Eredményes volt az összefogás

Február közepén jelent meg a Környezetvédelmi Minisztérium 2004. évi pályázati kiírásának szempontrendszere. A hazai környezet és természetvédelmi szervezetek, köztük az MME is felháborodással fogadta, hogy a kormányprogramban megfogalmazott nyitott jogalkotás elveinek arcul csapásával a minisztérium nem, vagy rendkívül rövid véleményezési határidővel bocsátotta társadalmi véleményezésre az anyagot.

Számos hazai zöld szervezet nevében 2004 február 20-án Horváth Zsolt az MME igazgatójának vezetésével sajtótájékoztatót tartottunk, melyen felhívtuk a figyelmet a tervezet szakmai hibáira. Ezt követően a Minisztérium épületében 55 meghívott szervezet képviselői, és a Minisztérium állami vezetőinek megbeszélése következett.

A megbeszélésen a legfontosabb kérdésekben nem közeledtek az álláspontok, ezért a zöld mozgalom 4 személyt - Lukács András (Levegő Mcs.), Sallai R. Benedek (NIMFEA), Farkas István (MTVSZ), és Horváth Zsolt (MME) - jelölt ki abból a célból, hogy a Minisztériummal szemben jogos érdekeinek érvényt szerezzen. A február 24-én zárult tárgyalások során a delegáltak jelentős eredményeket értek el, mind a tervezett pályázati rendszer szakmai kritériumainak pontosítása, mind a természet és környezetvédelmi célokra fordítható források nagysága területén.

Ígéretet kaptunk arra vonatkozóan, hogy az idei évben a hasonló felesleges összeütközések elkerülése céljából már a koncepcionális fázisban elkezdődik a tárca, és a civil szervezetek egyeztetése. Mindnyájunk, és a környezet, természetvédelem érdeke, hogy ez valóban így legyen, hiszen az európai unióba lépő Magyarország a civilek társadalma, így megkerülésükkel nem lehet döntéseket hozni. [Horváth Zsolt]

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.