Fecskepanzió épült Kondoroson

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A közelmúltban pályázati forrásból egy fecskepanzió is elkészülhetett a város központjában, amit számos érdeklődő jelenlétében avatott fel a Tópart-sétányon Hovanecz András, a Kondorosi Kertbarát Kör elnöke, Ribárszki Péter, Kondoros polgármestere és Lovászi Péter, az MME munkatársa.

Kondoros a Békési-síkon fekvő város, ahol a jó termőföldek miatt magas a szántóterületek aránya és kevés a természetes állapotban lévő élőhely. Kiemelkedő természeti érték a fokozottan védett kónya zsálya két hazai, természetes élőhelyének egyike, az alig 1 hektáros gyepterület helyi védelem alatt áll. Az ilyen adottságok mellett különösen fontosak a hasonló kezdeményezések, mint közel 50 éves, több mint száz tagot számláló kertbarát kör fecskevédelmi törekvései.

Kapcsolódó hírek

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.

Öreg tollruhás hamvas rétihéja hím (fotó: Hencz Péter)

Az MME Hamvasrétihéja-védelmi Munkacsoport keretein belül a korábbi évekhez hasonlóan  2022-ben is folytatódtak a hamvas rétihéják alaposabb megismerését és védelmét célzó tevékenységeink a Grassland HU projekt vállalásának megfelelően. 2020-ban és 21-ben nyomkövetős madarak viselkedését és fészkelőhelyeik tulajdonságait ismertük meg.