Fehér színű tőkés réce a dél-magyarországi Duna szakaszon

Rendellenes színezetű tőkés récét figyelt meg az MME Baranya Megyei Csoportja a dél-magyarországi Duna szakaszon. A fehér madarat a Bártól Kölkedig terjedő kb. 13 km-es sávban többször is látták a tél folyamán.

fehér színű tőkés réce (fotó: Schwarzkopf Ágnes)


Első pillantásra házi kacsának tűnt, de habitusa és kiváló röpképessége alapján egy rendellenes színezetű tőkés réceként azonosították. Szivárványhártyája sötét volt, ezért nem albínó példányról van szó. A madár rendszeresen a többi tőkés réce társaságában tartózkodott, s láthatóan jól viselte a tél megpróbáltatásait.

fehér színű tőkés réce (fotó: Schwarzkopf Ágnes)
A fehér réce a többi madár társaságában töltötte a telet
(Fotó: Schwarzkopf Ágnes)


A tőkés réce tojók tolla általában sárgásbarna, csíkozott. A fejtető és a szemsáv sötétebb, a szemöldöksáv világos. A külső farktollak piszkos sárgásfehérek. Hasa sötétebb, alsó szárnyfedői fehéres színűek. A nászruhás gácsérok feje fémes fényű zöld, vékony fehér nyakörvvel. Melle bíborbarna, teste többi része halványszürke, csak a hátulsó testrésze fekete.

tőkés réce (fotó: Lóki Csaba)
Tőkés réce (Fotó: Lóki Csaba).


A tőkés récék hossza 50-60 cm, szárnyfesztávolsága 81-95 cm. Főleg parkokban, városok kanálisainál, tápanyagban gazdag tavakon, erdei mocsarakon és tengerpartokon költ.




Személyi jövedelemadó 1% felajánlásával nélkülözhetetlen
segítséget nyújthat madárvédelmi munkánkhoz!

A rendelkezéshez szükséges adószámot és
tájékoztatást is tartalmazó nyilatkozatot

letöltheti
itt >>

Köszönjük!






MME Baranya Megyei Csoport, Szász Péter
A fenti kis képen a fehér tőkés réce látható
(Fotó: Schwarzkopf Ágnes)




Kapcsolódó hírek

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület – korábban kiadott állásfoglalását megerősítve – ellenzi a tatai Öreg-tó partján megvalósítani tervezett szálloda beruházást. Álláspontunk szerint a beruházás megvalósítása és üzemeltetése aránytalan mértékű zavarást jelent az Öreg-tó különleges madárvilágára – kiemelten az átvonuló vadlúdtömegekre és egyéb vízimadár-fajokra.

A drámai hírekre örökké éhes közönség soraiban futótűzként terjedt egy videó, amin úgy tűnik, hogy egy felnőtt flamingó éppen egy másikat „skalpol” és a lecsurgó vérből táplálják a fiókájukat.

A „Kezdő madarász” képzés után itt a várva várt „Madárbarát kert” képzés. Az érdeklődők a 2 nap alatt megtanulhatják milyen eszközökkel, módszerekkel segíthetik a madarakat. Ne tartson vissza senkit, hogy nincs esetleg kertje, hiszen egy ablakpárkány is lehet madárbarát. A képzés második napján az alkotókészség kerül előtérbe, hiszen odúkat és etetőket készítünk, amit a...