Elkészült az MME új gólya honlapja!

Az MME-nél úgy gondoljuk, hogy céljaink érdekében élnünk kell a jelen és a

jövő hatékony kommunikációs eszközeivel, mindenekelőtt a világháló nyújtotta lehetőségekkel. Éppen ezért egyik legfontosabb programunk, a gólyavédelem, most külön honlapot kapott: www.golya.mme.hu.

A fehér gólya a BirdLife International adatai alapján a veszélyeztetett fajok közé tartozik, állománya csökken, több nyugat-európai országból már kipusztult. Magyarországon mintegy 5500 gólyapár fészkel, ez, az ország területéhez viszonyítva az egyik legnagyobb európai állomány. A fiatal gólyákra azonban nálunk is sok veszély leselkedik: 50%-uk nem éri meg az egyéves kort, sokan még az első szárnypróbálgatás közben áramütést szenvednek.

Az MME Monitoring Központjának szakemberei ezért összegyűjtöttek minden, a fehér gólya védelmével kapcsolatos tudnivalót, és létrehoztak egy, a védelmi munkát támogató adatbázist, amelyben már most 4126 gólyafészek adatai szerepelnek. Reményeink szerint hamarosan Magyarország minden egyes gólyafészke naprakész információkkal megtalálható lesz itt. Az adatbázisba bárki küldhet információkat, s ezzel értékes segítséget nyújthat a gólyák védelemhez.

Az adatbázis segítségével a szakemberek folyamatosan nyomon követik a hazai fészkelő állomány helyzetét, feltárhatják a veszélyeztető tényezőket, hatékonyabb fajvédelmi terveket dolgozhatnak ki, vagy akár azonnal megmenthetnek egy-egy veszélyeztetett gólyafészket, vagy gólyacsaládot.

Mivel a gólya a kulturális gyökerei, és emberközeli életmódja miatt a magyarok kedves, szeretett madara, úgy érezzük, hogy sorsa nagyobb figyelmet érdemel. Az MME ezért 2006-tól egy minden eddiginél jelentősebb gólyavédelmi programot indít. Kérjük, legyen Ön is partnerünk, segítsen az adatgyűjtésben!

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...