Fecskéink "szuper hímekből" álló első előőrsei hazaindultak a homok és a víz sivatagán keresztül

Annak ellenére, hogy a fecskéink többsége április második és május első felében érkezik haza, a legkorábban érkező "szuper hímek"  első példányai már minden bizonnyal elindultak a nagy úton a Szaharán, majd a Földközi-tengeren keresztül.

Amint arról a 2010. év madarairól írott cikksorozatunkban beszámoltunk, a vonulásra készülő fecskéink eddig két nagy felkészülési eseményen vannak túl: vedléssel lecserélték az elhasználódott repülőtollaikat, majd a Száhel-övezetben vonulási zsírtartalékot halmoznak fel. Ez után következik a legnagyobb erőpróba.


A vonulás időzítése - a "szuper hímek" az elsők  
A vonulás többnyire nem egy rövid időintervallumú esemény, hanem egy adott faj azonos állományán belül is akár egy-másfél hónapig elhúzódó folyamat. A madárgyűrűzésre is épülő hazai és nemzetközi kutatások kiderítették, hogy a fecskéink (és sok más faj) esetében a költőterületekre először a legjobb "minőségű", többnyire 2-3 éves hímek érkeznek meg.

A tojók arra törekednek, hogy a legkiválóbb kvalitású hímek termékenyítsék meg őket. Ezek a példányok az egyes fajokra jellemző tulajdonságok tekintetében nagyobbak, erősebbek, színesebbek, hangosabbak, agresszívabbak, jobb a kondíciójuk - egyszóval letéteményesei annak, hogy a faj pillanatnyilag rendelkezésre álló legjobb genetikai állományát örökítsék át.

Az új tudományterületnek számító viselkedésökológiai eddigi vizsgálatai ennek a nemek között zajló meggyőzési-kiválasztási "játéknak" elképesztő megnyilvánulásait írták már eddig is le. Több faj, például az erdei szürkebegy és a házi veréb tojói folyamatosan párosodnak a kegyeikért egymással vetélkedő hímekkel, mivel mindig jöhet egy rátermettebb, tehát jobb génállományú apajelölt. Ha a tojó magától nem teszi meg, az új "legjobb" hím csipkedéssel készteti a tojót arra, hogy kiürítse a legutóbbi hím eltárolt ivarsejtjeit az ivarszervéből. Ez a jelenség gyakran az ember számára felfoghatatlanul gyorsan, a másodperc töredéke alatt játszódik le, ezért például az erdei szürkebegyeknél csak azt követően derült rá fény, hogy a madarakról a modern, nagy sebességű kamerákkal készült felvételeket lelassították a kutatók.

 A házi veréb hímek "minőségét" a fekete begyfolt mérete (minél nagyobb,
annál jobb) egyértelműen jelzi a tojóknak.


A legkorábban - akár már március közepén - megérkező füsti fecskék "szuper" hímjeinek faroktollai az átlagnál hosszabbak, farokvillájuk nagyobb és szimmetrikusabb, így egyértelműen jelzik a tojóknak az apajelöltek genetikai értékét.

 A füsti fecske hímek szélső faroktollainak hossza, a farokvilla mérete és
szimmetriája egyértelmű jelzés a tojók számára a kiválasztáshoz. A képen
látható madár egy szokatlanul vöröses színárnyalatú egyed, ami akár
a faj egy mediterrán alfaja is lehet (Fotó: Németh András).


A legerősebb, leggyorsabb vonulásra képes, ezért legkorábban érkező hímek konkurensek nélkül foglalhatnak területet, ami elengedhetetlen a szaporodási felkészüléséhez, a megfelelő szintű nemihormon-kiválasztáshoz. A vizsgálatok igazolták, hogy ezeknek a korábban érkező madaraknak a költési sikere magasabb, mint a későbbieké. A tojók esetében a sebességnél, a korai érkezésnél fontosabb, hogy a lehető legjobb kondícióban érjenek haza, ezért ők a vonulás későbbi hullámait alkotják. Mindazonáltal a tavaszi vonulás jóval gyorsabb folyamat, mint az őszi, mert a madarakat nagyobb sebességre késztetik a hosszabbodó nappalok-rövidülő éjszakák (ez működteti a sokat emlegetett biológiai órát) hatására kiválasztódó nemi hormonok, a közeledő szaporodási időszak kényszerítő ereje.

A madárvonulás időzítése mellett számos egyéb érdekességről is olvashat  a
Magyar madárvonulási atlaszban >>


Az első feladat - túlélni a Szaharát
A friss szárny- és farokevező tollazatú, és reményeink szerint elegendő zsírtartalékkal rendelkező fecskék az elkövetkező két hónapban folyamatosan indulnak északra, az európai költőterületek felé. Ebben a több ezer kilométeres utazásban nem sok "lötyögős" szakasz van, a madaraknak minden erejükre, és rengeteg szerencsére is szükségük van a sikeres átkeléshez. A Szahara feletti első résztáv talán a legnehezebb:


 A Szaharában ritka a szabad felületű víz, ráadásul az oázis-tavak és
víznyerők vize gyakran ihatatlanul sós (Siwa-oázis, Nyugat-Egyiptom).


Hatalmas távolságok
A globális klímaváltozás, és a rossz életkörülmények között élő, ugyanakkor folyamatosan növekvő helyi népesség helytelen agrárgazdálkodása miatt (a homokmegkötő növényzetet lelegelik a kecskék, főzéshez és fűtéshez eltüzelik az emberek) a Szahara folyamatosan dél felé terjeszkedik, így ma már egyes helyeken 1.500 km széles. A kis számú oázis képtelen ellátni a rövid idő alatt átrepülő több száz milliós vonulómadár-tömeget, és az egész kontinensen csak a kelet-afrikai vándorlók életét könnyíti meg egy sivatagi "zöld folyosó" - a Nílus.

Az Európánál nagyobb területű Szaharában végtelennek tűnnek a távolságok,
amit az emberek számára ...

 


... még az ilyen "kiépített" út menti pihenők is alig tesznek leküzdhetővé
(Bir Nus [Félúti forrás] autós büfé a nyugat-egyiptomi Siwa-oázis felé).
Az ehhez hasonló helyek oázist jelentenek a helyi állatok és a vonuló
madarak számára is.
Hőség és erős szelek
Bár ilyenkor a Szaharában is tél vége van, a napi hőmérsékleti maximumok már ilyenkor is elérhetik az 50 Cº-ot, ami ellen a legjobb védekezés, ha a madarak a lehető leggyorsabban átkelnek rajta. Csakhogy az ezer kilométert meghaladó távolság leküzdéséhez a legjobb esetben is két-három napra van szükség, miközben a madaraknak pihenniük is kell. A hőség mellett a sivatagi klíma másik jellemző és figyelembe veendő hatása a folyamatosan erős-viharos szél. A téli és tavaszi időszakban a jellemző szélirány az északi, így a madaraknak szinte folyamatosan széllel szemben kell repülniük, ami többletenergia-felhasználást igényel. Az alkalmanként délire forduló szélirányban sincs sok köszönet, mert ilyenkor a sivatag belseje felől érkező szél olyan forró, mintha kemencéből jönne (ilyenkor érhetik el Európát a szaharai homokfelhők, ilyenkor eshet a vörös homoktól "piros hó", ezek okoznak télen szokatlanul meleg napokat). Akár nappal, akár éjjel vonulnak a madarak, nehézségekkel mindig számítaniuk kell:

  • Éjszaka kedvező a hőmérséklet, többnyire a szél is elül és a csillagok segítségével tájékozódni is lehet, ilyenkor viszont a nappali forróságban kell pihenniük a madaraknak. Ehhez a többségüknek le kell szállnia a növényzet és árnyék nélküli talajra, sziklapárkányokra, ahol a viharos szél hordja a homokot, a kősivatagos részeken még apróbb szemű, még kellemetlenebb port. A nappali pihenés egyik előnye, hogy a sivatagi ragadozók többsége ilyenkor elrejtőzik, így nem fenyegetik az átvonulókat.
  • A nappal vonulók aktív mozgás közben vannak kitéve a hőségnek és a viharos szeleknek, viszont éjszaka a hűvös és szélcsendes idő kellemesebb körülményei között pihenhetnek. Ugyanakkor növényzet hiányában a talajon pihenni kényszerülő kisebb testű madarakat ragadozók: pókok, skorpiók, nagyobb gyíkok, kígyók, baglyok, cickányok, patkányok, rókák, vadmacskák, sünök, szerválok, karakálok, hiénák, sakálok, menyétek fenyegetik. 


 A sivatag központi része többnyire kopár, ahol van
valami növényzet, az jobbára alacsony és
szigetszerű. Ez a "bokor" 15 cm magas, ami
alatt még egy kisebb madár is alig talál
árnyékot. 


A sivatagi nap erejét szemlélteti ez a bogár kitinpáncél is, ami
az állat életében fekete volt, de a napsugárzás teljesen kifakította

(Nagy Dűnetenger Siwától délre, Egyiptom)
.
 
Ez a mi éti csigánkhoz hasonlító sivatagi faj a napsugárzás
ellen hófehér házzal védekezik
(Líbiai-sivatag, Egyiptom).
 

 A sivatagban nappal szinte mindig fúj az erős vagy viharos szél, ezért
alakulnak ki a sokszor több száz méter magas mozgó homodombok.
A szél miatt csak napfelkelte után néhány órán keresztül lehet nyomokat
(a képen bogárnyom) keresni, mielőtt az erős légmozgás elsimítaná ezeket. A sivatag mélye felől érkező viharok forrók,
a homoknál is apróbb portól fullasztóak, és
néha elég erősek ahhoz, hogy elérjék Európát
- ilyenkor eshet pirosas színű hó nálunk
(porvihar Marsa-Matruh-ban, Egyiptomban).A skorpiók nem csak jellemző éjszakai ragadozói a sivatagnak, de maguk
is táplálékot jelentenek sok hüllő-, madár- és emlősfajnak, viszont
életmódjuk miatt csak éjjel lehet rájuk eredményesen vadászni

(Líbiai sivatag, Egyiptom)
.  
 
 A szarvasvipera nem csak a sivatagi agámát, de akár a homokra leszálló
kistestű madarakat is zsákmányul tudja ejteni.Víz- és táplálékhiány
A közhiedelemmel ellentétben a sivatagokban van víz és élelem, csak ehhez nagyon nehéz hozzáférni: a növények többnyire aprók, szigetszerűen és alacsony sűrűségben fordulnak elő; a zsákmányállatok rejtőzködnek és többnyire éjszakai életmódot folytatnak; szabad felszínű vízlelőhelyek (tavak, folyók) alig fordulnak elő, a víz többnyire mély víznyelőkben, kutakban, és nem utolsó sorban a növények és állatok testében - nehezen megszerezhetően - van jelen.

 A sivatagban rengeteg állat él, de nappalra többnyire rejtekhelyre húzódnak,
mint ez az éjszaka aktív farkaspók-faj ...


 ... ebben a föld alatti üregben, melynek bejáratát pókfonalból és
növényi szárból álló bejáratmagasító cső védi a szél hordta portól.A nappal aktív fajok, mint ez a kép közepén
keresendő kavicsutánzó sáska, ...


 ... olyan tökéletes álcával és rejtőzködő viselkedéssel (alig mozog, és még
a csápját is vízszintesen tartja, hogy az erős szél ne lobogtathassa)
rendelkeznek, hogy megtalálni csak akkor lehet őket, ...


... ha az ember néhány centivel a talaj fölé hajolva tudatosan keresi ezeket
az állatokat
(Líbiai-sivatag, Egyiptom).
Konkurencia

Február-márciusban a sivatagban már tavasz van, a bennszülött madarak ilyenkor költeni kezdenek, így az átvonulónak osztozniuk kell ezekkel a sivatagi körülményekben jártasabb egyedekkel a meglévő szűkös táplálékbázison.    


 A tavasz a sivatagban is a virágok
megjelenését jelenti, ...
 

 ... csak ezek a változatos formájú fajok ..
 
 ... nagyon aprók, ...
 

 ... így védekeznek a viharos szél és a túlzott párologtatás ellen
(Líbiai-sivatag, Egyiptom).
 

A sivatagi tavasz másik jele, hogy a helyi madárfajok
költeni kezdenek, így az itt átvonulóknak táplálkozási
konkurensekkel is számolniuk kell. A képeken
a
Magyarországon is fészkelő,
...

 
... de nálunk nem vonuló búbospacsirták
(a sárga jelölés a madarak távcsöves azonosítását szolgálja)...
 

... talajkéreg-darabokkal "kövezett", a szél ellen
megtámasztott és lesúlyozott fészkei
láthatók a Líbiai-sivatag egyiptomi
részén 2000. tavaszán.
Az ember közelségének előnyei és veszélyei is vannak
A Szaharában észak felé haladva, a Földközi-tenger partvidékéhez közeledve, több oázisban is megpihenhetnek a szerencsésen idetaláló madarak. Az oázisok nem feltétlenül "egy tavacska és néhány pálma" típusú menedékek, vannak köztük 40 km széles, 240 km hosszúak is. Ezeken a helyeken minden megvan, amire a fecskéknek szüksége van: ivóvíz, árnyékot és menedéket egyaránt biztosító nádas és egyéb növényzet, repülő rovarok. De az ember közelében - különösen Észak-Afrikában és a mediterráneum egyes részein - illegális vadászat és madárbefogás is fenyegeti a madarakat.  


 Az oázisok nem csak az embereknek, de a vonuló madaraknak is menedéket
nyújtanak. Ie. 332-331-ben ezen a helyen jósolták meg Nagy Sándornak,
hogy ő lesz a világ ura. A hódító már évezredek óta halott, de a
vonuló madarak azóta is megpihennek ezen a helyen
(Siwa-oázis, Egyiptom).
 

 A Siwa-oázisban tucatjával vannak ilyen úszómedence méretű, akár
15 m mély ciszternák. Itt törnek felszínre a források, melyek vize
élteti az embereket és a pálmakerteket. Ezek a hatalmas vízfelületek
arra is alkalmasak, hogy az akrobatikus fecskék
felettük elrepülve 
inni tudjanak belőlük.
 

 Más kontinens, más ország, más kultúra, eltérő felfogás a természet,
a környezet védelméről és a biztonságról. Ezek az emberek sokhorgos
felszereléssel horgásznak Kairó közepén az egyik Nílus-hídról, miközben
alattuk a zsinórok és a horgok között nyitott turista hajók jönnek-mennek!


Az ember közelségnek árnyoldalai is vannak.
Az ilyen tizenéves pásztorfiúk reggeltől-estig
legeltetik a család kecskéit a pusztaságban. ...


 ... Unalmukban, és ha húst akarnak enni, ...
 
 
 ... a területre leszálló, holtfáradt vonuló madarakra
vadásznak (Líbiai-sivatag, Egyiptom).
 

 Kitömött dorcas gazellák egy utcai árus pultján ...

 
... Marsa-Matruh városában, a Földközi-tenger déli partján (Egyiptom).

 A második feladat - átkelni a Földközi-tenger "köves gázlóin"
A Földközi-tenger déli partvidékét elérő madarak a vándorút legnehezebb részét maguk mögött tudhatják, itt megállhatnak néhány napra pihenni, inni és táplálkozni, pótolni az elégetett zsírtartalékokat, mielőtt folytatnák útjukat a tengeren keresztül. A tengerek és óceánok felett a legnagyobb probléma számukra, hogy vihar esetén nem tudnak leszállni a vízre, így mindenképpen repülniük kell tovább vagy elpusztulnak. Segítség viszont számukra az, hogy a Földközi-tenger szigetei (ezek alkotják a mediterrán tenger nagy léptékű köves gázlóit) között csak néhány száz km-es távolságokat kell leküzdeniük. Az európai partvidéket sikeresen elérő fáradt vándorok a további útjukat folyamatosan a szárazföld felett tudják megtenni, ahol folyamatosan tudnak táplálkozni és pihenni. 

 Az Egyiptom nyugati részén vonuló fecskéink elrepülnek Marsa-Matruh
városának földközi-tengeri partvidéke felett is, amit a helyiek
Rommel
beach-nek hívnak a II. világháború híres német parancsnokáról,
akinek bunkerrendszere ezek alatt a sziklák alatt volt.

 
 A Földközi-tenger "köves gázlóin" átrepülő fecskéink egy része
a görög partoknál éri el az európai kontinenst, ...
 

... innen lassabb tempóban, táplálkozva és pihenve is már csak néhány
nap eljutni a magyarországi költőterületekre.


Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!


Kapcsolódó cikkek, oldalak


Orbán ZoltánKapcsolódó hírek

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.

Gólyales program

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) TermészetLesen programjának következő állomása a Gólyales!  A 19 éves múltra visszatekintő gólyafészek adatbázis teljesen megújult, sőt egy mobiltelefonos applikáció segítségével az adatszolgáltatás sokkal könnyebbé válik. A nemrég lezárult Téli Madárleshez hasonlóan a Gólyales akció célja a...

Március 16-án indul afrikai útjára négy magyar kutató, hogy Angolában a világ legnépesebb ragadozómadár gyülekezőhelyén műholdas jeladókkal szereljenek fel 50 kék vércsét.