2018.08.28
Hajdú-Bihari Csoport

2018-as Gyűrűző Tábor Hortobágy-Halastón

2018 augusztusában ismét megszervezésre került Hortobágy-Halastó területén az 5. Hortobágyi gyűrűző tábor a HNPI és az MME Debreceni Területi Iroda közreműködésével.

Idén, 2017-hez hasonlóan két turnusban történt a táboroztatás, az első táborra augusztus 6-tól 10-ig került sor, a második turnus pedig 21-től 25-ig tartott.  Az első turnust főként kisebb gyermekek alkották, akik közül sokan most jöttek először. A második turnus résztvevői már olyan fiatalok voltak, akik előző években is részt vettek a táborunkban.

Kékbegy kamerák kereszttüzében (Fotó: Veszelinov Ottó)

A fiatalok megismerkedhettek a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás munkájával, a madárgyűrűzéssel, a fontos faji bélyegekkel, a fogott madarak szokásaival. Minden nap változatos túrákat tettünk gyalogosan, hogy jobban megismerhessék a résztvevők a halastavak és a Hortobágy élővilágát.

Kisvasutazás, terepi madarász programok, akadályverseny és szalonnasütés tették még változatosabbá a napjaikat. A hosszú terepi napok végén, vagy közepette a gyermekek érdekes előadásokat hallgathattak meg, példának említve az év élőlényeiről, vagy akár az idegenhonos fajokról szóló előadást.  

Kisvasúton a Kondás tó felé (Fotó: Veszelinov Ottó)

Sajnálatos módon idén a hőmérséklet több téren volt kedvezőtlen, a kánikula miatt elmaradt a biciklitúra, és a madárhálókat is csak a reggeli és esti órákban tudtuk széthúzni.

A tábor végén a gyerekek játékos vetélkedőn mutathatták meg a hét alatt megszerzett tudásukat, a legjobbakat ajándékokkal jutalmaztuk.

A vetélkedő eredményhirdetése (Fotó: Veszelinov Ottó)

A nyertes csapatok díjai (Fotó: Veszelinov Ottó) 

Hetente kb. 100 madárfajt sikerült valamilyen formában megtekintenünk, akár lencsén át, vagy gyűrűzés során. Akadtak színpompásabb, érdekesebb fajok is, mint például a jégmadár, barkóscinege, karvalyposzáta, kékbegy, pásztorgém, fenyérfutó, üstökös gém, vagy éppenséggel egy madárhálóba beakadó erdei fülesbagoly.

Barkóscinege (Fotó: Veszelinov Ottó)

 

Táborzárási szalonnasütés (Fotó: Veszelinov Ottó)

A résztvevők számos élménnyel és rengeteg információval gazdagodhattak, miközben megismerték a hortobágyi halastavak és puszták élővilágát, mely rendkívüli változatosságával és szépségével mindenkit rabul ejtett.

A táborok lebonyolításában közreműködött Szilágyi Attila, Pusztai Dóra, Hazafi Dóra és Kati Sára a HNPI részéről, valamint Veszelinov Ottó, Fehér Balázs és Kiss Márk az MME DTI képviseletében.