Helyzetjelentés az ausztrál bozóttüzekről a BirdLife Australia tollából

Az Ausztráliában pusztító tüzekről szeretnénk megosztani partnerszervezetünk, a BirdLife Australia összefoglalóját. Samantha Vine, a Fajmegőrzési Osztály osztályvezetőjének szavait tolmácsoljuk. 

Az ausztrál kontinensről továbbra is folyamatosan érkeznek a szomorú és szívszorító hírek. Hálával gondolunk azokra az emberekre, akik világszerte velünk gyászolják az Ausztráliában tomboló bozóttüzek áldozatait és aggódunk azokért, akik a tűz által sújtott területeken élnek.

Különösen köszönjük azoknak a munkáját, akik a frontvonalban harcolnak ebben a vészhelyzetben. A tűzoltóktól kezdve - akik hosszú órákon keresztül forróságban és füstben küzdenek a lángokkal – a lakosokig, akik ebben a nehéz helyzetben is támogatják egymást.

Habár Ausztráliában még soha nem fordult elő ilyen mértékű pusztítást végző bozóttűz, ennek bekövetkezése előre jósolható volt. 2008-ban az Ausztrál Kormány megbízására Professor Ross Garnaut megvizsgálta a klímaváltozás Ausztráliát érintő lehetséges hatásait. A Garnaut-jelentés előrejelzései szerint az Ausztráliában egyébként rendszeresen előforduló bozóttüzek 2020-tól fokozatosan egyre hosszabb ideig tartanak és egyre növekvő intenzitással pusztítanak majd. Garnaut és sok más klímakutató előrejelzései mára beigazolódtak.


Keleti sörtésmadár (Fotó: Marc Junio @Flickr)

A tűzvésznek már több halálos áldozata van és hatalmas anyagi kár is keletkezett. Emellett a kutatók becslései szerint több mint 500 millió állat vesztette életét a bozóttűz során. Olyan, a szívünkhöz közel álló veszélyeztetett fajok egyedei is elpusztultak, mint a kockás mézevő (Regent Honeyeaters), a keleti sörtésmadár (Dasyornis brachypterus) és a barnafejű hollókakadu (Calyptorhynchus lathami). Rengeteg fontos költő- és táplálkozóhely esett a tűz áldozatául és emiatt nagyon sok fajnak kell most az éhezéssel szembenéznie. A vadvilágban olyan vészhelyzet áll fenn, amilyenre eddig még nem volt példa.


Kockás mézevő (Fotó: Ken Black @Flickr)

A tűz jelentős hatással van az ökoszisztémák széles skálájára, a hegyektől egészen a tengerpartokig. Tűz pusztítja a hatalmas eukaliptuszok uralta erdőket, a virágzó part menti hegyvidéki tájakat és a Világörökség részének számító trópusi- és mérsékelt-övi esőerdőket is, amelyeket az egyébként természetes módon előforduló bozóttüzek eddig elkerültek, és amelyek valószínűleg maradandó károkat szenvedtek. Ennek biztos következménye, hogy sok gyönyörű madarunk, a látványos kakaduk és a zajos mézevők állományait mind súlyos veszteségek érik.

A BirdLife Australia már dolgozik azon, hogy megtalálja és megtegye a szükséges lépéseket. Partnereinkkel együtt felmérjük a madárpopulációkat ért veszteségeket és megállapítjuk, hogyan tudjuk segíteni ezen populációk túlélését, fennmaradását. Azonban ez nehéz feladat, mivel a tűz jelenleg is pusztít és Délkelet-Ausztráliában még csak most következik a „tűzszezon” csúcsidőszaka. A pusztítás pontos mértékét csak hetek múlva tudjuk megállapítani.


Barnafejű hollókakadu (Fotó: Adam Blyth @Flickr)

Amint az biztonságosan elvégezhető, felmérjük azokat a tűz által érintett területeket, melyek természetvédelmi szempontból az ún. fenyegetett státuszú fajok élőhelyei. Ilyen a keleti sörtésmadár (Dasyornis brachypterus) északi állománya, melynek a múlt év végén legalább három kulcsfontosságú élőhelyét sújtotta a tűz Délkelet-Queenslandben és Új-Dél-Wales északi részein. Szintén tudjuk, hogy a kritikusan veszélyeztetett státuszú, kevesebb, mint 250 vadon élő egyedet számláló kockás mézevő (Regent Honeyeaters) fontos fészkelőhelye is a tűz áldozatául esett.

Ez csak két faj a több százból, melyek megszenvedik a mostani tűzvészt. Ez a katasztrófa pedig még jobban előmozdítja az itt élő fajok kihalásának folyamatát, ami ma már egy fokozatosan kibontakozó jelenség Ausztráliában. A tűzben érintett fajok csupán pár száz egyede maradt életben. Ezek az egyedek néhány kisméretű populációban élnek, mely megnehezíti a fajok kihalásának megelőzésére tett törekvéseket. Más fajok ismert élőhelyei is teljesen megsemmisültek, mivel több, mint 6 millió hektár (kb. 2/3 Magyarországnyi) bozótos égett le. Eddig.

Ausztrália világelső a bozóttüzek okozta veszélyek elhárításában és kezelésében. A kormányzat évek óta tesz stratégiai intézkedéseket annak érdekében, hogy csökkentse az emberéletet, vagyont és ökoszisztémát fenyegető tüzek okozta kockázatot, valamint beruházásokkal segítik elő a tűz elleni hatékonyabb fellépést. Azonban ezek az intézkedések nem képesek lassítani a tűz terjedését, a lángok visszaszorításáért folyó küzdelem pedig nem tudja felvenni a versenyt a bozóttüzek hatalmas erejével, amely valóban példátlan mind méretében, mind pusztító kegyetlenségében.

Felülvizsgálhatjuk a bozóttüzeket megelőző terveket, több időt és pénzt fektethetünk a gyakorlatba történő átültetésükre, dolgozhatunk a faj- és élőhelymegőrzésen, fontossági sorrendbe állíthatjuk a fajokat a kihalás okozta fenyegetettség szerint, de tudjuk, hogy ez mind csak látszatmegoldás. A tűz oka a tétlenség. Az, hogy nem teszünk semmit a széndioxid-kibocsátás csökkentése érdekében. Eljött az idő, hogy együtt nézzünk szembe a lángokkal és együtt harcoljunk a klímaváltozás egyre növekvő mértékű pusztítása ellen. Ez az egyetlen lehetőségünk.

 

Erdeti cikk: https://birdlife.org.au/media/bushfire-emergency/

Kapcsolódó hírek

Birdo – Az év madárfotósa címen fotópályázat indult. Magánszemélyek kezdeményezésére új fotópályázat indult Birdo – Az év madárfotósa néven. Idén elsősorban a hazai madárfotósokat kívánják megszólítani, de szívesen fogadnak külföldről is résztvevőket. Nevezési díj nincs, a pályázat mindenki számára nyitott.

Ti döntitek el, hogy ki legyen 2023-ban az év madara. Szavazz a hír alatti felületen július 25-ig! A  kampány a vizes élőhely egyik legjellemzőbb és legfontosabb élőhelyére, a parti nádasok fontosságára és védelmére kívánja felhívni a figyelmet. 

Denevérszállás takarítása (Fotó: Boldogh Sándor)

Első hallásra talán furcsának tűnhet az, hogy porszívóval is lehet denevéreket védeni, de így van. Márpedig minden lehetőséget meg kell ragadnunk, hogy segítsünk nekik, mert az épületlakó kolóniák gyorsuló ütemben veszítik el szálláshelyeiket.