Foltos nádiposzáta azonosítása fényképről

A nagyobb testű madarak nagyobb jelölőgyűrűiről gyakran érkeznek fényképek a Madárgyűrűzési Központba, amelyek alapján leolvasható a gyűrűkód és így egyedileg azonosítható a madár. A fényképezés technika fejlődésével, az egyre jobb nagyítású objektívek segítségével ma már egyre többször a kisebb termetű madarak gyűrűszámai is leolvashatók a fényképekről. Ezek elsősorban kertekben a fészkelő vagy madáretetőkre járó madárfajok közül kerülnek ki. A kistermetű madarak, a legtöbb énekesmadár gyűrűmérete néhány milliméter, így igazi kihívás a megfogás nélküli azonosítás.

Gyűrűs foltos nádiposzáta (Fotó: Menyhárt Ábel)

Április 14-én Esztergályhorváti határában, a Zala menti nádszegélyben figyeltek meg egy gyűrűs foltos nádiposzátát (Menyhárt Ábel). A megfigyelő a madárról és annak gyűrűjéről több fényképet is készített. Ezekből össze lehetett rakni a teljes gyűrűszámot. Ezt a madarat elsőéves korában, 2019 szeptemberében gyűrűzték a Sumonyi Madárvonulás-kutató Állomáson (Bank László), 101 kilométerre a mostani megfigyelés helyétől. Időközben háromszor megjárta Afrikát és ha minden jól megy, harmadik fészkelési szezonját kezdi meg. 


A megfigyelt foltos nádiposzáta megkerülési térképe (Madárgyűrűzési Központ)

A foltos nádiposzátára 2,5 mm belső átmérőjű, 5,0 mm magas alumíniumgyűrűt tesznek a madárgyűrűzők. Ezen 2 sorban van a felirat, felsősorban az országazonosító, ami Magyarországon „BUDAPEST”. Az alsó sorban az egyedi azonosító, ami ennél a gyűrűtípusnál egy betű és 6 számjegy. 


A megfigyelt foltos nádiposzáta (képkivágás, fotó: Menyhárt Ábel)

Magyarországon évente 12-17 ezer foltos nádiposzátát gyűrűznek, elsősorban a madárgyűrűző állomásokon. A legtöbb madarat a nyár végi, őszi időszakban fogják és jelölik, ezek jelentős része a Kárpát-medencén átvonuló, tőlünk észak, északkeletre fészkelő példány. Az itthon meggyűrűzött foltos nádiposzáták közül, közel 28 ezret fogtak vissza, legtöbbet a gyűrűzés helyén, de több mint hatszáz madár a gyűrűzési helyétől távolabb, belföldön vagy külföldön került meg, Európa számos országában és a Földközi-tenger déli, keleti partvidékein.

A most megfigyelt madár a második eset, hogy megfogás nélkül azonosítottak egy hazai gyűrűs foltos nádiposzátát. 2020 májusában már történt egy ilyen eset, Drégelypalánkon, de azt a madarat néhány nappal korábban ugyanott gyűrűzték.


A megfigyelt foltos nádiposzáta (Fotó: Menyhárt Ábel)

A foltos nádiposzáta gyakori nádi énekesmadarunk. Hosszú távú vonuló, a telet Afrikában, a Szaharán túli területeken tölti.

További információ és megkerülési térképek a foltos nádiposzátáról a Tudástár Magyarország madarai oldalon: https://www.mme.hu/magyarorszagmadarai/madaradatbazis-acrsch

Fényképezzen gyűrűs madarakat! Önnek igazi kihívás, nekünk egy fontos adat. Ha sikerül a gyűrűs madarat a fénykép alapján azonosítani (olvasható a teljes gyűrűszám vagy annak lényeges részlete), bekódoljuk a megfigyelési adatot a hazai madárgyűrűzési adatbankba és megküldjük a madár térképes riportját, amiből láthatja, hogy hol és mikor gyűrűztél az adott példányt. A gyűrűs madarak megfigyeléseit a ringers@mme.hu címre tudja beküldeni.