Elkészült az MME új gólya honlapja!

Az MME-nél úgy gondoljuk, hogy céljaink érdekében élnünk kell a jelen és a

jövő hatékony kommunikációs eszközeivel, mindenekelőtt a világháló nyújtotta lehetőségekkel. Éppen ezért egyik legfontosabb programunk, a gólyavédelem, most külön honlapot kapott: www.golya.mme.hu.

A fehér gólya a BirdLife International adatai alapján a veszélyeztetett fajok közé tartozik, állománya csökken, több nyugat-európai országból már kipusztult. Magyarországon mintegy 5500 gólyapár fészkel, ez, az ország területéhez viszonyítva az egyik legnagyobb európai állomány. A fiatal gólyákra azonban nálunk is sok veszély leselkedik: 50%-uk nem éri meg az egyéves kort, sokan még az első szárnypróbálgatás közben áramütést szenvednek.

Az MME Monitoring Központjának szakemberei ezért összegyűjtöttek minden, a fehér gólya védelmével kapcsolatos tudnivalót, és létrehoztak egy, a védelmi munkát támogató adatbázist, amelyben már most 4126 gólyafészek adatai szerepelnek. Reményeink szerint hamarosan Magyarország minden egyes gólyafészke naprakész információkkal megtalálható lesz itt. Az adatbázisba bárki küldhet információkat, s ezzel értékes segítséget nyújthat a gólyák védelemhez.

Az adatbázis segítségével a szakemberek folyamatosan nyomon követik a hazai fészkelő állomány helyzetét, feltárhatják a veszélyeztető tényezőket, hatékonyabb fajvédelmi terveket dolgozhatnak ki, vagy akár azonnal megmenthetnek egy-egy veszélyeztetett gólyafészket, vagy gólyacsaládot.

Mivel a gólya a kulturális gyökerei, és emberközeli életmódja miatt a magyarok kedves, szeretett madara, úgy érezzük, hogy sorsa nagyobb figyelmet érdemel. Az MME ezért 2006-tól egy minden eddiginél jelentősebb gólyavédelmi programot indít. Kérjük, legyen Ön is partnerünk, segítsen az adatgyűjtésben!

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.