Elsőként hagyta el Magyarországot „Pöstény” az idén jeladóval megjelölt gólyafiókák közül

Pöstény 2013. augusztus 1-én került jeladóval elengedésre a Szécsény melletti Pösténypusztán található fészke közelében, ahová még napokig visszajárt testvéreivel. A fehér gólyákat a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával zajló „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” című projekt keretében jelöltük meg GPS-GSM típusú jeladókkal, melyek sms-ben küldik számunkra el a gólyák aktuális koordinátáit.


2013.08.08-án hagyta el a fészket és ezzel együtt Szécsény város külterületét. Az Ipoly-völgyön északra tartva egészen Vilkéig vonultak, ahol csapatával magasfeszültségű oszlopokon éjszakáztak. Másnap a közeli sóderbánya homokkupacain gyülekeztek, ahol kiderült, hogy egy másik jeladós gólya is van a csapatban, a projektünk keretében az Aggteleki-karszt szlovákiai oldalán Jabloncán, a BirdLife Szlovákia által megjelölt fióka.


Pöstény Ipolytarnóc közelében (Fotó: Papp Ferenc)
Dejtári gólya Ipolytarnóc közelében (Fotó: Papp Ferenc)


A hajnali gyülekezés után a határt átlépve Ipolytarnóc külterületén a Vatai-féle kaszálón táplálkoztak. A 37 fős csapatban a 6 öreg gólya mellett idén kelt fiatalok voltak, főként az Ipoly völgyéből. Gyűrűik alapján sikerült azonosítanunk, a két jeladós mellett ipolyvecei, pataki, dejtári, ipolytarnóci és egy másik fészekaljból származó pösténypusztai gólyát is, egy szlovák gyűrűs gólya kódja is leolvasásra került. A csapat 10:30 előtt tovább állt és megkezdte a vonulását délkelet felé. A vonulási útvonal a Dobroda-völgy, Salgótarján, Mátrát északról kerülve a Zagyva-völgy és a Tarna-völgyön keresztül haladt az Alföldre, itt a két jeladós útja elvált és a pöstényi gólya a Borsodi-Mezőségbe, míg a jabloncai gólya Hortobágyra ment.Pöstény és a jabloncai gólya útvonala (forrás: http://satellitetracking.eu)


Pöstény Mezőcsáton éjszakázott, majd másnap csapattal együtt Tiszacsegére a Hortobágyi Nemzeti Park északi területére ment át. Itt újra találkoztak a jabloncai jeladós gólyával. Vasárnap hajnalban ismét sikerült leolvasni 17 példányos csapatban Pöstény és társainak gyűrűit, melyek közt szécsényfelfalui, szügyi, ipolyvecei, pilinyi és szlovákiai gólyákat azonosítottunk. A csapat 11 óra után hagyta el a Hortobágyot és meg sem állt Retyezátig, a Kárpátok lábainál Déva alatt Magyarbrettyén éjszakáztak. Reméljük holnap továbbhaladnak távoli Afrikai céljuk felé.

A jeladós gólyáink útját és más telemetriával jelölt madarakat a http://satellitetracking.eu oldalon követhetik. Pöstény vonulása ezen a linken keresztül érhető el: http://satellitetracking.eu/inds/showmap/?check_109=109

A vonulásról és a projektünkről a http://kuvik.eu, oldalon, illetve az itt megtalálható blogon keresztül tájékozódhatnak http://kuvik.eu/blog.MME adhat vonal: 13600/40
Hívásával 250 Ft-tal támogatja az MME madárvédelmi munkáját.
Köszönjük!A gólyák jeladós nyomkövetése a „Madárvédelem és kutatás határok nélkül” (HUSK/1101/2.2.1/0336) projekt keretében, a „Magyarország - Szlovákia Határon Átnyúló Együttműködés Operatív Program 2007-2013” támogatásával valósul meg.

Kapcsolódó hírek

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.

Erdei kétéltűek keresése a patak mentén. A gyepi béka gyakran került szem elé.

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2020-ban is megrendezte a 10-18 év közötti gyerekeknek szóló herpetológiai táborát, a Herptábort.