Haragos sikló élőhelykezelési akció Budaörsön - 2012. november 18. (vasárnap)

Az MME Kétéltű- és Hüllővédelmi Szakosztálya Haragossikló-védelmi programjának keretében 2012. november 18-án, vasárnap élőhelykezelést szervez a budaörsi Farkas-hegyre. 

Karsztvidék (Fotó: Orbán Zoltán).


A Budaörsi kopárok részét képező, dolomit-sziklagyepekkel borított fokozottan védett területen számos ritka állat- és növényfaj fordul elő. A Szakosztály számára legfontosabb a pannongyík, és legveszélyeztetettebb hüllőfajunk, a haragos sikló jelenléte. Sajnos a sziklagyep körül több helyen idegenhonos fekete fenyőt telepítettek, ami agresszív terjedésével veszélyezteti a sziklagyepeket és az itt előforduló állatokat. Az élőhelykezelési napon a feladata az lesz, hogy az előre letermelt fenyőket az önkéntesek segítségével eltávolítsuk a területről.


Helyszín és megközelítés
A Budaörsi kopárok fokozottan védett területet legcélszerűbb Csillebérc irányából megközelíteni. A Széll Kálmán (korábban Moszkva) tér vagy a Déli pályaudvar felől 21-es autóbusszal Csillebérc, KFKI végállomásig kell leszállni.

Innen a Konkoly Thege Miklós út folytatásaként vezet tovább egy enyhén lejtő, meglehetősen kátyús út, körülbelül 1 km-t. Az aszfaltozott út végén, egy villa bejáratánál balra kell térni a földútra, majd ahol ez kettéágazik, jobbra kell fordulni, át kell menni egy sorompón, majd a Budaörsi kopárokat ismertető információs tábla mellett. Innen az út egyenesen az élőhelyre vezet. Csillebérctől a teljes táv körülbelül 2 km (lásd az alábbi térképet!).

Gépkocsival Csillebércnél, illetve az aszfaltozott út végén lehet megállni (ha valaki bevállalja a kátyúkat).

MME haragos sikló élőhelykezelési programhelyszín térképe (Forrás: Google Maps).
A találkozó és az élőhelykezelési munka helyszíne
(Térkép: Google earth)


Találkozó időpontja
2012. november 18. vasárnap, 9 óra (helyszínt lásd a fenti térképen).


Mit kell hozni?
Munkaeszközöket korlátozottan tudunk csak biztosítani, ezért aki tud, hozzon magával: munkavédelmi kesztyűt, kézi fűrészt, és lehetőség szerint némi élelmet és innivalót!


Mikor marad el a program?
Rossz, esős időjárás esetén a programot elhalasztjuk, amiről a khvsz.mme.hu honlapon adunk tájékozódást.


További információ
Babocsay Gergely - 30/232-7134
Vági Balázs - 20/218-4822


Mindenkit szeretettel várunk!


Babocsay Gergely, Vági Balázs

A felső kis képen haragos sikló élőhely
látható (Fotó: Orbán Zoltán)

Kapcsolódó hírek

Gatyáskuvik a szegedi Fehér-tavon (Fotó: Tokody Béla)

A gatyáskuvik (Aegolius fenereus) rendkívül ritka kóborló és fészkelő bagolyfaj. 2021. október 19.-én egy fiatal példány került kézre a szegedi Fehér-tavon működő madárgyűrűző állomáson.

Nyilvános az európai madárfajok új Vörös Listája. Az Európában őshonos madárfajok mintegy harmadának hanyatlik az állománya - legfőképpen az élőhelyek elvesztése, az intenzív mezőgazdálkodás és halászat, valamint az éghajlatváltozás miatt.

Megrendülten tudatjuk, hogy Kállay György a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület alapító és örökös tagja, volt főtitkára és elnöke életének 72. évében rövid betegség után szeptember 26-án váratlanul elhunyt.