2020.08.04
Börzsönyi Helyi Csoport

Különleges fészekaljak odúinkban

összetojás

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület Börzsönyi helyi csoportjának működési területén több száz mesterséges madárodút kezelünk évről-évre. Az odútelepek ellenőrzése során 2020. május 8-án két odúban is találtunk érdekes összetojást. 

A Magyarkút közelében lévő odútelepen az egyik odúban 8 db széncinege tojás mellett 2 db örvös légykapó tojás is volt, valamint Szendehely közelében, a Naszály-hegyen 6 db örvös légykapó tojás mellett 1 db széncinege tojást találtunk.

A későbbi ellenőrzésnél kiderült, hogy mindkét odúban a többségben lévő tojások fiókái keltek ki és nevelkedtek fel.
A Naszály-hegyen korábban is volt érdekes megfigyelésünk: az egyik odútelepen "boszorkánytojásokat" találtunk. A madárvilágban előfordul, hogy a normál méretű tojások mellett ugyanolyan kinézetű, de jóval kisebb tojást rak a madár. Ezt a kicsi tojást nevezik "boszorkánytojásnak". 2018. május 22-én az egyik széncinege fészekben, három normál méretű tojás mellett, kettő darab jóval kisebb méretű tojást is találtunk. Az ilyen "boszorkánytojásból" soha nem kelnek ki fiókák, ebben az odúban is csak a normál méretű tojásból keltek ki a széncinege fiókái.

Képek és szöveg: Dénes János