A fehérhátú fakopáncs országos felmérése 2021-ben

Az MME Harkályvédelmi Szakosztálya 2021-re kiemelt feladatként tűzte ki egy országos szintű fehérhátú fakopáncs felmérés lebonyolítását. Bár az egyes régiókban sok kiváló szakember foglalkozik ennek a fajnak a felmérésével, illetve védelmével, az egész országot lefedő felmérésre idáig mégsem volt példa. 

Fehérhátú fakopáncs

Szeretnénk tehát összefogni a fehérhátú fakopánccsal foglalkozó hazai madarászok munkáját, és összegyűjteni minél több információt a faj országos helyzetéről. A felmérés két fő cél köré szerveződik, egyrészt szeretnénk minél pontosabb becslést adni a hazai fészkelő állomány nagyságára vonatkozóan, másrészt szeretnénk minél pontosabban lehatárolni a jelenlegi elterjedési területeit hazánk legritkább harkályfajának.

Felméréseinket két módszerrel végezzük. Azokon a területeken, ahol a faj jelenléte bizonytalan, szisztematikus bejárásokat szervezünk a legalkalmasabb élőhelyekre. Így ezekben a térségekben a faj jelenlétének, illetve hiányának megállapításával pontosíthatjuk a hazai elterjedési terület határait. Emellett a törzsállományok élőhelyein UTM mintanégyzetek teljes felmérését is elvégezzük. Ezekben a mintanégyzetekben gyűjtött adatok segítenek majd abban, hogy minél pontosabban megbecsülhessük a hazai fészkelő állomány nagyságát.

A felmérendő négyzetek kiválasztásában, valamint a felmérők toborzásában nagyon nagy segítséget kaptunk a Helyi Csoportoktól, a helyi természetvédelmi szervezetektől, valamint a Nemzeti Park Igazgatóságoktól egyaránt. Ezúton is köszönjük munkájukat!

A felméréshez még most sem késő csatlakozni. Az UTM négyzetek felmérése mellett minden alkalmi megfigyelés is nagyon hasznos lesz az országos állománybecsléshez, így azokat a megfigyelőket is szívesen látjuk, akik csak kevesebb időt tudnak rászánni a faj keresésére.

De miért is fontos ez a felmérés? Miért szeretnénk minél többet megtudni erről a fajról? A fehérhátú fakopáncs hazánk legritkább harkály faja, fokozottan védett, az erdők természeti állapotának kiváló indikátora. Speciális élőhelyi igényei vannak, kötődik az idős, természetszerű erdőkhöz, így az erdei élőhelyek védelme szempontjából kulcsfontosságú fajról van szó. Emellett úgynevezett ernyőfaj, azaz megóvása által sok más, erdőkhöz kötődő természeti érték védelme is megvalósul. Bízunk benne, hogy a felmérés révén sok olyan hasznos információhoz jutunk majd, melyek erdei élőhelyeink védelméhez nagyban hozzájárulhatnak.

 

Molnár Márton

koordinátor

Kapcsolódó hírek

A denevéranyák szülőközösségeket képeznek. A vadászat ideje alatt a kölyköket a szálláshelyen u.n. denevéróvodákban hagyják, ahol egymást melegítik a kicsik (kereknyergű patkósdenevér – fotó: Boldogh S.

A denevérek ősszel párzanak, a petesejt azonban csak tavasszal termékenyül meg, mikor az emelkedő hőmérséklet és az éledő rovarvilág sokkal kedvezőbb feltételeket biztosít az embrió fejlődéséhez. A terhesség alig másfél hónap, a kölykök – fajtól és az aktuális időjárástól függően – május végétől július elejéig születnek. Mivel emlősállatok, így utódaikat elevenen hozzák a...

Év madara 2022 – Sokszínű természet szavazást 41%-kal a zöld küllő nyerte, így a következő évben a harkályféléket és az erdők madarait hozzuk közelebb kicsit az érdeklődőkhöz.

Hegyesorrú denevér (Fotó: Atli Arnarson)

Európában a nagyobb termetű denevérfajok közé tartozik, egy kifejlett állat akár 25 gramm is lehet - bár ez is mindössze 6 szem kockacukor súlya. Megjelenésében, életmódjában és a veszélyeztető tényezők tekintetében nagyon hasonlít a közönséges denevérre, mellyel gyakran vegyes kolóniákat is alkot (a két fajra vonatkozó adatok „nagy Myotis” név alatt gyűlnek).