemrégiben több alkalommal is újra látták a madarat, sőt az egyik ornitológusnak sikerült is lefilmeznie.

A Science-ben közzétett hír megdöbbentette a madarászokat. A híradások szerint ugyanis valószínűleg több példány is kóborol a területen, ahol a korábbi fakitermelések miatt megfogyatkozott erdőállomány mára kezd regenerálódni.

A feltűnő fekete-fehér tollazatot viselő harkály megtalálása azért is nagy öröm szakértői berkekben, mert ha ez a faj nem pusztult ki, akkor előfordulhat, hogy más kihaltnak vélt madarak is léteznek még az elszigetelt területeken.


További információ:
Video felvétel a királyharkályról. A lejátszáshoz Quick Player szükséges | Science Magazine

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...