Élőhelykezelés a Farkas-hegyen 2012. március 3-án

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében 2012. március 3-án (szombaton) élőhelykezelést szervez a Budaörs fölötti Farkas-hegyre. A feladat a korábban letermelt fenyő eltávolítása lesz a területről.

KhVSZ logó


Találkozó a helyszínen 9:00 órakor.


A Budaörsi kopárok részét képező, dolomit-sziklagyepekkel borított fokozottan védett területen számos ritka állat- és növényfaj fordul elő. A Szakosztály számára legfontosabb a pannongyík, és legveszélyeztetettebb hüllőfajunk, a haragossikló jelenléte. Sajnos a sziklagyep körül több helyen idegenhonos fekete fenyőt telepítettek, ami agresszív terjedésével veszélyezteti a sziklagyepeket, és a rajtuk előforduló állatokat. A fenyők egy részét az akcióig letermelik, és az önkéntesek feladata a letermelt fa eltávolítása lesz a területről.


Megközelítés
A Budaörsi kopárok fokozottan védett területet legcélszerűbb Csillebérc irányából megközelíteni. (Tömegközlekedéssel a A Széll Kálmán térről induló 90-es autóbusszal Csillebérc, KFKI végállomásig kell menni.) Innen a Konkoly Thege Miklós út folytatásán kell tovább menni körülbelül 1 km-t. Az út enyhén lefelé visz és meglehetősen kátyús. Az aszfaltozott út végén, egy villa bejáratánál balra kell térni a földúton, majd ahol a földút kettéágazik, jobbra kell fordulni, és áthaladni egy sorompón, valamint a Budaörsi kopárokat ismertető információs tábla mellett. Innen az út egyenesen az élőhelyre vezet. Csillebérctől a teljes táv körülbelül 2 km. Gépkocsival Csillebércnél, illetve az aszfaltozott út végén lehet megállni (ha valaki bevállalja a kátyúkat).

KhVSZ élőhelykezelés térkép
A térkép nagyobb méretben innen letölthető >>


Mit kell hozni?
A szervezők hideg és meleg étellel, itallal, valamint felszereléssel is készülni fognak, de nem korlátlanul, érdemes saját elemózsiával is készülni.

Rossz idő esetén a programot március 11-én vasárnap tartjuk meg. Erről érdemes a KHVSZ honlapján tájékozódni >>

További információ:

Babocsay Gergely: 06-30-232-7134
Vági Balázs: 06-20-218-4822
Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!
Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19 -én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.