A fehérhátú fakopáncs országos felmérése 2021-ben

Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya 2021-re kiemelt feladatként tűzte ki egy országos szintű fehérhátú fakopáncs felmérés lebonyolítását. Bár az egyes régiókban sok kiváló szakember foglalkozik ennek a fajnak a felmérésével, illetve védelmével, az egész országot lefedő felmérésre idáig mégsem volt példa. 

Fehérhátú fakopáncs

Szeretnénk tehát összefogni a fehérhátú fakopánccsal foglalkozó hazai madarászok munkáját, és összegyűjteni minél több információt a faj országos helyzetéről. A felmérés két fő cél köré szerveződik, egyrészt szeretnénk minél pontosabb becslést adni a hazai fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan, másrészt szeretnénk minél pontosabban lehatárolni a jelenlegi elterjedési területeit hazánk legritkább harkályfajának.

Felméréseinket két módszerrel végezzük. Azokon a területeken, ahol a faj jelenléte bizonytalan, szisztematikus bejárásokat szervezünk a legalkalmasabb élőhelyekre. Így ezekben a térségekben a faj jelenlétének, illetve hiányának megállapításával pontosíthatjuk a hazai elterjedési terület határait. Emellett a törzsállományok élőhelyein UTM mintanégyzetek teljes felmérését is elvégezzük. Ezekben a mintanégyzetekben gyűjtött adatok segítenek majd abban, hogy minél pontosabban megbecsülhessük a hazai fészkelő állomány nagyságát.

A felmérendő négyzetek kiválasztásában, valamint a felmérők toborzásában nagyon nagy segítséget kaptunk a Helyi Csoportoktól, a helyi természetvédelmi szervezetektől, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságoktól egyaránt. Ezúton is köszönjük munkájukat!

A felméréshez még most sem késő csatlakozni. Az UTM négyzetek felmérése mellett minden alkalmi megfigyelés is nagyon hasznos lesz az országos állománybecsléshez, így azokat a megfigyelőket is szívesen látjuk, akik csak kevesebb időt tudnak rászánni a faj keresésére.

De miért is fontos ez a felmérés? Miért szeretnénk minél többet megtudni erről a fajról? A fehérhátú fakopáncs hazánk legritkább harkály faja, fokozottan védett, az erdők természeti állapotának kiváló indikátora. Speciális élőhelyi igényei vannak, kötődik az idős, természetszerű erdőkhöz, így az erdei élőhelyek védelme szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. Emellett úgynevezett ernyőfaj, azaz megóvása által sok más, erdőkhöz kötődő természeti érték védelme is megvalósul. Bízunk benne, hogy a felmérés révén sok olyan hasznos információhoz jutunk majd, melyek erdei élőhelyeink védelméhez nagyban hozzájárulhatnak.

 

Molnár Márton

koordinátor

Kapcsolódó hírek

Az egyik főszereplőnk a 27-esnek nevezett hím hamvas rétihéja, pihenés közben (fotó: Hencz Péter)

A hamvas rétihéja fokozottan védett ritka ragadozómadarunk, a nyílt térségek vadásza. Afrikai telelőhelyeikről kora tavasszal indulnak el, hogy április elejétől újra elfoglalhassák fészkelőhelyeiket hazánkban. Síkvidéki területeink mocsár- és léprétjeit úgy tűnik kifejezetten kedvelik, fészkeiket gyakran itt építik a sűrű növényzet takarásában, a talajon. Számuk a 90-es...

Rőt koraidenevér (Fotó: Forrásy Csaba)

Hazánkban az emberek ezt a denevérfajt észlelik a leggyakrabban. Gyakran látható, hiszen nevének megfelelően korán, általában már világosban vadászatra indul és gyakran hallatja a mi fülünkkel is jól érzékelhető hangját.

Kétéltűek, hüllők iránt érdeklő diákok, figyelem! A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya 2021-ban is megszervezi a herpetológiai táborát, a „Herptábort”, iskolások részére.