Éledő Tavasz Eredmények 2007

A Magyar Madártani Egyesület második éve vesz részt a BirdLife

International Springalive

programjában, amely elsősorban a fiatal korosztályt

célozta meg a vonuló madarak megismerésével és nyomon követésével. Négy könnyen

felismerhető madárfajt választottak ki a programban: a fehér gólyát, a kakukkot,

a sarlósfecskét és a füsti fecskét. A madarak legelső megfigyelési adatait lehetett

feltölteni a www.springalive.net oldalon,

fajonként és területenként egész Európa-szerte nyomon lehetett követni a térképeken

a vonulásukat a megfigyelések folyamatosan feltöltésével.

A meglehetősen enyhe tavasznak köszönhetően vonuló madaraink sokkal korábban érkeztek meg a megszokott időpontokhoz képest, mint a tavalyi évben.

Az idei tavaszt Európa 37 országában kísérték figyelemmel a gyerekek és több, mint 16000 megfigyelést regisztráltak a honlapon. A fent említett négy faj mindegyike korábban érkezett meg a szokásosnál. Magyarországon 275 megfigyelést töltöttek fel a honlapra (127 fehér gólya, 34 kakukk, 86 füsti fecske és 28 sarlósfecske adatot).

Az adatok természetesen nem tudományos alapokra támaszkodnak, így hosszútávú következtetéseket még nem érdemes levonni a két év eredményeiből, de ez a felmérés is alátámasztja, (amit a kutatók is mondanak), hogy a felmelegedéssel járó klímaváltozás hatására a hőmérséklet növekszik, éghajlatunk változik, ami hatással lehet a madarak tavaszi érkezésére is. Az Éledő Tavasz felmérés is rámutat, hogy a mostani tavasz a tavalyihoz hasonlóan szokatlanul enyhe és hosszú volt.

A központi koordinációt a lengyel BirdLife Partner, az OTOP végzi. "20 éve még nem voltak ilyen korai megfigyelései ezeknek a madárfajoknak, amely manapság egyre általánosabb tendencia lesz a klímaváltozás következtében. A felmérés második évében vagyunk, ezért ezek az eredmények nem szolgálnak tudományos indikátori mutatókként, mindössze annyi biztos, hogy a madarakra és élőhelyükre egyre nagyobb nyomást gyakorol az időjárás megváltozása" - fejtette ki Joanna Kalinowska, a program főkoordinátora.

2007-es felmérés eredményei:

  • A megfigyelések szerint a madarak általánosan korábban érkeztek az enyhébb tél és a magasabb hőmérséklet hatására Európa-szerte, mint a tavalyi évben. Magyarországon a négy madárfaj érkezésének a tetőzése:
    - gólyák: március közepe
    - füsti fecskék: április eleje
    - kakukkok: április közepe
    - sarlósfecskék május közepe

Jövőre, 2008 tavaszán is folytatódik az Éledő Tavasz program (Tavaszi Madárles néven). Ha szeretne bekapcsolódni a programba a www.springalive.net oldalon tájékozódhat a részletekről. Bővebb információkért írjon a berenyi.zsombor@mme.hu címre.

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.