Elfogadták a madárvédelemről és az elektromos szabadvezetékekről szóló Budapest nyilatkozatot

Az áprilisban tartott „Elektromos szabadvezetékek és madárpusztulás Európában” című nemzetközi konferencia résztvevői elfogadták a  "Budapest Nyilatkozatot a madárvédelemről és az elektromos szabadvezetékekről".

MAVIR konferencia (fotó: Szász Péter)


A Nyilatkozat végrehajtása remélhetően a jelenleg szinte teljesen hiányzó európai és Európán túli együttműködés kezdetét jelenti majd a szabadvezetékek és madárpusztulás témában.

A konferencia a 2011-es soros magyar EU elnökség hivatalos programjának részeként az MME, a Vidékfejlesztési Minisztérium és a BirdLife International nemzetközi madárvédelmi szervezet európai irodájának társszervezésében valósult meg. A találkozó házigazdája a Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. (MAVIR) volt. A konferencián 29 európai és közép-ázsiai ország, az Európai Bizottság, az UNEP-AEWA, hat energia és áramszolgáltató vállalat, szakértők, vállalkozók és civil szervezetek 123 képviselője vett részt.

13 konferencia előadás, 12 poszter, a Budapest Nyilatkozat szövege, valamint a résztvevők listája angol nyelven letölthető innen >>

Szeretnénk köszönetet mondani mindazoknak, akik részvételükkel és támogatásukkal elősegítették a konferencia létrejöttét.

Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kovács András
A fenti kis képen a konferencia résztvevői láthatók
(fotó: Szász Péter)

Kapcsolódó hírek

A nagyfülű denevér jó állapotú erdőink fokozottan védett faja (Fotó: Forrásy Cs.)

A mérsékelt égövi denevérek között a kisebb elterjedési területtel rendelkező fajok közé, hazánkban a ritkább fajok közé tartozik. Európán kívül a Fekete-tenger környékén, illetve a Kaukázusban él.

Harkályvédelmi tréning

Az MME Harkályvédelmi Szakosztályának szervezésében az Ifjúsági Tagozat 27 jelenlegi és leendő tagja (13 Helyi Csoport képviseletében) vehetett részt egy igen jó hangulatú harkályos tréningen az október 15-17-ei hétvégén. Szállásunk a börzsönyi Hiúz házban volt, ahol első este megismerkedhettünk a Szakosztály munkájával és céljaival, Cserép György megnyitó előadásából....

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.