Hány faj található egyetlen négyzetkilométeren?

Az MME és a Gyűrűfű Egyesület 2006. május 21-22-én először rendezte meg Magyarországon

a Biodiverzitás Napot. A rendezvény alapját Edward O. Wilson amerikai rovarász

és természetvédelmi szakember teremtette meg 1997-ben, mikor több tucat botanikus

és zoológus részvételével a New York állambeli Walden-tó környékén megnyitotta

az első Biodiverzitás Napot.


Fotó: Fridrich István

Ennek keretében, a résztvevők adott méretű területen, 24 órán keresztül végezték növények, állatok megfigyelését és gyűjtését, majd a véglegesen regisztrált fajszámot a nagyközönség elé tárták. Az első rendezvény óta a mozgalom lassan átterjedt Európába is.

Magyarországon most először rendeztek Biodiverzitás Napot a Baranya megyei Gyűrűfű településen. A falu a hetvenes évek végére teljesen elnéptelenedett, majd a rendszerváltás után nem sokkal, úgynevezett ökofalu formájában újranépesült. A felmérés kéttucat kutató részvételével Gyűrűfű közvetlen környezetében, egy 1 km2-es területen folyt május 21-22-én. A kutatók mintegy 25 nagy rendszertani csoportot vizsgáltak, az emlősöktől kezdve a százlábúakon át egészen a gombákig.

A külföldi tapasztalatok szerint általában még a résztvevő szakértők is jelentősen alulbecslik a felmért területen várható fajok számát. A Walden-tó körül megrendezett Biodiverzitás Nap alkalmával az előzetes jóslatok mintegy 1000 faj előkerülésére számítottak, a nap végére azonban ennek majdnem kétszerese, vagyis 1904 faj került a fajlistájára. Gyűrűfű és környezete meglehetősen feltáratlan zoológiai és botanikai szempontból. Az előzetes becslések szerint 1600-1900 faj előkerülésére számíthatunk, de a végleges eredményt csak a mikroszkópos feldolgozása után fogjuk megtudni. Összehasonlításképp; Ausztriában, 2004-ben a Griffner Schlossberg környékén tartott 24 órás felmérésben több mint száz kutató részvétele mellett 2349 fajt írtak le.

A programról részletes leírás található a www.gyurufu.hu/biodiverzitas lapon.

Kapcsolódó hírek

Rönkdepó (Fotó: Orbán Zoltán)

Nem csitulnak a kedélyek az augusztus 4-én megjelent tűzifarendelet kapcsán. Miközben az Agrárminisztérium képviselői a jogszabály szövegétől egyre távolodó magyarázatokat tesznek közzé, a rendelet visszavonására irányuló civil aláírásgyűjtéshez öt nap alatt több, mint 100 000-en csatlakoztak.

Erdőirtás (Fotó: Orbán Zoltán)

Soha nem látott társadalmi felzúdulást keltett a múlt héten megjelent kormányrendelet, amely az energiahiányra hivatkozva szélesre tárja a kapukat valamennyi védett erdőnk kitermelése előtt. A rendelet egyértelműen veszélyezteti hazánk legértékesebb erdeinek állapotát, és rendkívül súlyos élőhelyvesztést eredményezhet. A WWF Magyarország, az MME és más zöld szervezetek nyílt...

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület fővárosi Központi Irodája munkatársat keres, heti 40 órás pénzügyi projektasszisztensi munkakör betöltésére az Egyesület pályázati projektjeivel, kiemelten az EU LIFE programja által támogatott projektekkel kapcsolatos feladatok ellátására.