Fejedelmi ragadozók

A Jászság és a Dél-Heves egykori hatalmas pusztái és mocsarai mára már szinte teljesen eltűntek. A feltört gyepek helyét szántók, kisebb erdők vették át, átalakítva a táj szerkezetét. Mégis, ma is találkozhatunk ezekkel, ahol egyedi élővilág tárul a kalandvágyók elé. A terület rejtett területein eddig több mint 250 madárfajt sikerült megfigyelni, és ez a vidék lett kiemelt fontosságú élőhelye fenséges ragadozómadarainknak!

Fél napos túra

Valamikor itt gyakori volt a túzok, de mára alig-alig találkozunk e fokozottan védett madárfajjal. Az élőhelyek sokat változtak az emberi beavatkozások miatt. A táj arculatának változásával új és egyben ritka fajok vették birtokba a földet és a levegőt. Megjelent a parlagi sas, a kerecsensólyom, és a fekete harkály is.
Túránkat a közeli pusztában és tölgy erdősávban kezdjük, ahol a vidék színpompás madarai, a gyurgyalag és a szalakóta figyelhető meg. Az úttól távolodva egyre mélyebbre kerülünk a vidék nyílt területein; ez a környék már jó táplálkozó területe a parlagi sasnak és kerecsensólyomnak is. Az utunkat keresztező síkvidéki erdők, parkok számos harkályfajt rejtenek.  Ezért rövid látogatást teszünk a fekete harkály, a balkáni fakopáncs és a zöld küllő birodalmában, majd a kék vércsék nyomába eredünk.

A kék vércse táplálkozó helyeszinte naponta változik, nem könnyű megtalálni ezeket a remek sólymokat! Mi most mégis erre vállalkozunk. A várakozással és figyelemmel teli utazásunk közben távcsövünk elé kerülhet néhány búbos banka, parlagi pityer, vagy napon sütkérező kuvik.

Az este közeledtével már a fő gyülekezőhelyen leszünk! Lassan minden irányból feltűnnek a kisebb-nagyobb kék vércse csapatok. Egyre nagyobb tömeggé duzzadnak, meg - meg pihennek a földön, a száraz fák ágain. Az este közeledtével megmozdul a teljes sereg és zajongva behúznak pihenőhelyükre a kora esti szürkületben. A látvány felejthetetlen és magával ragadó.


Egész napos túra

Utunkat a mozaikos pusztáiról híres hevesi területen kezdjük. Ugartyúkkal nem könnyű találkozni ebben az időszakban, de gyülekezőhelyükön talán sikerrel járunk. Jó esélyünk van, hogy megfigyeljük a kecses hamvas rétihéja vagy a kígyászölyv néhány példányát, amint méltóságosan köröznek a magasban siklók, gyíkok után kutatva. A sólymok, a sasok itt is gyakoriak, gyakran megfigyelhető ragadozó a rétisas és a parlagi sas. Tovább haladva elérünk a pusztának arra a vidékére, ahol a fél napos kirándulás is kezdődik. Innen az útvonal és a tervezett program már megegyező.

Találkozási pont és idő:

Jászalsószentgyörgy, Agip benzinkút parkolója; félnapos túra 13:00; egész napos túra 8:00 (GPS = N 47.357010 E 20.094200)

2009-ben már nincsenek túrák!

Részvételi díj:

•    Fél napos túra 1-3 fő részére 70 EUR. Minden további személy 8 EUR.
•    Egy napos túra 1-3 fő részére 135 EUR. Minden további személy 15 EUR.
•    MME LandRover használat esetén további 0,35 EUR/km; max. 4 fő részére.

Az ár tartalmazza a vezetett túra árát; MME LandRover használat esetén a megtett úttal arányos árat. Az ár nem tartalmazza a szállás, étkezés, személyes szükségletek, biztosítás költségeit.

Létszám:

MME LandRoverrel: min. 1 fő, max. 4 fő. A vendégek autójával min. 1 fő, max. 8 fő.

Általános információk:

Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, kézi távcső és esetleg állványos teleszkóp, zseblámpa, fejlámpa. A túra során gyalog megtett táv nem kimerítő.

A kirándulás szervezhető az MME LandRover terepjárójával (ajánlott) és a vendégek autójával is.

Ha szükséges meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és étkezést a csoport számára.