Havazással ért véget az V. Tatai Vadlúd Sokadalom

Hihetetlen, de véget ért az ötödik Tatai Vadlúd Sokadalom. Ez alatt az öt év alatt a Sokadalom során megéltünk már esőt, fagyot, zúzmarás ködöt, szélcsendet és szelet, borult és napos időt és még tavasziasan meleg időben is volt részünk korábban. Most havat kaptunk. A Sokadalomról Csonka Péter beszámolóját olvashatjátok.

A három nap során havas, esős, borús, néha szeles, jobbára hűvös, párás időnk volt. A péntek és szombat esti protokoll programok és előadások mellett szombat este egy bor felismerési verseny színesítette rendezvényünket sokak nagy örömére. A gyermek programjaink is sikeresek voltak, közel száz gyerkőc volt jelen. Szombaton a madár- és természetvédelmi nyílt napon pedig körülbelül 700 érdeklődő vett részt.

Reggel és este egyaránt a megelőző napok zord időjárása miatt csupán 3200 lúd éjszakázott a tavon 1600 réce és 1000 sirály társaságában. A nap folyamán zajló 12 órás madarászverseny során 97 faj került kimutatásra Tata belterületén a hajnalban regisztrált 26 csapat által. A győztes csapat (Daniel Bastaja, Fodor András, Sós Endre) 75 fajt regisztrált.

Különdíjak: A legritkább madárfajnak az ezüstsirály (öreg téli ruhás egyed) bizonyult, amelyet Szeimann Péter talált. A természetvédelmi szempontból vagy helyi jelentőségénél fogva legjelentősebb faj a zsezse lett, amelyet Fodor András észlelt. További érdekes vagy ritka fajok a nap folyamán: apácalúd, kis sólyom, heringsirály, mezei pacsirta, rozsdástorkú pityer, tüzesfejű királyka, kormos varjú.

Felnőtt kategória eredménye:
I. helyezett: Daniel Bastaja, Fodor András, Sós Endre (75 faj).
II. helyezett: Agócs Péter, Benei Zsolt, Tamás Ádám (69 faj).
III. helyezett: Bodor Gábor, Lendvai Csaba, Steiner Attila (67 faj).
Sajnos ifjúsági kategóriában nem sikerült eredményt hirdetni, mert mindösszesen 3 csapat regisztrált.

Köszönjük Fidlóczky Józsefnek, az MME elnökének, hogy megnyitotta és Haraszthy László helyettes államtitkár úrnak, hogy levezette az eredményhirdetést és bezárta az ötödik Tatai Vadlúd Sokadalmat. Örülünk, hogy megtisztelték jelenlétükkel rendezvényünket.

Köszönetet mondunk előadóinknak, vagyis Ballabás Gábornak, Ráskai-Kiss Zsoltnak, Hadarics Tibornak, Riezing Norbertnek, Musicz Lászlónak, Horváth Mártonnak és Simay Attilának.

Köszönjük támogatóink adományát, akik a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium, az Észak-dunántúli Vízügyi Igazgatóság, Tata Város Önkormányzata, Pitta Bt., Fiwi-Hűt Kft., Öreg-tó Klub Hotel, birding.hu, Kókay Szabolcs (www.kokay.hu), Zsoldos Márton (zsoldos-marci@invitel.hu), Bátky Tibor, Seres János és Horváth Miklós voltak.

Továbbá köszönjük minden látogató, érdeklődő és versenyző megtisztelő jelenlétét Tatán. Fontos információ még, hogy szerdától a www.mme-komarom.hu honlapon megtekinthető lesz a teljes fajlista és a részletes eredménysor.

Kapcsolódó hírek

Madármegfigyelés (fotó: Orbán Zoltán)

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett nemzetközi programon 2022-ben 32 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Lepkevédelmi Szakosztálya közönségszavazást hirdet 2023 Év lepkéje kapcsán. A 2023-ban először induló program keretében három jelöltre lehet szavazni. Egy nappali lepkére, a fecskefarkú pillangóra, egy éjszakai lepkére, a nagy éjjeli pávaszemre, valamint egy nappal aktív “molylepkére”, a fehérgyűrűs csüngőlepkére).  A...

A most megjelent „A világ madarainak helyzete” (State of the World’s Birds 2022) című jelentés az eddigi legaggasztóbb képet festi a madarak, és ezzel együtt a Földi élet jövőjét illetően. Az adatok szerint a madárfajok közel felének az állománya hanyatlik, számos populáció egyedszáma kritikusan alacsony. Jelenleg minden nyolcadik madárfaj a kihalás szélére sodródott.1