EuroBirdPortal találkozó Barcelonában

November 13-14. között zajlott Barcelonában a EuroBirdPortal (EBP) projekt 11. szakmai találkozója, 16 országból 30 résztvevővel. Több résztvevő volt, mint a korábbi találkozókon, hiszen az idén újabb 6 ország csatlakozott az EBP projekthez, köztük hazánk is, ahogy erről februárban már beszámoltam.

Csoportkép a EuroBirdPortal találkozó résztvevőiről (Barcelona, 2017. nov. 14.)

Első nap (hétfő, november 13.)

 • Gabriel Gargallo (az EBP projekt koordinátora) részletesen bemutatta az EBP online alkalmazásának új verzióját, ami látványban és tudásában is jelentősen fejlettebb a jelenlegi verziónál (pedig az sem rossz). Hamarosan elérhető lesz a nagyközönség számára is, amiről majd mindenképpen hírt adunk. Ami számunkra még fontosabb, hogy az új verzió debütálásakor már a mi adataink is láthatóak lesznek.
 • Best Practice Guide - az előző találkozón számos bevált gyakorlatot gyűjtöttek össze, s azok felhasználásával Jean-Yves Paquet és Sylvain Antoniazza elkezdte összeállítani azt a gyakorlati útmutatót, ami segíti majd az EBP-hoz csatlakozott adatgyűjtő rendszerek működtetőit és az terepi megfigyelésben résztvevőket, hogy a lehető legjobb adatokkal járulhassanak hozzá ehhez a fontos európai programhoz. A találkozón tovább dolgoztunk a vázlatos anyagon, megvitattuk és meghatároztuk, hogy mely részeket kell hangsúlyossá tenni. A következő hónapokban ezen dolgozunk majd tovább, hogy 2018-ban közzé tehessük az EBP Best Practice Guide-t.
  A munka részleteivel nem untatlak benneteket, azt viszont megemlítem, hogy mindannyiunk szerint az egyik sarkalatos pontja az EBP projekt további fejlődésének a teljes fajlistás adatsorok mennyiségén és minőségén múlik. Ebben mi élenjárók vagyunk, de van még hová fejlődnünk, ezért erről a témáról hamarosan egy külön cikkel jelentkezem majd. 
 • Az LIFE EuroBirdPortal projekt előrehaladásáról és a jövő évben végrehajtandó feladatokról Gabriel Gargallo tartott részletes ismertetőt.


Zölddel jelölve az új partnerek országai

Második nap (kedd, november 14.)

 • Dani Villero az EBCC térbeli modellezéssel foglalkozó munkacsoportjának tagja (SMOG - Spatial Modelling Group of the EBCC) bemutatta a SMOG október végén Barcelonában megtartott munka értekezletének eredményeit. Az EBP megújuló adatstruktúrájának és tervek szerint automazitált módon frissülő adatbázisának megfelelő térbeli modellezési módszerekkel foglalkoztak, s a kidolgozott módszereket hamarosan tesztelik is az EBP adatállományain. Az eredményket az új térképi megjelenítő alkalmazáson mindannyian élvezhetjük majd. (A SMOG korábban főként a TRIMmaps és az EBBA2 projekt témáival foglalkozott.)
 • EBP partnership - megismerhettük az idén csatlakozott új partnereket, valamint a további potenciális együttműködőket és szervezeteket. Az új partnereknek lehetőségük volt bemutatni a munkájukat, ezzel egyedül én éltem, így a résztvevők megismerhették a MAP adatgyűjtő rendszerét. Munkánkról elismeréssel szóltak, többen meglepődtek, hogy Közép-Kelet-Európában ilyen is van (relatíve sok megfigyelő, sok helyről, sok adat, s ebből ráadásul nem kevés a teljes fajlista!).
 • Az EBP irányító- és végrehajtó bizottságának (Steering Committee & Executive Committee) ügyeivel folytattuk. Az a megtiszteltetés ért, hogy beválasztottak a végrehajtó bizottság tagjai közé, így mostantól Közép-Kelet-Európát is képviseli valaki. (Mondanom sem kell, hogy a MAP adatgyűjtése során közösen elért, KKE-ban figyelemre méltó eredményeinknek köszönhetően képviselhetem régiónkat az EBP-ben, nem a két szép szememért.)
  Executive Committee:
 • Végül megvitattuk a következő EBP partneri találkozó lehetséges időpontját és helyszínét, s összegeztük az addig elvégzendő feladatainkat. Nagy valószínűséggel márciusban találkozunk Portugáliában, ahol Carlos Godinho és az Évora-i Egyetem lesz a házigazdánk.

Nagy Károly

Fotók a Madárszámlálók honlap Galériájában >>

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.