Fecskepanzió épült Kondoroson

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A közelmúltban pályázati forrásból egy fecskepanzió is elkészülhetett a város központjában, amit számos érdeklődő jelenlétében avatott fel a Tópart-sétányon Hovanecz András, a Kondorosi Kertbarát Kör elnöke, Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere és Lovászi Péter, az MME munkatársa.

Kondoros a Békési-síkon fekvő város, ahol a jó termőföldek miatt magas a szántóterületek aránya és kevés a természetes állapotban lévő élőhely. Kiemelkedő természeti érték a fokozottan védett kónya zsálya két hazai, természetes élőhelyének egyike, az alig 1 hektáros gyepterület helyi védelem alatt áll. Az ilyen adottságok mellett különösen fontosak a hasonló kezdeményezések, mint közel 50 éves, több mint száz tagot számláló kertbarát kör fecskevédelmi törekvései.

Kapcsolódó hírek

Madárbarát település pályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.

Emlőshatározó mobiltelefonos alkalmazás

Újabb, ingyenesen letölthető okostelefonos határozó alkalmazást készített a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) és a Farkaskölykök Ifjúsági Egyesület. A 2016-ban megjelent Madárhatározó és a 2017-ben indult Kétéltű- és Hüllőhatározó mellett ez a harmadik olyan könnyen kezelhető alkalmazás, ami a természetjárókat segíti.