Hazánkra nézve új fajra, a berki verébre bukkantak Bácsborsódon

A felfedezés érdekessége, hogy a fiókáit nevelő párra egy gólyafészek "albérlőjeként" találtak rá.

Berki veréb (Fotó: Bajor Zoltán)

Európában a mediterráneumban elterjedt és gyakori ez a verébfaj. Tőlünk délebbre sok helyen jelen volt már és mivel északra terjeszkedik, így csak idő kérdése volt, mikor kerül elő hazánkban is. A hím madár jellegzetessége, hogy mellén és oldalán sűrű fekete sávozás látható, fejteteje barna. A tojó megtévesztésig hasonlít a házi veréb tojó példányaira, így még további elemzést igényel, hogy egy „tiszta” vagy hibrid párról van-e szó. A berki veréb vonuló, de van ahol a költőterület közelében marad. Rendszerint kisebb kolóniákban fészkel. Növényi részekkel, magvakkal, nyáron főleg rovarokkal táplálkozik.

Kapcsolódó hírek

2021 év madara szavazás fajai (balról jobbra): cigánycsuk, kis őrgébics, sordély (grafikák: Kókay Szabolcs)

A 2021 év madara szavazás mindhárom énekesmadár faja az agrár élőhelyekhez kötődik, ezért az itt folyó gazdálkodási gyakorlat indikátor madarainak is tekinthetők. A nagytáblás, sok kemikáliát használó, intenzív kultúrák élőhely átalakítása mindegyikükre negatívan hat. Ezért bármely madár kapja is a legtöbb szavazatot, általa 2021-ben fokozott figyelmet tudunk fordítani a...

Szeretettel meghívjuk az érdeklődőket 2020. július 24-én 14 órakor kezdődő Vönöczky Schenk Jakab mellszobrának felavatására.

Felnőtt kategória, I. helyezett: Nagy Eszter Lelle

Az idei évben meghirdetett „Nem mind mérges, ami fekete” című rajzpályázatunkra az ország számos pontjáról, összesen 717 egyedi, igényes és ötletes pályamunka érkezett. Úgy gondoljuk, rajzpályázatunk elérte célját: az alkotóknak sikerült megmutatni a keresztes vipera és a melanisztikus erdei siklók, kockás siklók és vízisiklók szépségét és különlegességét.