2020.07.20
Börzsönyi Helyi Csoport

Újra fészkel kígyászölyv a Börzsönyben

kígyászölyv zsoldos csaba

Kígyászölyv utolsó biztos fészkelése 2012-ben volt a Börzsönyben. A következő években is rendszeresen megfigyelték a fajt a térségben, de fészkelése nem volt ismert. A Börzsönyi helyi csoport 2019-ben ezért is szervezett két napos szinkron felmérést a kígyászölyv fészkelésének felderítésére. A megfigyelt területen nem sikerült kimutatni a kígyászölyv territóriumát, így továbbra sem volt biztos fészkelési adatunk a Börzsönyből.

Szlovák madarászoktól érkezett információ szerint a környéken vadászó kígyászölyv zsákmányát a magyar oldalra, a Börzsöny-hegység területére hordja. Két helyen látták beszállni az erdőbe a madarat, ezért elképzelhető, hogy valahol a környéken fészkel. Darányi Lászlóval és Zsoldos Árpáddal megbeszéltük, hogy július 15-én elmegyünk a Börzsönybe kígyászölyvet keresni. Tudtuk, hogy nagyon csekély esély van a fészek megtalálására, ha egyáltalán itt fészkel, de legalább a madarat szerettük volna látni.
Felmásztunk egy hegyre, ahonnét gyönyörű panoráma tárult elénk. Nem volt könnyű elhelyezkedni a meredek hegyoldalon, de végül minden cuccunk a helyére került. Távcsővel pásztáztam a környéket. Egy kis idő után a távolban, a hegyoldalon a fák tetején egy gyanús foltot vettem észre. Jobban szemügyre véve egyre inkább biztos voltam bene, hogy az egy fészek. Felállítottuk a spektívet. Ezzel a nagy nagyítású távcsővel biztosan láttuk, hogy fészek és van benne valami, de a távolság és a vibráló levegő miatt olyan homályos volt a kép, hogy nem lehetett pontosan meghatározni, mi az.

Persze már sejtettük, tudtuk, hogy megtaláltuk a kígyászölyv fészket!

Tovább figyeltük a környéket.  Kis idő múlva  Árpád  a spektívvel meglátta a madarat a fészek szélén ülni. Nem látszott tisztán, de azonosítható volt: Kígyászölyv. Térképen próbáltuk bemérni a fészek helyét. A feltételezett helyen szembesültünk a valósággal: a sűrű, lombos erdőben nem könnyű tájékozódni, ami messziről látszott, az közelről láthatatlan. Több bemérés, próbálkozás után sem találtuk a fészket. Már kezdtük elveszíteni a reményt, hogy a mai napon megtaláljuk, de nem adtuk fel! Végül Darányi Laci jött ki az erdőből, arcán széles mosollyal: meg van a Fészek!
Bizonyítást nyert, hogy a Börzsöny-hegységben ismét költ a kígyászölyv: 2020. június 15-én egy tollasodó fióka volt a fészekben!

Augusztus 9-én a fészek közelében egy faágon üldögélt a nagyra nőtt fióka, néha a repülést próbálgatta. Augusztus 15-én üres volt a fészek, a fióka épségben kirepült!


A kígyászölyv hazánk ritka fészkelője, a költőpárok száma – többek közt az élőhelyének kedvezőtlen változása miatt – valószínűleg lassan csökken. Magyarországon elsősorban középhegységi költőfaj, de létezik egy néhány párból álló síkvidéki állománya a Kiskunságban is. Előszeretettel fészkel olyan erdőállományokban, melyek déli kitettségű oldalak, nyílt területek közelében vannak, de akár több tíz kilométerre is eljár zsákmányért. Ismert fészkeinek környékén biztosítani kell a nyugodt költés feltételeit. Vonuló, nálunk március és október között figyelhető meg. Az európai madarak döntő többsége a Gibraltári- és a Boszporusz-szoros átlépése után a Szaharától délre eső afrikai telelőhelyeire vonul, bár olykor az Ibériai- és a Krím-félszigeten is megfigyelhetők telelő példányok.

Kép és szöveg: Dénes János