Élőhelykezelés Pánd mellett 2012. augusztus 31-től - szeptember 2-ig

Az MME Kétéltű és Hüllővédelmi Szakosztálya élőhelykezelést szervez Pánd mellett, egy erősen cserjésedő löszgyepen, a pannongyík egyik ismert előfordulási helyén. A munkára azért van szükség mert a legeltetés felhagyásával meginduló cserjésedés hosszú távon veszélyezteti a gyíkok élőhelyét.

Pannongyík (fotó: Halpern Bálnit)


Időpont: 2012. augusztus 31. - szeptember 2.

További információ és jelentkezés az esemény Facebook oldalán, Vági Balázs szervezőnél, vagy Vidra Tamásnál (06-30-663-4650), az MME Tápió-vidéki Helyi Csoportjának elnökénél.

Pándi élőhelykezelés
Az élőhelykezelés helyszíne


Megközelítés

Pánd községet a 4-es út felől (Gomba, Bénye, Káva felől - több leágazás Monornál, Pilisnél, előbbihez be kell menni Monorra) vagy a 31-es út felől (Nagykátától, Tápióbicskén át) lehet megközelíteni. Az út Pánd területén közel derékszögben megtörik. Itt leágazik egy utca, ami hídon vezet át, majd a híd után balra kanyarodik. (A leágazás Káva felől érkezve jobbra esik, Tápióbicske felől balra esik, illetve gyakorlatilag az út egyenes folytatásában van). Ez az utca kanyarogva déli irányban kivezet a faluból. Az aszfaltozott út első elágazásánál balra kell tartani. Közvetlenül ez után nagyobb térségre érünk, ahonnan jobbra földút vezet. Ezen a térképen sárgával jelölt földúton haladva lehet elérni az élőhelyet.


Szállás:

A Tápió-Hajta vidéke Tájvédelmi Körzet Irodája (Nagykáta, Egreskátai út 11/A.)
Az eddig jelentkezők nagy számára való tekintettel nagy valószínűséggel már csak sátrazási lehetőség van.

Szállás térkép
A szállás térképe


A Duna-Ipoly Nemzeti Park jóvoltából pénteken kezdődik a cserjék (főleg galagonya) letermelése és a domboldalról történő lehordása. Az élőhelykezeléshez pénteken és szombaton lehet csatlakozni (hogy vasárnapra marad-e munka, még kérdéses).Köszönjük, hogy egy százalék felajánlásával az MME madárvédelmi munkáját támogatta!


Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...