Haragos sikló élőhelykezelési akció Budaörsön - 2012. november 18. (vasárnap)

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében 2012. november 18-án, vasárnap élőhelykezelést szervez a budaörsi Farkas-hegyre. 

Karsztvidék (Fotó: Orbán Zoltán).


A Budaörsi kopárok részét képező, dolomit-sziklagyepekkel borított fokozottan védett területen számos ritka állat- és növényfaj fordul elő. A Szakosztály számára legfontosabb a pannongyík, és legveszélyeztetettebb hüllőfajunk, a haragos sikló jelenléte. Sajnos a sziklagyep körül több helyen idegenhonos fekete fenyőt telepítettek, ami agresszív terjedésével veszélyezteti a sziklagyepeket és az itt előforduló állatokat. Az élőhelykezelési napon a feladata az lesz, hogy az előre letermelt fenyőket az önkéntesek segítségével eltávolítsuk a területről.


Helyszín és megközelítés
A Budaörsi kopárok fokozottan védett területet legcélszerűbb Csillebérc irányából megközelíteni. A Széll Kálmán (korábban Moszkva) tér vagy a Déli pályaudvar felől 21-es autóbusszal Csillebérc, KFKI végállomásig kell leszállni.

Innen a Konkoly Thege Miklós út folytatásaként vezet tovább egy enyhén lejtő, meglehetősen kátyús út, körülbelül 1 km-t. Az aszfaltozott út végén, egy villa bejáratánál balra kell térni a földútra, majd ahol ez kettéágazik, jobbra kell fordulni, át kell menni egy sorompón, majd a Budaörsi kopárokat ismertető információs tábla mellett. Innen az út egyenesen az élőhelyre vezet. Csillebérctől a teljes táv körülbelül 2 km (lásd az alábbi térképet!).

Gépkocsival Csillebércnél, illetve az aszfaltozott út végén lehet megállni (ha valaki bevállalja a kátyúkat).

MME haragos sikló élőhelykezelési programhelyszín térképe (Forrás: Google Maps).
A találkozó és az élőhelykezelési munka helyszíne
(Térkép: Google earth)


Találkozó időpontja
2012. november 18. vasárnap, 9 óra (helyszínt lásd a fenti térképen).


Mit kell hozni?
Munkaeszközöket korlátozottan tudunk csak biztosítani, ezért aki tud, hozzon magával: munkavédelmi kesztyűt, kézi fűrészt, és lehetőség szerint némi élelmet és innivalót!


Mikor marad el a program?
Rossz, esős időjárás esetén a programot elhalasztjuk, amiről a khvsz.mme.hu honlapon adunk tájékozódást.


További információ
Babocsay Gergely - 30/232-7134
Vági Balázs - 20/218-4822


Mindenkit szeretettel várunk!


Babocsay Gergely, Vági Balázs

A felső kis képen haragos sikló élőhely
látható (Fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

CTT  vevő telepítése ( Fotó: Németh Ákos)

A Kolon-tavi Madárvárta szervezésében két évtizede kutatják magyar madarászok a Balkán-félsziget és a Mediteráneum vizes élőhelyeit. A vizsgálódás tárgya egy alig 10 grammos rejtett életmódú nádiposzátánk a fülemülesitke! 2001 óta 19 helyszínen 45 expedíció szerveződött. A Mostani expedicióra az MME szakemberei is elkísérték a csapatot.

Erdei fülesbagoly (balra) és réti fülesbagoly a 2021. évi felmérésben (Fotó: Gecser István és Zsiga Balázs)

Az MME a lakosság és a média segítségét kérte a Magyarországon telelő erdei fülesbagoly csapatok országos felméréséhez január végén. A most elkészült összesítés alapján az összefogás ismét sikeres volt. A minden eddiginél több beérkező adat alapján tudjuk, hogy hazánk legalább 670 településén, 991 helyszínen, 16 455 erdei fülesbagoly telelt.

Közönséges lábatlangyík a Várhegy oldalában

Az elmúlt években országszerte egyre gyakrabban kerül sor régi épületek, omladozó kerítések elhagyott telkek felújítására. Az új tulajdonosok, legyenek azok magánszemélyek, cégek, önkormányzatok vagy maga a kormány, sokszor hatalmas hévvel, pénzt nem sajnálva valami újat, csillógót, modernt igyekeznek létrehozni az egykori ingatlanok megkopott, elhagyott, látszólag elhanyagolt...