2019.09.23
Hajdú-Bihari Csoport

2019-es madárgyűrűző tábor Hortobágy-Halastón

2019 augusztusában újból megrendezésre került Hortobágy-Halastó területén a 6. Hortobágyi Madárgyűrűző tábor a HNPI és az MME Debreceni Területi Iroda közreműködésével.

Idén az utóbbi évekhez hasonlóan két turnusban történt a táboroztatás, az első tábor augusztus 12-től 16-ig tartott, míg a második augusztus 26-tól 30-ig.

Az első turnus zömét a fiatalabb gyerekek alkották, akik közül már több visszatérő is volt. A második turnus résztvevői az idősebb fiatalok közül kerültek ki, akik már előző években is rendszeresen részt vettek a táborunkban.

 


Repülő drágakő kézben (Fotó: Veszelinov Ottó)

 

A fiatalok betekinthettek és megismerkedhettek a Hortobágyi Vonuláskutató Állomás munkájával, a madárgyűrűzéssel, a fontos faji bélyegekkel, a fogott madarak szokásaival. Minden nap változatos gyalogos túrákat tettünk a halastavak és a környező füves területek között,  hogy jobban megismerhessék a résztvevők a halastavak és a Hortobágy élővilágát.

Terepi madarász programok, kisvasutazás, akadályversenyek, bátorságpróbák és szalonnasütés színesítették a látogatók mindennapjait. A terepi programok végeztével, illetve az esetleges rossz idő következtében a gyerekek érdekes előadásokat és természetfilmeket hallgathattak és tekinthettek meg, példának említeném meg a Hortobágy madárvilágáról, vízi élőlényekről szóló előadást.

 


Csoportos terepi madarászat (Fotó: Veszelinov Ottó)

 

A tábor végén a gyerekek játékos vetélkedőn mutathatták meg a hét alatt megszerzett tudásukat, a legjobbakat ajándékokkal jutalmaztuk.

 


A vetélkedő eredményhirdetése (Fotó: Szabó Nándor)

 

Hetente közel 100 madárfajt sikerült valamilyen formában megtekintenünk, akár lencsén át, vagy gyűrűzés során. Akadtak színpompásabb, érdekesebb fajok is, mint például a jégmadár, kékbegy, sárszalonka, billegetőcankó, füles vöcsök, rétisas, illetve madárhálóba beakadó nyaktekercs.

 


Nádirigó és Cserregő nádiposzáta (Fotó: Veszelinov Ottó)


Seregély (Fotó: Veszelinov Ottó)

 

A résztvevők számos élménnyel és rengeteg információval gazdagodhattak, miközben megismerték a hortobágyi halastavak és puszták élővilágát, mely rendkívüli változatosságával és szépségével mindenkit rabul ejtett.

A táborok lebonyolításában közreműködött Pusztai Dóra, Kati Sára, Kiss Ádám, Monoki Ákos és Tóth Pál a HNPI részéről, valamint Veszelinov Ottó, Szabó Nándor és Tóth Fanni az MME DTI képviseletében.

Jövőre mindenkit visszavárunk!