Fehérhátú fakopáncs felmérés a Bakonyban

A Harkályvédelmi Szakosztály és az Ifjúsági Tagozat szervezésében került megrendezésre február utolsó hétvégéjén az ország legritkább harkályfaja, a fehérhátú fakopáncs felmérése a Bakony hegységben.

Szombaton reggel kezdődött a munka Bakonybél-Pénzesgyőr térségében; az előzetesen beosztott, 2-3 fős csapatoknak különböző helyszíneket kellett bejárniuk. Sajnos az időjárás nem kedvezett a felmérésnek, de így is jó eredményeket értünk el: a már ismert revírek mellett további 3 új fehérhátú revírt is találtunk. A fehérhátú fakopáncs mellett különös figyelmet fordítottunk a hamvas küllő felmérésére is. 11 fehérhátú észlelés mellett hamvas küllőből 19 példány lett feljegyezve. Ezek mellett a többi harkályfaj is felmérésre került: nagy fakopáncs (67 pld.), közép fakopáncs (16 pld.), kis fakopáncs (7 pld.), zöld küllő (23 pld.), fekete harkály (47 pld.).


Fehérhátú fakopáncs
Fotó: Stinner Bálint

 


Harkálynyomok egy odvas fán
Fotó: Stinner Bálint

A szállásunk Bakonyszentlászlón volt egy vendégházban, a szombati túra után egy kiadós vacsorára került sor az egyik felmérő jóvoltából.

Vasárnap szintén kora reggel indultunk útnak, aznap Csesznek, Cuha-völgye és Fenyőfő került sorra.


Távcsöves megfigyelés
Fotó: Kasza Ágnes

A hétvége során sok más, érdekesebb madárfaj is távcső elé került, például kormosfejű cinege, fenyőpinty, hegyi fakusz és rétisas, de az érdekes megfigyelések közé tartozik a hegység felett átrepülő bütykös hattyú pár is. Ezek mellett szarvasokkal és muflonokkal is találkoztunk.

Ezúton is köszönjük a támogatást az MME Veszprém Megyei Helyi Csoportjának és a Harkályvédelmi Szakosztálynak!