2020.10.05
Börzsönyi Helyi Csoport

Európai Madármegfigyelő Napok 2020

europai madármegfigyelő napok

A hagyományosan október első hétvégéjére meghirdetett, 27. Európai Madármegfigyelő Napok nemzetközi programon idén 30 BirdLife-partner ország madártani szervezete, köztük hazánk képviselője, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) vett részt.
Az összesített eredmények alapján Európában és Közép-Ázsiában a COVID-19 járvány ellenére a tavalyinál is jóval több, 1 722 helyszínen közel 6 millió madarat figyelt meg a 23 915 résztvevő.

A világ egyik legjelentősebb madártani hagyományával rendelkező Magyarország minden évben jól szerepel az országok közötti játékos versenyben, idén két kategóriában is dobogósok lettünk:
- rendezvény helyszínek száma: Magyarország (194) 3. helyezés
- résztvevők száma: Magyarország (3 016) 2. helyezés
- látott madarak számában Magyarország 469 851 megfigyelt madárral a 4. lett
A három leggyakoribb megfigyelt madárfaj:
- nemzetközi viszonylatban: apácalúd, seregély, erdei pinty
- Magyarországon: seregély, daru, nyári lúd

A Börzsönyi Helyi Csoport 4 helyszínnel is hozzájárult ezekhez az eredményekhez:

Sződliget:
Ismét egy szép nap volt. Köszönöm a résztvevőknek, hogy velem tartottak és köszönöm, hogy betartották az aktuális szabályokat. Köszönet a szülőknek, hogy elhozták gyermekeiket a „rohanó világból” egy kicsit közelebb a természethez. Köszönöm az óvónőknek a mozgósítást mert a „Vackorosokra” mindig lehet számítani (Sződligeti „madárbarát” Óvoda). Külön köszönet Dénes János tagtársunknak, aki évek óta szállítja a meglepetéseket. Ma egy Magyarországon ritkán elforduló Szibériai elterjedésű fajt hozott nekünk: vándorfüzikét . Hazai megfigyelése 20-30 pld között lehet.
És a számok: résztvevők 49+2 fő. Megfigyelt madárfajok 27 faj. Egyedszám: 138 példány. Idén nem a tőkés récék nyertek, mert a jó idő a motorcsónakosokat is kicsalta a kikötőbe és az állandó mozgás a récéket kizavarta a Dunára.
1. hely: széncinke 14 pld
2-4. hely: örvös galamb, őszapó, tőkés réce 12-12 pld.

Szervező: Horváth Tibor

Püspökhatvan - Sinkár-tó:

A tó idén is hozta a tőle megszokott formáját: 841 megfigyelt madárral. A sok szürke gém és kárókatona mellett igazi csemege volt a halat zsákmányoló halászsas és a rétisas pár . A bemutató gyűrűzésen 7 fajt sikerült az 57 látogatónak megtekinteni, köztük a meglepetés a cserregő nádiposzáta volt. Ilyenkor már hagyomány az odúkban lakó erdei pelék bemutatása is, bár ezekből idén jóval kevesebb volt, mint az előző években.

Szervező: Rottenhoffer István

Dunakeszi:

Vasárnap a Duna parton 39 résztvevővel indultunk el a napos, ámde erősen szeles időben. A három órás séta közben a legtöbb szemünk elé kerülő madár a tőkés réce és a dankasirály volt. Gyönyörű látványban volt részünk, ahogy 18 pld hófehér nagy kócsag húzott el délnek a Duna felett, az ég kék háttere előtt. Ragadozókból három faj képviselte magát: 1-1 pld egerész ölyv, vörös vércse és karvaly . A madarak megfigyelése mellett a záporozó, madarakkal kapcsolatos kérdéseket is igyekeztünk megválaszolni.

Szervező: Varga Péter

Vác:

Hosszú idő után ismét Vácon is tartottunk madár megfigyelő sétát az Európai Madármegfigyelő napok keretében. Bár az eseményre többen is regisztráltak, de a barátságtalan reggel hatására a Hétkápolnánál kezdődő programra csak hét, az idővel dacoló megfigyelő gyűlt össze. A három órás séta így is kiváló hangulatban telt, 31 faj 182 egyedét sikerült megfigyelni. A tőkés récék voltak itt is a legtöbben. A 2. és 3. helyen, a Liget fás jellegéből adódóan, a széncinegék és az örvös galambok osztoztak

Szervező: Cserép György
E helyszíneken kívül többen is regisztráltak saját helyszínnel és saját fajlistával a Börzsönyi Helyi Csoport tagjaként, mellyel szintén erősítették Magyarország helyezését, ezúton is köszönet érte!