Fotópályázat

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálata fotópályázatot hirdet. A pályázat célja, hogy ráirányítsa a figyelmet a mezőgazdaság által művelt területek természeti és kulturális értékeire, azokra a gazdálkodási eljárásokra amelyek évszázadokon át megőrizték hazánk egyik legfontosabb örökségét és a jövőben biztosíthatják annak továbbélését.

A pályázat az MME Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálatának tevékenységéhez kapcsolódva és annak szervezésében kerül lebonyolításra.

Pályázni az alábbi témakörökben lehet:

 1. A vidéki táj és az ember (Az emberi tevékenység hatása a tájra, a táj változásai, élő kulturális kapcsolat a természeti értékekkel, tájjal.)
 2. Nomád múltunk tovább élése: a legeltető állattartás (A legeltető állattartás és a természeti környezet, a legeltetés kulturális örökségei.)
 3. Rég elfelejtett gazdálkodási módok felélesztése. (Ártéri gazdálkodás, természetes vízi halászat, rétgazdálkodás, legelőerdők, félvad gyümölcsösök, stb.).
 4. A vidék és a mezőgazdaság ma. (Napjaink problémái és jelenségei a vidéki ember szemszögéből.).
 5. Kertkultúra és a természeti környezet (Az ember kertje és a táj, természeti értékek, fajok kapcsolata. Település és kert. Termesztett hagyományos fajták.).
 6. Ifjúsági kategória (0-14 éves kor között a fenti kategóriákra vegyesen.)

Pályázni bármely kategóriában az alábbi feltételeknek megfelelő pályamű beküldésével lehet:

 1. Egy szerző témakörönként legfeljebb 5 képet, illetve 3 képsorozatot küldhet be.
 2. Egy képsorozat maximum 5 képből állhat.
 3. Beküldhető fekete-fehér és színes papírkép legalább 24x30-as méretben, paszpartu és keretezés nélkül, vagy diapozitív leica és középformátumban.
 4. Digitális állományt nem fogadunk el.
 5. Pályázni csak a pályázati űrlap kitöltésével lehet. A pályázati űrlapot az MME Természetvédelmi Tanácsadó Központjánál lehet igényelni (e-mail: ttsz-info@ttsz.hu).
 6. Nevezési díj nincs.
 7. A pályázat jeligés. A nevezési lapot egy lezárt borítékban kell mellékelni a pályamunkákhoz. A beküldött pályamunkákon csak a jeligét és a pályamű címét szabad feltűntetni (a papírképek hátoldalán, ill. a diapozitívok keretén).
 8. A pályamunkákat 2004. december 31-ig várjuk a következő címre: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, 1121 Budapest, Költő utca 21. A borítékra kérjük írják rá: "TTSZ FOTÓPÁLYÁZAT".

A pályamunkákat az MME Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálatának munkatársai, néprajzos szakemberek, neves fotóművészek és természetfotósok bírálják el.

Terveink szerint a pályamunkákból kiállítást szervezünk és egy reprezentatív album keretében publikáljuk azokat.

A legkiválóbb pályamunkák alkotói értékes tárgyjutalmakat kapnak és a pályázat szponzorai különdíjakat ajánlanak fel.

Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület
Természetvédelmi Tanácsadó Szolgálat
1121 Budapest, Költő utca 21.
ttsz-info@ttsz.hu


További információ:
Letölthető nevezésilap

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.