Év Fajai Fesztivál - 2019

A rendezvény a Madarak és Fák Napja programból nőtte ki magát. A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a Petőfi Irodalmi Múzeum, mint főszervezők azt a célt tűzték ki, hogy ezen a napon ne csak a madarak és fák legyenek fókuszpontban, hanem egy helyen és egy időben az összes év faja és értéke bemutatkozhasson.

A standok száma évről évre növekszik. Május 11-én (szombat) Budapesten a Jókai-kertbe (1121 Budapest Költő u. 21) várjuk a családokat, hiszen a megszokott kiállítók és játékok mellett most meghallgathatják az érdeklődők a MintaPinty Zenekar Mini-Lemezbemutató koncertjét, és idén velünk lesz az év gyógynövényével a Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya is. A látogatók simogathatnak dínólábnyomot, pecázhatnak a gólyatöccsel, előadásokat hallgathatnak, természetismereti vetélkedőkön, interaktív játékokon, kézműves foglalkozásokon és odúkukucskáló túrán is részt vehetnek. A programok ingyenesek! 

Programok: 
 
Egész napos programok 10.00-17.00-ig
 
Keve András Madártani és Természetvédelmi Szakkönyvtár - könyvtár megtekintése, könyvritkaságok bemutatása, társasjáték, kvízjátékok, színezők, teaház. A rendezvény idejére a Könyvtár társasjáték színhelyévé alakul át. Bemutatásra kerülnek könyvritkaságok (különös tekintettel az 1894 óta folyamatosan megjelenő Aquila c. évkönyvre).
 
Madárbarát kert program - A látogatóknak lehetőségük adódik a madárvédelmi eszközök közvetlen megismerésére „Madarat tolláról játék” - Toll- és madárfelismerés, fészek tipp mix, mYnest természetfotós játszótér bemutatása, használata. Rejtőzködő állatok megkeresése játék, madaras memória-bajnokság.
 
„Év madara, a gólyatöcs” rajzpályázatra beérkezett gyermek és felnőtt alkotások kiállítása a Pavilonban
„Magyarország madárvilága” című kiállítás a Pavilonban.
 
Év fajai/értékei standok:
 
Az év madara a gólyatöcs – Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Mennyire ismered az év madarát? – totó. 
Öltözz a gólyatöcs színeibe – fekete, fehér, piros
Mit eszik a gólyatöcs? Pecázd ki a számára megfelelő táplálékokat.
  
Az év kétéltűje a foltos szalamandra - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya.
Játékos ismeretterjesztés, foltos szalamandra vándorkiállítás, Magyarország gyíkjai vándorkiállítás. Kvíz, memóriajáték, és számos érdekesség, ami hazánk kétéltűiről és hüllőiről megtudható.
 
Az év gombája a bronzos vargánya - Magyar Mikológia Társaság
Általános gombásztotó, gasztrototó, szókereső, színezők, labirintusok, képfelismerő feladatok (ehető-mérgező). Gombabemutató (friss gombák bemutatója, időjárás függvénye). 
 
Az Év ősmaradványa a Komlosarus (dinoszaurusz) - Magyarhoni Földtani Társulat 
Az Év ásványa a galenit - Magyarhoni Földtani Társulat
Interaktív ismeretterjesztő játékok: társasjáték (dinó), színezők, óriás kirakók, feladatok. Bemutató anyag: Simogasd meg a Komlosaurus lábnyomát! Érezd a galenit súlyát
 
Az év hala a vörösszárnyú keszeg – Magyar Haltani Társaság
Akvárium élő állattal, filmvetítés.
 
Az év rovara a havasi cincér – Magyar Rovartani Társaság 
 
Az év vadvirága a magyar zergevirág – Magyar Természettudományi Múzeum
 
Az év emlőse az eurázsiai hiúz – a Vadonleső csapata
 
Az év gyógynövénye az orbáncfű - Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya
Gyógynövények mikroszkópos vizsgálata, illóolaj-felismerés, színezők, interaktív és játékos feladatok, tesztek, totók és más szórakoztató játékok az orbáncfűvel és más gyógynövényeinkkel kapcsolatban.
 
Méheket, a méhészetet, a biodiverzitás fontosságát hangsúlyozó és népszerűsítő program - Hegyvidék Zöld Iroda 
 
Csipogó játszóház - Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Az óvódás és kisiskolás gyerekek fa kirakók és óriás memória játékok segítségével ismerkedhetnek meg a gyakorlati madárvédelemmel és a madarak élőhelyeinek védelmével. A kicsit nagyobbak kipróbálhatják, milyen ügyesen járnak gólyalábbal és lúdlábbal. Fajismereti molinónk segítségév megismerhetik a kertek madarait.
 
MME Bolt 
Madárbarát eszközök, könyvek, CD-DVD, megfigyelési eszközök, ajándéktárgyak vásárlási lehetősége.
 
Cincér piac
Nemzeti parki termékek. A védjegy a vásárlók és fogyasztók felé minőségi garanciát jelent, hogy a termék, szolgáltatás az adott régióból származik,
környezetkímélő módon előállított, jó minőségű, és az adott területhez közvetlenül kapcsolódik.
 
Petőfi Irodalmi Múzeum játékos feladatai a Jókai-kertben
Jókai és a természet-kalandfüzet, hajtogató, totó, szövegfelismerő kvíz - játékok kicsiknek és nagyoknak
 
Időponthoz kötött programok:
 
10.00-11.30  Madárgyűrűzési bemutató
10.30  Szakvezetéses séta a Jókai-kertben 
10.30-14.30 Arcfestés az év fajaival
11.00-11.30 Széll Győző előadás a havasi cincérről a Pavilonban
11.30 MintaPinty Zenekar Mini-Lemezbemutató koncert
12.30  Szakvezetés a Jókai szobában (létszám: 12 fő; regisztráció a helyszínen)
13.00-13.30 Tarjányi Niki előadása a hiúzról a Pavilonban
14.00  Szakvezetéses séta a Jókai-kertben 
14.00 Jókai-kert mesterséges költőodúinak szemléje, odúlakó énekesmadarak költésének megfigyelése („odúkukucskáló túra”) 
15.00 Szakvezetés a Jókai szobában (létszám: 12 fő; regisztráció a helyszínen)

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.