Élőhelykezelés a Farkas-hegyen 2012. március 3-án

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében 2012. március 3-án (szombaton) élőhelykezelést szervez a Budaörs fölötti Farkas-hegyre. A feladat a korábban letermelt fenyő eltávolítása lesz a területről.

KhVSZ logó


Találkozó a helyszínen 9:00 órakor.


A Budaörsi kopárok részét képező, dolomit-sziklagyepekkel borított fokozottan védett területen számos ritka állat- és növényfaj fordul elő. A Szakosztály számára legfontosabb a pannongyík, és legveszélyeztetettebb hüllőfajunk, a haragossikló jelenléte. Sajnos a sziklagyep körül több helyen idegenhonos fekete fenyőt telepítettek, ami agresszív terjedésével veszélyezteti a sziklagyepeket, és a rajtuk előforduló állatokat. A fenyők egy részét az akcióig letermelik, és az önkéntesek feladata a letermelt fa eltávolítása lesz a területről.


Megközelítés
A Budaörsi kopárok fokozottan védett területet legcélszerűbb Csillebérc irányából megközelíteni. (Tömegközlekedéssel a A Széll Kálmán térről induló 90-es autóbusszal Csillebérc, KFKI végállomásig kell menni.) Innen a Konkoly Thege Miklós út folytatásán kell tovább menni körülbelül 1 km-t. Az út enyhén lefelé visz és meglehetősen kátyús. Az aszfaltozott út végén, egy villa bejáratánál balra kell térni a földúton, majd ahol a földút kettéágazik, jobbra kell fordulni, és áthaladni egy sorompón, valamint a Budaörsi kopárokat ismertető információs tábla mellett. Innen az út egyenesen az élőhelyre vezet. Csillebérctől a teljes táv körülbelül 2 km. Gépkocsival Csillebércnél, illetve az aszfaltozott út végén lehet megállni (ha valaki bevállalja a kátyúkat).

KhVSZ élőhelykezelés térkép
A térkép nagyobb méretben innen letölthető >>


Mit kell hozni?
A szervezők hideg és meleg étellel, itallal, valamint felszereléssel is készülni fognak, de nem korlátlanul, érdemes saját elemózsiával is készülni.

Rossz idő esetén a programot március 11-én vasárnap tartjuk meg. Erről érdemes a KHVSZ honlapján tájékozódni >>

További információ:

Babocsay Gergely: 06-30-232-7134
Vági Balázs: 06-20-218-4822
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!
Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.