Földikutya, mint sastáplálék?

A földikutya a hazai fauna ritka, rejtett életmódú emlősállata. Életmódja és ritkasága miatt a címbeli kérdés meghökkentően hathat, de egy a „RaptorsPreyLIFE” keretében végzett és a rangos Mammal Review folyóiratban megjelent tanulmány meglepő dolgokat tárt fel a földikutyáról. 

Földikutya (Fotó: Németh Attila).

Az eredmények alapján újra kell gondolnunk a földikutyának a sztyeppei ragadozómadarak életében és a füves élőhelyek ökológiai rendszerében betöltött szerepét. A földikutyák a talajlakó életmódhoz szélsőségesen alkalmazkodott rágcsálók. Életük jelentős részét a felszín alatt kiépített járatrendszerükben töltik. Azonban számos megfigyelés bizonyítja, hogy olykor mégis a felszínre merészkednek. A felszín alatti életmód megóvja a földikutyákat a legtöbb ragadozóval szemben, de a felszíni kiruccanások alkalmával ki vannak téve a ragadozók támadásainak. A most közzé tett összehasonlító tanulmány (mely 15 országból származó adatokat elemzett) hívta fel a figyelmet e veszélyforrás egyáltalán nem elhanyagolható voltára. A földikutyákat szárnyas és szőrmés ragadozók egyaránt tizedelik a felszínen. Négy bagolyfaj (a kuvik, a gyöngybagoly, az erdei fülesbagoly és az uhu) mellett számos ragadozómadár, köztük a barna kánya, a parlagi-, és a szirti sas, továbbá a gatyás-, az egerész- és a pusztai ölyv fogyasztja a földikutyákat. A fentieken kívül néhány szemfüles madárfaj mint például a szarka vagy a dolmányos varjú kapcsán is megfigyelték, hogy elkapják a felszínre tévedt földikutyákat. A szőrmés ragadozók közül a róka és számos menyétféle (menyét, hermelin, nyest, közönséges-, molnár- és tigrisgörény) esetében nyert bizonyosságot, hogy a földikutya is szerepel a táplálékában. De a vadállatok mellet házi kedvenceink közül a kutyák és a macskák is tizedelik a felszínre tévedt földikutyákat.

A kutatókat is meglepte, hogy azokon a területeken, ahol a földikutyáknak még erős állományai lelhetők fel (például Kelet-Ukrajna) a fiókanevelési időszakban a parlagi sasok táplálékának harmadát, valamint a pusztai ölyvek táplálékának közel felét földikutyák adják! Egy korábbi kutatás már kimutatta, hogy jelentős egyezést van egy adott területen élő földikutyák bundájának színárnyalata és a talaj színe között – vagyis azok a földikutyák maradnak életben, akik jobban el tudnak rejtőzni a nappali ragadozók elől, így nagyobb eséllyel túlélnek egy felszínre tett kirándulást.

De az összegyűjtött adatok és megfigyelések szerint nemcsak a felszínre látogató földikutyáknak van félnivalójuk. Bebizonyosodott, hogy a menyétféle kisragadozók nem csak a felszínre tévedt földikutyákat kapják el, de a járatrendszerbe is behatolnak és a felszín alatt is vadásznak földikutyákra. Mind a közönséges- és a molnárgörény, mind a tigrisgörény esetében ismertek erre vonatkozó adatok.

A földikutyák eddig gondoltnál magasabb aránya bizonyos ragadozók táplálékában, további érdekes kérdéseket vet fel. A földikutyákat fogyasztó ragadozók között ugyanis számos faj maga is veszélyeztetett. E fajok túlélésében, szaporodási sikerében a földikutyáknak, mint táplálékforrásnak is meghatározó szerepe lehet. Azonban a földikutyák közép-európai fajai maguk is rendkívül veszélyeztetettek. A Kárpát-medence bennszülött földikutyafajai a térség legveszélyeztetettebb emlősei közé tartoznak, melyek a közvetlenül a kihalás szélére sodródtak, megmentésük pedig óriási kihívást jelent a szakemberek számára. Kelet-Európában és a Közel-Keleten ugyanakkor számos földikutyafaj még ma is tömegesnek mondható. Ott pedig, ahol nagy egyedszámú földikutya-állományokat találunk, a felszínen mozgó egyedek is sokkal gyakoribbak.

A földikutyák jelenléte a felszíni ragadozók táplálékában e különös rágcsálók mindeddig rejtett, ugyanakkor igen fontos, a sztyepi ökoszisztémában betöltött ökológiai szerepére is felhívja a figyelmet. Egyúttal jól mutatja milyen fontosak a nagy egyedszámú, stabil földikutya állományok a nyílt, füves ökoszisztémák egészséges működése szempontjából. 

A cikk absztraktja letölthető innen.

További részletekért keresse fel az alábbi linket: 
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/mam.12062/abstract

A "A veszélyeztetett kerecsensólyom és parlagi sas populációk zsákmánybázisának biztosítása a Kárpát-medencében (LIFE13 NAT/HU/000183)" programot az Európai Unió LIFE alapja támogatja. A projektben az MME partnerei:
a Fertő-Hanság Nemzeti Park Igazgatóság, a Bükki Emlőstani Kutatócsoport Egyesület,
a Balaton-felvidéki Nemzeti Park Igazgatóság, a MILVUS Csoport (Románia) és a
Szatmárnémeti Környezetvédelmi Ügynökség (Románia), Fővárosi Állat-és Növénykert, 
Kaposvári Egyetem, Kiskunság Nemzeti Park Igazgatóság, Madárvilág Nonprofit Közhasznú Kft., Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt., Magyar Madártani ésTermészetvédelmi Egyesület, NIMFEA Természetvédelmi Egyesület, Örségi Nemzeti Park Igazgatóság
www.sakerlife3.mme.hu

Kapcsolódó hírek

Megnyitó

Év madara rajzpályázatunkra évről évre rengeteg alkotás érkezik, amelyből szeretnénk megmutatni, amennyit csak lehet. A Hegyvidéki Kulturális Szalon ebben az évben lehetőséget biztosított arra, hogy a díjazottak mellett más pályamunkákat is bemutassunk. Köszönet érte!

Az MME Kétéltű–és Hüllővédelmi Szakosztálya az Év kétéltűje programhoz kapcsolódva 2023-ban is rajzpályázatot hirdet „Tócsalakó hegyisárkány – az alpesi gőte” címmel.

Gratulálunk!

Lezárult a barkóscinege rajzpályázat zsűrizése, a pályázatra közel 5000 alkotás érkezett, kicsiktől és nagyoktól.