Elkészült az MME új gólya honlapja!

Az MME-nél úgy gondoljuk, hogy céljaink érdekében élnünk kell a jelen és a

jövő hatékony kommunikációs eszközeivel, mindenekelőtt a világháló nyújtotta lehetőségekkel. Éppen ezért egyik legfontosabb programunk, a gólyavédelem, most külön honlapot kapott: www.golya.mme.hu.

A fehér gólya a BirdLife International adatai alapján a veszélyeztetett fajok közé tartozik, állománya csökken, több nyugat-európai országból már kipusztult. Magyarországon mintegy 5500 gólyapár fészkel, ez, az ország területéhez viszonyítva az egyik legnagyobb európai állomány. A fiatal gólyákra azonban nálunk is sok veszély leselkedik: 50%-uk nem éri meg az egyéves kort, sokan még az első szárnypróbálgatás közben áramütést szenvednek.

Az MME Monitoring Központjának szakemberei ezért összegyűjtöttek minden, a fehér gólya védelmével kapcsolatos tudnivalót, és létrehoztak egy, a védelmi munkát támogató adatbázist, amelyben már most 4126 gólyafészek adatai szerepelnek. Reményeink szerint hamarosan Magyarország minden egyes gólyafészke naprakész információkkal megtalálható lesz itt. Az adatbázisba bárki küldhet információkat, s ezzel értékes segítséget nyújthat a gólyák védelemhez.

Az adatbázis segítségével a szakemberek folyamatosan nyomon követik a hazai fészkelő állomány helyzetét, feltárhatják a veszélyeztető tényezőket, hatékonyabb fajvédelmi terveket dolgozhatnak ki, vagy akár azonnal megmenthetnek egy-egy veszélyeztetett gólyafészket, vagy gólyacsaládot.

Mivel a gólya a kulturális gyökerei, és emberközeli életmódja miatt a magyarok kedves, szeretett madara, úgy érezzük, hogy sorsa nagyobb figyelmet érdemel. Az MME ezért 2006-tól egy minden eddiginél jelentősebb gólyavédelmi programot indít. Kérjük, legyen Ön is partnerünk, segítsen az adatgyűjtésben!

Kapcsolódó hírek

Együttműködési megállapodás született a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Főkert Nonprofit Zrt. között. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület több, mint négy évtizede küzd hazánk vadon élő állatvilágának megőrzéséért. Ez idő alatt számos nemzetközi sikert ért el, miközben Közép-Kelet Európa legnagyobb természetvédelmi társadalmi szervezetévé...

Európai Madármegfigyelő Napok (Fotó: Orbán Zoltán)

Az Európai Madármegfigyelő Napok (EMN) programot a madártani szervezetek világszövetsége, a BirdLife International indította útjára 1993-ban. Az idei rendezvényre október 3-4-én kerül sor. A programhelyszínekért görgessen lejjebb! A program folyamatosan frissűl, kérjük kövesse nyomon a híreket! Frissült: 2020. 09.30. 10:49

A madarász alapképzés célja, hogy a laikus madárkedvelők számára olyan tudásanyag megszerzését tegye lehetővé, melynek birtokában bárki sikerélményekkel vághasson bele a madármegfigyelésbe, az etetők és itatók madarainak meghatározásába.