Fehérhátú fakopáncs felmérés az Aggteleki Nemzeti Parkban

Mint arról korábban már hírt adtunk, szakosztályunk egy országos fehérhátú fakopáncs felmérést szervez 2021-ben. Nagyon sok lelkes felmérőt sikerült toboroznunk, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságok is aktívan részt vesznek a programban.

Fehérhátú fakopáncs

Mint arról korábban már hírt adtunk, Harkályvédelmi Szakosztályunk egy országos fehérhátú fakopáncs felmérést szervez 2021-ben. Nagyon sok lelkes felmérőt sikerült toboroznunk, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságok is aktívan részt vesznek a programban. Mindennek ellenére sajnos vannak az országnak olyan területei, ahol nem találtunk kellő számú felmérőt. Azért, hogy e területeken is kellő mennyiségű adat álljon majd rendelkezésünkre úgy döntöttünk, hogy „expedíciókat” szervezünk ezekbe az adathiányos régiókba, és megpróbálunk minél több UTM négyzetet felmérni.


Fehérhátú fakopáncs pár

Március hónapban az Aggteleki Nemzeti Park területére utaztunk, és ott kezdtük meg első felmérő expedíciónkat. Ehhez az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság sok szakmai segítséget nyújtott, ezt ezúton is köszönjük! Két UTM négyzet teljes felmérését hajtottuk végre a régióban, amelyekben
négy, illetve hat fehérhátú fakopáncs revirt sikerült feltérképeznünk.


Uráli bagollyal is találkoztunk

A fehérhátú fakopáncs megfigyelések mellett sok más hasznos adatot sikerült még gyűjtenünk. Többek között két fekete gólya fészket találtunk, valamint több helyen uráli bagollyal is találkoztunk. A fekete gólya rendszerint az idős, háborítatlan erdőkben építi fészkét. Az uráli bagoly szintén kötődik az idős állományokhoz, ugyanis csak a szép kort megélt faegyedekben keletkeznek számára alkalmas fészkelőüregek, odvak. E két fokozottan védett faj gyakran fordul elő egy élőhelyen a fehérhátú fakopánccsal, ez ismét felhívja figyelmünket arra, hogy hazánk legritkább harkálya fontos indikátorfaj,
az erdők jó természetességi állapotát jelzi.


Fokozottan védett fekete gólya fészke 

A gyűjtött adatokat az Aggteleki Nemzeti Park Igazgatóság számára is átadtuk, bízunk benne, hogy
hasznosak lesznek a természetvédelmi munkák során.

Molnár Márton
MME Harkályvédelmi Szakosztály - Fehérhátú fakopáncs munkacsoport
(felmérés koordinátor)

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19.-én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.