Finn gyűrűs havasi partfutó Magyarországon

Egy Finnországban jelölt havasi partfutót fogtak vissza augusztus 14-én a Fertő-Hanság Nemzeti Parkban, a Mekszikópusztai Madárvártán (Fertőújlak, Borsodi-dűlő).

A visszafogott finn gyűrűs havasi partfutó (Fotó: Lukács Katalin Odett)

Az öreg (1+) tojó madarat két héttel korábban, július végén gyűrűzték a Turku közelében lévő Jurmo szigeten. Ez az első finn gyűrűs havasi partfutó, ami megkerült Magyarországon.


A finn gyűrűs havasi partfutó megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A madár a gyűrűzés helyén csak egy finn acélgyűrűt kapott, amit csak megfogást követően lehet leolvasni. Itthon e mellé teleszkóppal is leolvasható színes zászlós gyűrűkombinációt is tettek rá, növelve ezzel az újabb megkerülés esélyét.


A megfogott havasi partfutó finn acélgyűrűje és a színes gyűrű kombinció (Fotó: Lukács Katalin Odett)

Korábban Fehéroroszországban (2 példány), Lengyelországban (32 pld.), Németországban (2 pld.), Olaszországban (3 pld.), Svédországban és Ukrajnában (2 pld.) gyűrűzött havasi partfutók kerültek meg Magyarországon.


A visszafogott finn gyűrűs havasi partfutó (Fotó: Lukács Katalin Odett)

A havasi partfutó Magyarországon rendszeres vonuló madárfaj. Hozzánk ősszel, elsősorban a Baltikum felől érkeznek és DNy-Európába, elsősorban a Földközi-tenger nyugati partvidékére, valamint az Atlanti partvidékre vonulnak tovább. Tavasszal, a fészkelőhelyekre vonuló madarak észak, északkeleti irányban szelik át a kontinenst.

További információ és megkerülési térképek a havasi partfutóról a Tudástár Magyarország madarai oldalon:
https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-calalp