Felső-Kiskunság

Őszi vonulás a Kiskunságban
Túrák indulnak időpont egyeztetéssel szeptember, október, november. A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama: 5 óra vagy 10 óra. Létszám: 1 - 12 fő. Találkozás: Apaj, Fecó borozó előtt időpont egyeztetéssel. Részvételi díj: 5 órás túra 24 000 Ft, 10 órás túra 42 000 Ft.. Túravezető Lendvai Csaba

Téli túra  - túzokok, vadludak és ragadozó madarak megfigyelése
Túrák indulnak időpont egyeztetéssel november, december, január, február, március A túra jellege: saját autós és gyalog. Időtartama: 5 óra vagy 10 óra. Létszám: 1 - 12 fő. Találkozás: Apaj, Fecó borozó előtt időpont egyeztetéssel. Részvételi díj: 5 órás túra 24 000 Ft, 10 órás túra 42 000 Ft.. Túravezető Lendvai Csaba

 

Minden túrát igyekszünk úgy szervezni, hogy az adott évszakban a lehető legjobb helyeket látogassuk meg, annak érdekében, hogy minél több ismerettel és élményekkel feltöltődve távozzanak vendégeink. Arra is van lehetőség, hogy túránk során megismerhesse egyesületünk és a Kiskunsági Nemzeti Park természetvédelmi munkáját.

 

Túránk során vizes és pusztai élőhelyet látogatunk meg. A tavaszi szezonban egy nap közel száz madárfaj is megfigyelhető. A puszták legértékesebb madara a túzok. Nagyon félénk, de megfelelő távolságból nagy nagyítású teleszkóppal kiválóan megfigyelhetőek a reggeli órákban. A terület egyik gyöngyszeme a szalakóta, amely egyre nagyobb számban fészkel a Kiskunságban a költőodúk telepítésének eredményeként. A fasorok, bokrosok jellegzetes madara a kis őrgébics, amely májustól augusztusig tartózkodik hazánkban, télen rokona a nagy őrgébics váltja. A szikes puszták szintén jellegzetes madara az éjjeli aktivitású ugartyúk, amely mára inkább a mezőgazdasági földekre és a bányatavak közelébe tette át „székhelyét”. Kis szerencsével vele is találkozhatunk a tavasztól kora őszig tartó időszakban. A récefélék között gyakori a csörgő, a böjti, a kendermagos, és a kanalas réce, a ritkább fajok közül a sötétbarna cigányrécét, illetve a színpompás üstökösrécét lehet kiemelni. Novembertől március közepéig sokszor 10-20 ezres csapatokban pihennek meg itt a vadludak (főleg nagy lilikek), köztük igazi ritkaságok is megfigyelhetőek, mint például a vörösnyakú lúd, vagy a kis lilik. Ezek megtalálásához persze jó körülmények is nagy szerencse kell. Mindkét lúdfaj fokozottan védett, igazi ritkaság. A partimadarak kedvelőinek is kedvence a terület. Fészkel a területen a nagy goda, a piroslábú cankó, a kis és széki lile, és bizonyos években a nagy a póling is. Az őszi és tavaszi vonulás során cankók és partfutók ezrei jelennek meg és töltik fel magukat energiával a hosszú út előtt. Az őszi hónapokban sok ritkaság került már szem elé, mint például az amerikai pettyeslile, a kis partfutó, vagy éppen a veszélyeztetett lilebíbic. A ragadozók kedvelőinek is el kell látogatniuk ide. Rétisast látni mindennapos dolog errefelé, de egyre több parlagi sas is megfigyelhető az év szinte bármely szakában. Fészkel a közelben a kerecsensólyom, a kék vércse, tavasztól őszig rendszeresen szem elé kerülnek pusztai ölyvek, nyáron hamvas, télen kékes rétihéjákkal találkozhatunk sok más ragadozó mellett.

 

A madarak mellett nem szabad elfelejteni a puszta nyújtotta gyönyörű tájképet sem az ott legelő szürkemarhákkal és bivalyokkal, számos szép vadvirággal, lepkével és szitakötővel.

 

Általános információk
Ajánlott a réteges, minden időjárási viszonynak megfelelő öltözködés, bakancs vagy túracipő, esetleg gumicsizma. Ivóvízről, ennivalóról és minden további személyes szükségletről mindenki maga gondoskodik. Ha tudnak, hozzanak magukkal kézitávcsövet, fényképezőgépet, esetleg állványos teleszkópot. A túra ideje alatt biztosítani tudunk nagy nagyítású állványos teleszkóp használatot. A túra alatt a gyalog megtett távolság nem kimerítő, de képesnek kell lenni akár nagyobb távolságok megtételére is. Ha szükséges, meg tudjuk szervezni az igény szerinti szállást és ellátást a vendégek számára.

 

Megjegyzés
A túrák kombinálhatóak más területek meglátogatásával. Ez lehetséges egy napon belül, vagy akár több napon keresztül is. Ekkor egyedi árat állapítunk meg.

 

Minősítő fajok

  • parlagi sas (Aquila heliaca)
  • kerecsensólyom (Falco cherrug)
  • kék vércse (Falco vespertinus)
  • túzok (Otis tarda)
  • szalakóta (Coracias garrulus)
  • kis őrgébics (Lanius minor)
  • cigányréce (Aythya nyroca)

 

 

1% felajánlása az MME-nek.

     Letölthető 1% rendelkezési nyilatkozat >>

     Egyéni és céges adományozás >>