Halálos áramütés érte Donnát, a nyomkövetővel felszerelt gólyát

Donnát 6 évvel ezelőtt fiókaként jelölték meg műholdas nyomkövetővel a Birdlife International belgiumi munkatársai. A "Gólyák határok nélkül" elnevezésű program legsikeresebb alanyaként 2033 napig követték sorsát az első őszi vándorútjától mostanáig.


Fotó: Birdlife International

Donna február 11-én hagyta el telelőhelyét a dél-spanyolországi Sevillát, 10 napot töltött Madridban, majd március 4-én megérkezett a franciaországi Calvadosba. Másnap egy helyi gólyavédelmi szakember talált rá a Szajna torkolatvidékén, elpusztulva egy elektromos vezetéksor alatt.

Élete hat éve alatt rengeteg tudományos adatot szolgáltatott fajtársai, és más vonuló fajok védelme érdekében - mondta Wim Van den Bossche, a program vezetője. A kutatások rávilágítottak például arra, hogy a vonuló madárfajok esetében az áramütés a fő halálozási ok. A forgalmas vonulási útvonalakon az elpusztult gólyák 59%-a áramütés következtében pusztult el, és a sérült madarak 90%-a ugyancsak elektromos vezetékektől sérült.

Donna pusztulása - bár eddig ez volt a leghosszabb ideig tartó műholdas nyomkövetés a világon - azért is sajnálatos, mert egész Franciaországban csupán 650 pár fehér gólya él.

Magyarországon ennek sokszorosa, körülbelül 5600 gólyapár fészkel, az áramütés azonban nálunk is veszélyezteti őket. A Birdlife International hazai partnere a Magyar Madártani Egyesület tavaly őszi felmérése alapján Magyarországon évente 45 ezer védett és fokozottan védett madár végzi a középfeszültségű vezetéksorok villanyoszlopain. Az egyesület munkatársai az áramszolgáltatókkal karöltve eddig 14 000 szigetelőpapucsot szereltek fel a vonulási útvonalakon és a fészkelőterületeken.


További információ:
Kampány a madarak áramütése ellen

Kapcsolódó hírek

A Békés megyei város kertbarát köre ünnepség keretében adta át a fecskefészek-falat. A Kondorosi Kertbarát Kör lelkes tagjai évek óta foglalkoznak a molnár- és füsti fecskék megtelepítésével, a fészekanyag beszerzési helyéül szolgáló sarazóhelyeket létesítenek, mesterséges fészekalapokat gyártanak különféle anyagokból. 

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület pályázatot hirdet települések részére Madárbarát település mintaprojekt kialakítására. A mintaprojektre olyan önkormányzatok pályázhatnak amelyek lépéseket kívánnak tenni az ember és a természet összhangjának újbóli megteremtésére és amelyek közterületein, intézményeiben még nincsenek madárvédelmi eszközök kihelyezve (ódúk,...

zöldes gyöngyházlepke (fotó: Faragó Ádám)

Május 5-én, a Jókai-kertben előkészítettük az MME legújabb szakosztályának létrehozásához szükséges feltételeket. A Lepkevédelmi Szakosztály megalakulásának kezdeményezői között a Szalkay József Magyar Lepkészeti Egyesület tagjai, nemzeti park igazgatóságok munkatársai, muzeológusok, civil lepkészek, madarászok, lepkészettel most ismerkedők is megtalálhatóak.