Éledő Tavasz Eredmények 2007

A Magyar Madártani Egyesület második éve vesz részt a BirdLife

International Springalive

programjában, amely elsősorban a fiatal korosztályt

célozta meg a vonuló madarak megismerésével és nyomon követésével. Négy könnyen

felismerhető madárfajt választottak ki a programban: a fehér gólyát, a kakukkot,

a sarlósfecskét és a füsti fecskét. A madarak legelső megfigyelési adatait lehetett

feltölteni a www.springalive.net oldalon,

fajonként és területenként egész Európa-szerte nyomon lehetett követni a térképeken

a vonulásukat a megfigyelések folyamatosan feltöltésével.

A meglehetősen enyhe tavasznak köszönhetően vonuló madaraink sokkal korábban érkeztek meg a megszokott időpontokhoz képest, mint a tavalyi évben.

Az idei tavaszt Európa 37 országában kísérték figyelemmel a gyerekek és több, mint 16000 megfigyelést regisztráltak a honlapon. A fent említett négy faj mindegyike korábban érkezett meg a szokásosnál. Magyarországon 275 megfigyelést töltöttek fel a honlapra (127 fehér gólya, 34 kakukk, 86 füsti fecske és 28 sarlósfecske adatot).

Az adatok természetesen nem tudományos alapokra támaszkodnak, így hosszútávú következtetéseket még nem érdemes levonni a két év eredményeiből, de ez a felmérés is alátámasztja, (amit a kutatók is mondanak), hogy a felmelegedéssel járó klímaváltozás hatására a hőmérséklet növekszik, éghajlatunk változik, ami hatással lehet a madarak tavaszi érkezésére is. Az Éledő Tavasz felmérés is rámutat, hogy a mostani tavasz a tavalyihoz hasonlóan szokatlanul enyhe és hosszú volt.

A központi koordinációt a lengyel BirdLife Partner, az OTOP végzi. "20 éve még nem voltak ilyen korai megfigyelései ezeknek a madárfajoknak, amely manapság egyre általánosabb tendencia lesz a klímaváltozás következtében. A felmérés második évében vagyunk, ezért ezek az eredmények nem szolgálnak tudományos indikátori mutatókként, mindössze annyi biztos, hogy a madarakra és élőhelyükre egyre nagyobb nyomást gyakorol az időjárás megváltozása" - fejtette ki Joanna Kalinowska, a program főkoordinátora.

2007-es felmérés eredményei:

  • A megfigyelések szerint a madarak általánosan korábban érkeztek az enyhébb tél és a magasabb hőmérséklet hatására Európa-szerte, mint a tavalyi évben. Magyarországon a négy madárfaj érkezésének a tetőzése:
    - gólyák: március közepe
    - füsti fecskék: április eleje
    - kakukkok: április közepe
    - sarlósfecskék május közepe

Jövőre, 2008 tavaszán is folytatódik az Éledő Tavasz program (Tavaszi Madárles néven). Ha szeretne bekapcsolódni a programba a www.springalive.net oldalon tájékozódhat a részletekről. Bővebb információkért írjon a berenyi.zsombor@mme.hu címre.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.