Halálos áramütés érte Donnát, a nyomkövetővel felszerelt gólyát

Donnát 6 évvel ezelőtt fiókaként jelölték meg műholdas nyomkövetővel a Birdlife International belgiumi munkatársai. A "Gólyák határok nélkül" elnevezésű program legsikeresebb alanyaként 2033 napig követték sorsát az első őszi vándorútjától mostanáig.


Fotó: Birdlife International

Donna február 11-én hagyta el telelőhelyét a dél-spanyolországi Sevillát, 10 napot töltött Madridban, majd március 4-én megérkezett a franciaországi Calvadosba. Másnap egy helyi gólyavédelmi szakember talált rá a Szajna torkolatvidékén, elpusztulva egy elektromos vezetéksor alatt.

Élete hat éve alatt rengeteg tudományos adatot szolgáltatott fajtársai, és más vonuló fajok védelme érdekében - mondta Wim Van den Bossche, a program vezetője. A kutatások rávilágítottak például arra, hogy a vonuló madárfajok esetében az áramütés a fő halálozási ok. A forgalmas vonulási útvonalakon az elpusztult gólyák 59%-a áramütés következtében pusztult el, és a sérült madarak 90%-a ugyancsak elektromos vezetékektől sérült.

Donna pusztulása - bár eddig ez volt a leghosszabb ideig tartó műholdas nyomkövetés a világon - azért is sajnálatos, mert egész Franciaországban csupán 650 pár fehér gólya él.

Magyarországon ennek sokszorosa, körülbelül 5600 gólyapár fészkel, az áramütés azonban nálunk is veszélyezteti őket. A Birdlife International hazai partnere a Magyar Madártani Egyesület tavaly őszi felmérése alapján Magyarországon évente 45 ezer védett és fokozottan védett madár végzi a középfeszültségű vezetéksorok villanyoszlopain. Az egyesület munkatársai az áramszolgáltatókkal karöltve eddig 14 000 szigetelőpapucsot szereltek fel a vonulási útvonalakon és a fészkelőterületeken.


További információ:
Kampány a madarak áramütése ellen

Kapcsolódó hírek

Daruvonulás Hadarics Tibor

Az utóbbi évtizedben egyre több darvat (Grus grus) lehet megfigyelni a Dunántúlon az őszi vonulás során (október-november). Nyugat-délnyugat felé repülő csapataikkal szinte bárhol lehet találkozni a Dunántúlon az említett időszakban, de éjszakázásra egyelőre csak a Fertőn állnak meg.

A közelmúltban lezárult az Európai Unió által finanszírozott Bat4Man pályázat, melynek egyik legfontosabb célkitűzése az volt, hogy hatékony gyakorlati beavatkozások történjenek az épületlakó denevérek érdekében.

2022. november 26. Tatai Öreg-tó, Építők parki madármegfigyelő torony. Szervező: Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Komárom-Esztergom Megyei Csoportja, Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság, Száz Völgy Természetvédelmi Egyesület. Védnök: Michl József, Tata város polgármestere. A rendezvény díszvendége: a 25 éves Duna-Ipoly Nemzeti Park. A rendezvény középpontjában: a...