Három uhufiókát pusztítottak el brutálisan, majd temettek el sietősen Ausztriában

A BirdLife Austria szomorúan számolt be három uhufióka pusztulásának körülményeiről a nyugat-weinviertel-i régióból, Alsó-Ausztriából

Uhu (Fotó: PannonEagle archívum)

Tegnap előtt egy figyelmes madárbarát értesítette a BirdLife Austria madárvédelmi szervezetet a rettenetes felfedezéséről. Három, öt hetes korban elpusztított uhufiókára bukkant: a kirepülési helyüktől nem messze eltemetett fiókák tollazata csupa vér volt, horzsolások és alvadt vér borította a csőrük környékét. A rendőrség értesült az esetről és nyomozást kezdeményezett az ügyben.

„Ki akarná megölni ezeket az öthetes fiókákat és miért?” teszi fel a kérdést a madárbarát, az eset felfedezője, aki szeretne névtelen maradni a helyi körülmények miatt. „Az elkövető kivételesen brutális volt és feltehetően magabiztos a tett elkövetésében” mondja Matthias Schmidt a BirdLife Austria munkatársa, „mivel a madarak a költőhelyhez nagyon közel voltak hevenyészve eltemetve”. A madarász rendszeresen látogatta a fészkelőhelyet, hogy ellenőrizze a tojó madarat amint kotlik a tojásokon, majd később a fiókákat, amiket néhány hete figyelt. Hétfőn arra lett figyelmes, hogy a fiókák nincsenek a költőüregben. Ezt követően kezdte el szisztematikusan keresni őket és talált rájuk a már említett körülmények között. Mindössze 5 héttel a kikelésük után az életük brutális véget ért. A rendőrség értesült az esetről és jelenleg folyik a vizsgálat az ügyben.

Az uhu – Bubo bubo

Az uhu a legnagyobb testű bagolyfaj a világon. Melle barnás-fekete, míg a háta valamivel sötétebb. 60 és 75 cm hosszúságúak és 160-180 cm-es fesztávolsággal rendelkeznek. A csőrük színe a sötétbarnától a feketéig változhat. A hímek jellegzetes territoriális, fojtott „u-hu” kiáltását késő decembertől márciusig valamint októberben ismét hallhatjuk. A tojó általában március-áprilisban kotlik a tojásokon, melyekből a fiókák 30 napos inkubációs időt követően kelnek ki. Az uhu, csúcsragadozó szervezet lévén, rendkívül fontos szerepet játszik az ökoszisztémában.

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.